Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Επιβεβαιώνεται η ύπουλη και ένοχη διαχείριση των αριθμών του εφιάλτη

Η κυβέρνηση γνώριζε για τους νεκρούς πριν την ενημέρωση του πρωθυπουργού...

Η κυβέρνηση γνώριζε για τους νεκρούς πριν την ενημέρωση του πρωθυπουργού

Καταιγιστικές είναι οι αποκαλύψεις για το εάν η κυβέρνηση γνώριζε η όχι την ύπαρξη νεκρών πριν πραγματοποιηθεί η σύσκεψη το βράδυ της Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό. Στην παραδοχή ότι είχε ενημερωθεί για τον...
πρώτο νεκρό της τραγωδίας στο Μάτι το απόγευμα της Δευτέρας, αλλά δεν αξιολόγησε αυτήν την πληροφορία ως «ασφαλή» προχώρησε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος και ο επικεφαλής της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού κ. Δ. Μπαλτάκος αποκάλυψαν ότι ενημέρωσαν την πολιτική ηγεσία πριν τις 8 το βράδυ.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά του επικεφαλής των 40 ανδρών της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών που έσωσαν εκατοντάδες ανθρώπους στο Μάτι, ότι με τους άνδρες του εντόπισαν τους νεκρούς πολύ έγκαιρα, και συγκεκριμένα πριν νυχτώσει, και ενημέρωσαν την πολιτική ηγεσία, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε ότι πράγματι «υπήρχε αυτή η πληροφορία» αλλά δεν αξιολογήθηκε ως ασφαλής αφού «αυτοί οι άνθρωποι δούλευαν στη θάλασσα»

Ωστόσο δεν απάντησε στην επισήμανση του επικεφαλής των ΟΥΚ ότι ήταν επιλογή της πολιτικής ηγεσίας να μην δημοσιοποιηθεί η ύπαρξη νεκρών. Επίσης δεν έδωσε καμία εξήγηση γιατί αργά στο βράδυ στην ενημέρωση του πρωθυπουργού στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ενώ είχαν περάσει πολλές ώρες από την πρώτη αναφορά για την ύπαρξη νεκρών, ουδείς μίλησε για θύματα, αλλά εξακολουθούσαν να μιλούν και «λίγα άτομα σε ένα λιμανάκι». 

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα ανέφερε ο κ. Μπαλτάκος σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ για τον χρόνο που η ομάδα του εντόπισε τους πρώτους νεκρούς στο σημείο.«Εντοπίσαμε τους πρώτους νεκρούς πριν βραδιάσει. Δεν είχε πέσει το σκοτάδι. Μάλιστα πολύ σύντομα, αφότου έπεσε το σκοτάδι, ήρθε στο χώρο και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αποβιβάστηκε στο ξενοδοχείο Ραμάντα και αφενός συντόνιζε και αφετέρου βοηθούσε τους ανθρώπους που ήταν εκεί ψυχολογικά».
Και συμπλήρωσε: Οπότε ο πρώτος ο οποίος στον οποίο αναφέραμε αυτό το θέμα ήταν ο αρχηγός λίγο αφότου βράδιασε. Και λίγο αργότερα ήρθε κι ο κύριος υφυπουργός στο λιμάνι και ενημερώθηκε κι εκείνος».Μάλιστα, ως επικεφαλής της ομάδας συνεχώς ενημέρωνε την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας για όσα συνέβαιναν στο σημείο. «Ωστόσο, ήταν άποψη της πολιτικής ηγεσίας είπε, να μην μιλήσουμε για νεκρούς για να μην επιβαρύνουμε το κλίμα», επισήμανε.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος δήλωσε στο ΣΚΑΙ ότι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχαν εντοπίσει τον πρώτο νεκρό της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική στις 19:40 το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο κ. Μαυροειδάκος εκτίμησε μάλιστα ότι εφόσον αυτό έγινε γνωστό μέσω ασυρμάτου, λογικά θα πρέπει να είχε ενημερωθεί και ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας. Σημειώνεται πάντως πως κατά την ενημέρωση που έγινε στον πρωθυπουργό λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, δεν έγινε καμία αναφορά σε θύματα.
Ο γενικός γραμματέας Σωματείου Ειδικών Φρουρών είπε ακόμα πως δεν δόθηκαν εγκαίρως εντολές στη διαθέσιμη αστυνομική δύναμη να μεταβεί στο Μάτι. Τόνισε μάλιστα πως επικοινωνούσαν μαζί του αστυνομικοί και του έλεγαν ότι είναι έτοιμοι, αλλά δεν είχαν λάβει ακόμα εντολές για το πού πρέπει να πάνε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Σάββατο, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας προσπάθησε να αποκρούσει την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την ενημέρωση που δόθηκε πρωθυπουργό. Υποστήριξε ότι οι συνέπειες φυσικών καταστροφών δεν είναι άμεσα κατανοητές κι ότι η εικόνα που δόθηκε στον Αλέξη Τσίπρα ήταν «πραγματική». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου