Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΦΑΣΙΑ

Η είδηση του 2014 (και σίγουρα του 2015) είναι ότι δεν μας ταράζουν πλέον οι ειδήσεις. Δεν αναφέρομαι φυσικά σε αυτές που αποσιωπήθηκαν από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Αναφέρομαι σε ειδήσεις που γράφτηκαν, προβλήθηκαν και εκφωνήθηκαν, αλλά δεν συγκίνησαν κανέναν...


του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ενδεχομένως η απόφαση να οδηγηθεί στο αρχείο η υπόθεση Χαϊκάλη ήταν το αποκορύφωμα μιας κοινωνίας που δεν αντιδρά ούτε σε κατηγορίες χρηματισμού βουλευτών για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Υπάρχουν όμως εκατοντάδες αντίστοιχα παραδείγματα.

Λίγα 24ωρα πριν κλείσει το 2014 το γερμανικό περιοδικό Spiegel αποκάλυψε ότι η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA χρησιμοποιούσε...
12 πράκτορες για να παρακολουθούν τις επικοινωνίες στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης μέσω VPN (κρυπτογραφημένα «κανάλια» που χρησιμοποιούν πρεσβείες, μυστικές υπηρεσίες, αρχηγοί κρατών κτλ.). Όσο αντιδράσατε εσείς, τόσο αντέδρασε και ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πριν από μερικές δεκαετίες οι αποκαλύψεις του 2014 που δεν συγκίνησαν κανέναν θα αποτελούσαν βόμβες μεγατόνων και πιθανότατα θα είχαν οδηγήσει στην κατάρρευση κάθε κυβέρνησης που θα επιχειρούσε να διαχειριστεί το πολιτικό και επικοινωνιακό κόστος.

Το γεγονός ότι η κοινή γνώμη δεν αντιδρά πλέον στις ειδήσεις είναι καταρχήν πρόβλημα δημοκρατίας. Παράλληλα όμως αποτελεί πρόβλημα και για τους κυρίαρχους μηχανισμούς προπαγάνδας. Όταν δεν μπορείς να πείσεις κάποιον ότι είναι σημαντικό να χρηματίζονται βουλευτές και να παρακολουθούνται οι απόρρητες επικοινωνίες του κράτους, δεν μπορείς να τον πείσεις και για την «καταστροφή» που θα επέλθει αν δεν ακολουθήσει τις εντολές σου.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά αφορά το σύνολο των δυτικών κοινωνιών που το 2014 βομβαρδίστηκαν με  ιστορικές αποκαλύψεις - από τις παρακολουθήσεις της NSA μέχρι το ρόλο των ΗΠΑ στην ενίσχυση των τζιχαντιστών κ.ά.

Όταν όμως ο ασθενής δεν αντιδρά πλέον στη χορηγούμενη αγωγή, πρέπει καταρχήν να αυξήσεις τη δόση και να την εισαγάγεις στον οργανισμό με διαφορετικά μέσα. Στο χώρο της επικοινωνίας αυτό συνεπάγεται τόσο «άγαρμπες» μορφές προπαγάνδας που κάνουν ακόμη και τις εκστρατείες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου να θυμίζουν πανεπιστημιακά εγχειρίδια. Η εφημερίδα Τα Νέα, λόγου χάρη, εκτός από το να τυπώνει αρκούδες στην πρώτη της σελίδα (αναφέρομαι στις φωτογραφίες, όχι στην ποιότητα των άρθρων) χρησιμοποίησε ακόμη και τα ζώδια για να περάσει στους  αναγνώστες της τρομολαγνικά  μηνύματα για το ενδεχόμενο εκλογικής κυριαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίστοιχα  στις ΗΠΑ. οι οποίες προετοιμάζονται για νέες σταυροφορίες στη Μέση Ανατολή, κάνουν την επανεμφάνισή τους ισλαμοφοβικές τηλεταινίες όπως το 24 ώρες (που δικαιολογούσε τα βασανιστήρια επί προεδρίας Μπους), ενώ οι δημιουργοί του Homeland δεν προλαβαίνουν να γράφουν σενάρια και να παρουσιάζουν νέα σήριαλ στα οποία δαιμονοποιούν τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο.

Όταν πάνω από την Αθήνα πετάνε αερομεταφερόμενες ταξιαρχίες αναρχικών και η ενημέρωση στις ναυαρχίδες του αστικού Τύπου γίνεται με αρκούδες και ζώδια, η στιγμή που οι πολιτικοί αντίπαλοι θα παρουσιάζονται σαν ανθρωπόμορφα κτήνη (όπως έδειχνε τους μπολσεβίκους η ναζιστική προπαγάνδα) είναι θέμα χρόνου - στη δική μας περίπτωση, λόγω εκλογών, είναι θέμα μερικών ημερών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου