Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Το μακρύ χέρι της κατοχής βάζει χέρι και στα επενδυτικά προϊόντα

Χέρι σε όλες τις επενδύσεις θα επιχειρήσει να απλώσει η κυβέρνηση μετά τη ΔΕΘ, βάζοντας στο φορολογικό της στόχαστρο όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων που ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ...

Βάζουν χέρι και στα επενδυτικά προϊόντα

του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Μετοχές, ομόλογα, repos, ακίνητα ακόμη και έργα τέχνης αποτελούν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, το νέο φορολογικό «Ελντοράντο» που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση για τα...
δημόσια έσοδα, σε βάρος της μεσαίας τάξης και με πρόφαση τη δικαιότερη κατανομή βαρών.
Η παντελής ανικανότητα του οικονομικού επιτελείου στο μέτωπο της πάταξης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και με δεδομένο ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να πάει με άδεια χέρια στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στρέφουν την κυβέρνηση στη γνωστή σε όλους «λύση» της αύξησης της φορολογίας, βάζοντας αυτήν τη φορά στο φορολογικό στόχαστρο ακόμα και επενδυτικά προϊόντα!

Βόμβα αντικινήτρου
Σε μια ιδιαίτερα απαιτητική συγκυρία για την οικονομία που η προσέλκυση κεφαλαίων και νέων επενδύσεων για να κινητοποιηθεί ξανά η παραγωγική μηχανή είναι πιο απαραίτητη από ποτέ στα χρόνια της ύφεσης, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να φορτώσει με υπερβολικά βάρη τους «επενδυτές» και στην πραγματικότητα τους πολίτες που έχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ και θα κληθούν να τα δηλώσουν στο πλαίσιο του περιουσιολογίου έρχεται να σκάσει σαν βόμβα διασποράς για το επενδυτικό κλίμα και να προσθέσει ένα βαρύ αντικίνητρο στην καθημαγμένη σήμερα επενδυτική δραστηριότητα.
Το κυβερνητικό σχέδιο προωθείται στο πλαίσιο της επιχειρούμενης κατάργησης του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων και θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του Υπουργείου Οικονομικών, τη φορολόγηση όχι μόνο των ακινήτων, αλλά και όλων των επενδυτικών προϊόντων και συμμετοχών που έχουν στην κατοχή τους τα φυσικά πρόσωπα.
Σύμφωνα με τον ίδιο θα δημιουργηθεί μία προοδευτική κλίμακα με αφορολόγητο όριο που δεν θα ξεπερνάει τα 200.000 ευρώ και με την οποία θα φορολογούνται επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και άλλες κινητές αξίες, καθώς και σε ακίνητη περιουσία, εφόσον η αξία τους ξεπερνά το ύψος αυτό.
Με το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης όσοι κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία θα υπερφορολογηθούν, ενώ πλέον στο στόχαστρο μπαίνουν και όσοι έχουν στην κατοχή τους επενδυτικά προϊόντα.

Δεν πλήττονται μόνο οι έχοντες
Επιδίωξη της κυβέρνησης εμφανίζεται να είναι η εξαίρεση από τη φορολόγηση για όσους έχουν μικρή περιουσία, στην πραγματικότητα ωστόσο η δαγκάνα θα πιάσει πολλούς περισσότερους μέσω των επενδύσεων ή θα αυξήσει κατακόρυφα τις επιβαρύνσεις για όσους έχουν ακίνητα μεγάλης αξίας.
Εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει το σχέδιο της, το οποίο πάντως δεν αποκλείεται να απορριφθεί από τους πιστωτές της χώρας, όπως είχε απορριφθεί και το σχέδιο για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών, περισσότεροι από 4,8 εκατ. ιδιοκτήτες θα εξαιρεθούν του φόρου (καθώς διαθέτουν ακίνητη περιουσία κάτω των 200.000 ευρώ) και το βάρος θα πέσει σε 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες με περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

Η μεσαία τάξη υπό απειλή
Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση σκοπεύει να εξαφανίσει τελείως τη μεσαία τάξη, καθώς τόσο η βαριά φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, όσο και των επενδυτικών προϊόντων που κατέχουν εκατομμύρια πολίτες αναμένεται να οξύνει τις δυσκολίες και να οδηγήσει σε αναγκαστική εκποίηση της περιουσίας τους.

Αδυναμία της κυβέρνησης να κατανοήσει τα αποτελέσματα τέτοιων πολιτικών
Αυτό που εμφανίζονται να «αγνοούν» στην κυβέρνηση είναι ότι με τέτοιες κινήσεις το βέβαιο αποτέλεσμα είναι να βαθύνουν την ύφεση και να πλήξουν την κατανάλωση, καθώς η λεγόμενη μεσαία τάξη είναι που τροφοδοτεί την αγορά, ενώ το χρηματιστήριο και όσοι έχουν επενδύσει τα διαθέσιμά τους σε κινητές αξίες θα εγκλωβιστούν σε δίνη αντικινήτρων.

Μεγάλο ερωτηματικό η στάση που θα κρατήσουν οι δανειστές
Το ερώτημα είναι πώς θα κινηθούν οι πιστωτές, οι οποίοι στο παρελθόν δεν αποδέχτηκαν σχέδια που προέκριναν τη μετατόπιση της φορολογίας στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη τάξη. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, περίπου 267.000 φορολογούμενοι που βρίσκονται στα μεσαία εισοδηματικά κλιμάκια πλήρωναν το 42% του συνολικού φόρου εισοδήματος.
Για αυτόν τον λόγο άλλωστε οι δανειστές στο πρόσφατο νομοσχέδιο για τη φορολογία εισοδήματος επέμεναν έτσι ώστε το βάρος να μεταφερθεί στα μικρότερα εισοδηματικά κλιμάκια, όπου συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος της φοροδιαφυγής.
Επίσης οι πιστωτές της χώρας δεν θα έκαναν αποδεκτό ένα σχέδιο το οποίο δεν θα διασφάλιζε την είσπραξη ετησίως 2,65 δισ. ευρώ και, όπως φαίνεται, το σχέδιο αυτό δεν διασφαλίζει το ποσό αυτό.
Το σχέδιο
Το σχέδιο της κυβέρνησης για το Φόρο Μεγάλης Περιουσίας προβλέπει:
  • αφορολόγητο όριο για το σύνολο της περιουσίας (200.000 ευρώ ανά άτομο)
  • προοδευτική φορολογική κλίμακα
  • κατάργηση των διάφορων τελών που εφαρμόζονται σήμερα στα ακίνητα
  • ότι τα έσοδα θα ανέλθουν στο ύψος τουλάχιστον του μέσου όρου της Ε.Ε.και σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι μικρότερα των 2,65 δισ.ευρώ
  • ότι με το Φόρο Μεγάλης Περιουσίας, θα φορολογηθεί η κατοχή κτιρίων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης (σε δεύτερη φάση), επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών κλπ., που βρίσκονται στην Ελλάδα και όσων κάνουν δήλωση στην Ελλάδα.
Τι θα γίνει με τα ακίνητα
Σχετικά με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας σχεδιάζεται η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η φορολόγηση των ακινήτων με βάση τα αφορολόγητο του Φόρου Μεγάλης Περιουσίας (200.000 ευρώ κατ’ άτομο). Για τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων θα χρησιμοποιηθούν αξίες που δεν θα επιτρέπουν υποκειμενικές κρίσεις, δεν θα απέχουν από την πραγματικότητα (όπως οι σημερινές αντικειμενικές αξίες) και θα ενημερώνονται σε ετήσια βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου