Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

ΜΑΞΙΜΟΥ OIL: JE SUIS ΤΑΠΙ

Μια πραγματικά μεγάλη “τρύπα” στα φορολογικά έσοδα κληροδοτεί το 2014 στο 2015, καθώς οι στόχοι που είχαν τεθεί κατά τη σύνταξη του περυσινού προϋπολογισμού εκ του αποτελέσματος κρίθηκαν υπεραισιόδοξοι...


Σε όρους φορολογικών εσόδων, δηλαδή ποσά που πληρώνουν οι φορολογούμενοι (χωρίς άλλες ειδικές πηγές) στο δημόσιο ταμείο, εισέρρευσαν το 2014 περίπου...
1,3 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με αυτά που είχαν προϋπολογιστεί.
Ας δούμε τους αριθμούς αναλυτικά:
Τα προ επιστροφών φόρων έσοδα, δηλαδή το «ζεστό» χρήμα που εισέρρευσε στο δημόσιο ταμείο, ανήλθαν το 2014 στα 49,6 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι πρόβλεψης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 52,8 δισεκατομμυρίων. Πρόκειται για μια υστέρηση της τάξης των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αν από αυτό το ποσό αφαιρεθούν τα 1,9 δισεκατομμύρια που αφορούν κέρδη κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, τα οποία δεν δόθηκαν στην Ελλάδα λόγω την εκκρεμότητας με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, τότε η πραγματική υστέρηση στα έσοδα διαμορφώνεται στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η τρόικα δεν έκλεισε την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ζητώντας επίμονα την κάλυψη με μέτρα δημοσιονομικό κενό ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τι δεν πλήρωσαν οι φορολογούμενοι και δημιουργήθηκε αυτό το κενό;
Κατά παράδοξο τρόπο, οι φορολογούμενοι πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ. Οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ τον Δεκέμβριο ξεπέρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 400 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτοντας τον στόχο του προϋπολογισμού.

Πολύ κοντά στους στόχους ήταν και η είσπραξη των τελών κυκλοφορίας, καθώς εισπράχθηκε ποσό που προσέγγισε το 1,1 δισ. ευρώ, περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί.

Χαμηλότερα των προβλέψεων κινήθηκαν:

- οι εισπράξεις από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σημαντική υστέρηση σημειώθηκε τον Δεκέμβριο λόγω και της μείωσης των εσόδων από τον ΦΠΑ των πετρελαιοειδών. Να σημειωθεί ότι η πτώση των λιανικών τιμών των καυσίμων επηρεάζει αρνητικά τα έσοδα από τον ΦΠΑ.

-τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

-οι φόροι κατανάλωσης. Η υστέρηση από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καπνικών προϊόντων και πετρελαιοειδών ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι παρά την αύξηση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η μείωση του ειδικού φόρου προκάλεσε μείωση των εσόδων.

Η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα διευρύνθηκε τον Δεκέμβριο, εν μέρει και λόγω του κλίματος χαλάρωσης που δημιούργησε στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό η προκήρυξη των εκλογών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους δυο μήνες του έτους ο αριθμός των κατασχέσεων της εφορίας στα χέρια τρίτων μειώθηκε σημαντικά, ενώ μεγάλη μείωση παρατηρήθηκε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και στον ημερήσιο αριθμό των αιτήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη προς το δημόσιο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου