Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ - ΔΕΣ ΤΑ ΠΡΙΝ ΠΑΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ

Όσοι σκέφτονται να ξαναψηφίσουν στις 25 Γενάρη ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, ας ρίξουν μια ματιά στις επιστολές που έστειλαν οι ηγέτες των κομμάτων τους στην τρόικα (ΔΝΤ- ΕΕ- ΕΚΤ)... 

κοψοχέρηδες

του ΛΑΜΠΡΟΥ ΤΟΚΑ

Αν θέλετε τη «σωτηρία» και την «ανάπτυξη» της Ελλάδας- που σημαίνει και το δικό σας καλό- τότε δεν έχετε παρά να υπερψηφίσετε τους υποψηφίους των…
«υπεύθυνων» και «σοβαρών» αστικών κομμάτων (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ) και των παραφυάδων τους, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κυβερνούν τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια. Σ’ αυτό το μοτίβο, κινείται η προεκλογική εκστρατεία των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) που συγκυβερνούν τη χώρα στη μετά Μνημόνιο εποχή. 

Τα ίδια περίπου υποστηρίζουν και οι ηγεσίες των μικρότερων αστικών κομμάτων που δημιουργήθηκαν με τις αποχωρήσεις βουλευτών από τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα όπως ο ΛΑΟΣ (του Καρατζαφέρη), οι ΑΝΕΛ (του Καμένου), το ΠΟΤΑΜΙ (του Στ. Θεοδωράκη), οι ΡΙΖΕΣ (του Μπαλτάκου), το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ (του Γ. Παπανδρέου) κλπ, χωρίς όμως να αποχωριστούν και από τους δεσμούς με τις συντηρητικές και αντιδραστικές πολιτικές.

Αποτελεί κοινό μυστικό, πως η Ελλάδα και ο λαός της έχουν πληρώσει πολύ ακριβά τη «σωτηρία» και «προστασία»- δηλαδή το νταβατζιλίκη- που πρόσφεραν τα τελευταία 40 χρόνια οι ηγεσίες των αστικών κομμάτων, που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία. Τα κόμματα αυτά, που εμφανίζονταν από τα προεκλογικά μπαλκόνια ως «σωτήρες» της χώρας και «εγγυητές» των συμφερόντων των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων, αποδείχτηκαν καταστροφικά για την Ελλάδα και το λαό της. Αδιάψευστος μάρτυρας το γεγονός ότι μόλις κέρδιζαν τις εκλογές και ανελάμβαναν την κυβερνητική εξουσία, εξαντλούσαν τη σοβαρότητα και υπευθυνότητά τους στο να υπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

Όλοι μας θυμόμαστε την προεκλογική διαβεβαίωση «Λεφτά υπάρχουν» του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, που στην πράξη εκφράστηκε με την ένταξη της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα αντιλαϊκά Μνημόνια της Τρόικας (ΕΕ-ΔΝΤ- ΕΚΤ). Θυμόμαστε επίσης την αντιΜνημονιακή ρητορεία του Αντώνη Σαμαρά (με τα Ζάππεια 1 & 2 όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης), που στη συνέχεια όταν η ΝΔ αποφάσισε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ και στη συνέχεια με τη ΔΗΜΑΡ), υπηρέτησε πιστά ως συγκυβερνών κόμμα τόσο τα αντιλαϊκά Μνημόνια όσο και τα Μεσομακροπρόθεσμα Προγράμματα της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ;

Οι κατάπτυστες επιστολές με τις έγγραφες δεσμεύσεις

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και επειδή η λαϊκή παροιμία «όπου ακούς πολλά κεράσια πάρε μικρό καλάθι», είναι διαχρονικά επίκαιρη, παραθέτουμε- για όσους έχουν ασθενή ή επιλεκτική μνήμη- την 2η επιστολή που απέστειλε Αντώνης Σαμαράς παραμονές των εκλογών του 2012 στα αφεντικά της τρόϊκας (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Eurogroup). Με την επιστολή αυτή, ο Αντ. Σαμαράς (τότε συγκυβερνούσε τη χώρα με το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟ.Σ), δεσμευόταν και προσωπικά ότι αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, θα συνεχίσει να υπηρετεί τις σκληρές πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, για όσο διάστημα τους ζητηθεί στους δυνάστες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού!
Τις επιστολές προσήλωσης στις Μνημονιακές πολιτικές από τους Α. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλο είχε αξιώσει η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελας Μέρκελ, προκειμένου να χορηγηθεί στην Ελλάδα η 6 δόση δανείου. Ανάλογες επιστολές είχαν αποσταλεί από τους Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο το Νοέμβρη του 2011 (αμέσως μετά την συμφωνία του Γ. Παπανδρέου να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία και να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο δοτός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, με τη στήριξη των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ), όπως επίσης από τους Γ. Παπανδρέου (όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός) και τον δοτό πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Ιδού και τα τεκμήρια

Το πλήρες κείμενο της 2ης επιστολής που απέστειλε ο Αντ. Σαμαράς (παραμονές των εκλογών του 2012) προς τους δανειστές- δυνάστες της Ελλάδας (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ και Eurogroup), είναι το ακόλουθο:.
«Όπως ήδη έχω αναφέρει στην επιστολή μου της 23ης Νοεμβρίου 2011, το Κόμμα μου, η Νέα Δημοκρατία, έχει δεσμευτεί για την επιτυχία των στόχων του Προγράμματος Σταθεροποίησης, των βασικών πολιτικών του καθώς και της εφαρμογής τους. Το ίδιο ισχύει και για το Μνημόνιο/Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Συμφωνία (MoU/MEFP) που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο την περασμένη Κυριακή, με μεγάλη πλειοψηφία βουλευτών.
Πιο συγκεκριμένα, το κόμμα μου εκφράζει τη δέσμευσή του:
  • Να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Να υποστηρίξει ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και το φιλόδοξο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που περιέχει το πρόγραμμα. Οι προσαρμογές που συμφωνήθηκαν στην αγορά εργασίας, ελπίζουμε να δώσουν μια ισχυρή άμεση ώθηση, ώστε να προωθήσουν την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μια Οικονομία που βρίσκεται ήδη για πολλά χρόνια σε ύφεση και που η ανεργία της έχει ήδη ξεπεράσει το 20%.
  • Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, προστατεύοντας όμως τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Υποστηρίζουμε την άμεση εφαρμογή περικοπών διαρθρωτικού χαρακτήρα και τις συνεχείς προσπάθειες να ελεγχθεί η δαπάνη και να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις πληρωμών του δημοσίου (προς Έλληνες ιδιώτες και επιχειρήσεις), που φτάνουν ήδη το 3% του ΑΕΠ. Πράγματι, τολμηρές φορολογικές μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να φέρουν πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και να ανακόψουν τη φοροδιαφυγή.
  • Να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Υποστηρίζουμε την εφαρμογή του Προγράμματος για μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος στον τραπεζικό τομέα, με ισχυρή αποφασιστικότητα και έλεγχο του χρηματοπιστωτικού πλαισίου, καθώς και τα σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία έχει στόχο να προωθήσει το δημόσιο συμφέρον και να σεβαστεί την επιχειρηματική αυτονομία των τραπεζών.
  • Εκφράζουμε, προφανώς, τη δέσμευσή μας για ταχύτατη εφαρμογή της χρηματοπιστωτικής στρατηγικής που περιλαμβάνει τη Συμμετοχή του Επίσημου τομέα και του Ιδιωτικού τομέα (PSI), μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει τους απώτερους στόχους της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και να προσφέρει τα απαραίτητα χρηματοδοτικά μέσα για να στηρίξει την προσαρμογή της χώρας μας και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της.
Αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους και τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος, όπως περιγράφονται στο Μνημόνιο και τη Χρηματοπιστωτική Συμφωνία.
Όπως ανέφερα και στην προηγούμενη επιστολή μου, εξακολουθούμε να δίνουμε “μεγάλη έμφαση στο να επιτευχθεί άμεση Ανάκαμψη, έτσι ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν να μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί”.
Πράγματι, δίνοντας προτεραιότητα στην Ανάκαμψη, μαζί με τους άλλους αντικειμενικούς στόχους, θα καταστήσουμε το Πρόγραμμα πιο αποτελεσματικό και την προσπάθεια προσαρμογής πιο επιτυχή.
Έτσι λοιπόν, όπως υπογραμμίζω και στην προηγούμενη επιστολή μου, μπορεί να απαιτηθούν τροποποιήσεις
που θα εγγυηθούν την πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος. Και επαναλαμβάνουμε την πρόθεσή μας να φέρουμε αυτά τα ζητήματα για συζήτηση, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των στόχων του.» Παρόμοια είναι και η δεσμευτική επιστολή που είχε στείλει, την ίδια ημερομηνία ο Ευ. Βενιζέλος όταν κατέλαβε τη θέση του Γ.Α. Παπανδρέου. Θυμίζουμε ότι ο Γ. Παπανδρέου, συμφώνησε να αποχωρήσει από τη θέση του πρωθυπουργού (αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ), μετά την απόπειρά του να αμφισβητήσει το «δικαίωμα»- που ο ίδιος είχε εκχωρήσει- στην ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να αποφασίζουν για την τύχη της Ελλάδας, ερήμην του ελληνικού λαού και των εκλεγμένων εκπροσώπων του».

Προσοχή μην γίνετε … κοψοχέρηδες

Όπως προαναφέρθηκε, τις ίδιες ή παρόμοιες δεσμεύσεις, είχαν αναλάβει με επιστολές τους (στην ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και το Eurogroup) οι Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος (ως πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ). Παρόλ’ αυτά, οι ηγέτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ Σαμαράς και Βενιζέλος που συγκυβερνούν ακόμη, τη χώρα- με τη βοήθεια όλων εκείνων που υπερασπίστηκαν τις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές των Μνημονίων και των Μεσομακροπρόθεσμων Προγραμμάτων (το ίδιο ισχύει και για τα μικρότερα κόμματα που δημιουργήθηκαν από βουλευτές και στελέχη που αποχώρησαν από τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα)- προσπαθούν να υφαρπάξουν την ψήφο του ελληνικού λαού με χοντρά ψέματα. Στα πλαίσια αυτά οι υποψήφιοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μοιράζουν κάλπικες υποσχέσεις για την επερχόμενη ανάπτυξη, την έξοδο από το Μνημόνια κλπ, αποσιωπώντας επιμελώς τις ενυπόγραφες δεσμευτεί που έχουν αναλάβει οι ηγέτες τους να εφαρμόσουν- για όσο τους ζητηθεί- τις αντιλαϊκές πολιτικές που θα τους υποδεικνύουν η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ. Με απλά οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Παπανδρέου (που σήμερα ηγούνται της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Δημοκρατών- Σοσιαλιστών αντίστοιχα), λένε χοντρά ψέματα μέχρι να υφαρπάξουν την ψήφο μας, αφού έχουν δεσμευτεί και εγγράφως για την περαιτέρω μείωση των μισθών και των συντάξεων, στην αύξηση των φόρων, σε απολύσεις στον δημόσιο τομέα, σε κλείσιμο ιδιωτικών επιχειρήσεων, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στην κατάσχεση των περιουσιών μας.
Ας ελπίσουμε, ότι οι ψηφοφόροι θα προσέξουν και θα επιλέξουν το σωστό ψηφοδέλτιο (ποιο κόμμα θα ψηφίσουν) γιατί αν βγουν στις 26 Γενάρη και δηλώσουν «κοψοχέρηδες» θα είναι αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου