Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΒΟΥΡΔΟΥΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΕΝΟΣ ΜΠΛΟΓΚΕΡ

Η ιστορία ενός blogger: 1000 βουρδουλιές για «προσβολή του Ισλάμ»... 


Ο Σαουδάραβας μπλόγκερ Raif Badaoui καταδικάστηκε από το Ποινικό Δικαστήριο της Τζέντα σε 10ετή κάθειρξη, 1.000 χτυπήματα με μαστίγιο σε δημόσιο χώρο, 10ετή απαγόρευση μετακινήσεων, απαγόρευση χρήσης των...
Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και πρόστιμο ενός εκατομμυρίου σαουδαραβικών ριάλ (=225.000 Ευρώ). Ο λόγος; Έφτιαξε ένα μπλοκ με την ονομασία Saudi Arabian Liberals (Σαουδάραβες Φιλελεύθεροι) που «προσέβαλε το Ισλάμ». Το δικαστήριο διέταξε μεταξύ άλλο και το κλείσιμο του ιστότοπου.

Ο Raif άσκησε έφεση στην απόφαση αλλά το Εφετείο της Τζέντα διατήρησε την ποινή. Η τελεσίδικη δικαστική απόφαση αναφέρει ότι ο Raif θα λαμβάνει έως 50 χτυπήματα ανά φορά, με διάλειμμα μιας τουλάχιστον εβδομάδας μεταξύ τους.

Ήδη η πρώτη φάση της τιμωρίας του εκτελέστηκε την περασμένη Παρασκευή. O Raif μαστιγώθηκε δημοσίως στις 9 Ιανουαρίου μπροστά από το τέμενος al-Jafali στη Τζέντα.


Το βίντεο δόθηκε στη Διεθνή Αμνηστία από αυτόπτη μάρτυρα που αναφέρει: «Ο Raif οδηγήθηκε με λεωφορείο από τη φυλακή στην πλατεία, στη μέση του πλήθους και τον κρατούσαν περίπου 8 ή 9 αστυνομικοί. Είχε χειροπέδες και δεμένα πόδια, αλλά το πρόσωπό του δεν ήταν καλυμμένο. Όλοι μπορούσαν να τον δουν. Γονάτισε, και μετά σηκώθηκε όρθιος. Φορούσε ένα παντελόνι και ένα πουκάμισο. Ένας αστυνομικός πήγε από πίσω του και με ένα τεράστιο ξύλο άρχισε να τον βαράει. 

Ο Raif σήκωσε το πρόσωπο στον ουρανό, έκλεισε τα μάτια και λύγισε την πλάτη. Ήταν σιωπηλός, αλλά έβλεπε κανείς στο πρόσωπο και στο σώμα του ότι υπέφερε τρομερά. Ο αστυνομικός χτύπησε τον Raif στην πλάτη και στα πόδια, μετρώντας 50 βουρδουλιές. Η τιμωρία κράτησε περίπου πέντε λεπτά. Όταν τελείωσε, το πλήθος φώναξε «Allah akbar! Allah akbar!» λες και ο Raif είχε υποστεί κάθαρση. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο λεωφορείο και ξαναγύρισε στη φυλακή. Η σκηνή διήρκεσε περίπου μισή ώρα συνολικά».

Η δεύτερη φάση της ποινής του Raif είχε προγραμματιστεί για σήμερα. Ωστόσο, πληροφορίες από τα διεθνή ΜΜΕ και τη Διεθνή Αμνηστία αναφέρουν ότι το μαστίγωμα αναβλήθηκε καθώς οι πληγές του μπλόγκερ δεν έχουν επουλωθεί. Ο γιατρός που ανέλαβε την εξέταση του ασθενή συνέστησε το μαστίγωμα να αναβληθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την Αμνηστία, ενώ προσέθεσε ότι «δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν οι αρχές «θα συμμορφωθούν πλήρως με το αίτημα αυτό».
Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα ανέπεμψε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας την υπόθεση. Μέχρι στιγμής ο Raif είναι προγραμματισμένο να δεχτεί τα υπόλοιπα 950 χτυπήματα με μαστίγιο εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ο Raif στο μπλογκ του ασκούσε κριτική στην θρησκευτική αστυνομία της χώρας και σε ορισμένους απαρχαιωμένους κανόνες του Ισλάμ. Επιπλέον μιλούσε για ελευθερία του λόγου και έθετε το ζήτημα της ανεξιθρησκίας.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει απευθύνει επείγουσα έκκληση για να σταματήσει άμεσα το μαστίγωμα του Raif που παραβιάζει την απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων και κάθε μορφής σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, με βάση το διεθνές δίκαιο.

Η Ensaf Haidar, η σύζυγός του βρίσκεται στο Μόντρεαλ του Καναδά με τα τρία παιδιά τους. Με στη στήριξη πολλών ΜΚΟ προσπαθεί να βοηθήσει τον άντρα της. «Ο σύζυγός μου είναι στη φυλακή μόνο και μόνο γιατί εξέφρασε φιλελεύθερες ιδέες σε μια χώρα όπου έχουν επιβληθεί δικαστήρια όπως στον Μεσαίωνα» υποστηρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου