Η
ήττα της ΝΔ είναι εκκωφαντική, όσο και εάν δεν το παραδέχεται η
σημερινή της ηγεσία. Η ήττα αυτή, παρά την προσπάθεια της ηγετικής
ομάδας να οχυρωθεί, πίσω από το επιχείρημα ότι η ΝΔ έπεσε μόνο 1.85% σε
σχέση με το ποσοστό των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2012, είναι
στρατηγικού και ιδεολογικού χαρακτήρα...
Η
ΝΔ είχε χάσει εδώ και καιρό την επαφή με σημαντικό τμήμα των
παραδοσιακών ψηφοφόρων της, οι οποίοι έριξαν τα τείχη δεκαετιών και...
ψήφισαν με πλήρη συνείδηση της πολιτικής τους επιλογής, ένα αριστερό
κόμμα.
Προφανώς και υπάρχουν πολλοί λόγοι που έφθασαν σε αυτή την απόφαση και
έβαλαν και αυτοί το δικό τους λιθαράκι στη χθεσινή μεγάλη νίκη του
ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα στην ελληνική πολιτική σκηνή. Συνοπτικά τα 10+1 λάθη της ηγετικής ομάδας της ΝΔ είναι τα εξής:
- Η ΝΔ επένδυσε στον φόβο, στην ανησυχία και στην ανασφάλεια, όπως και το 2012, αγνοώντας ότι πάρα πολλοί ψηφοφόροι δεν ήθελε να φοβηθεί άλλο. Εν αντιθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε στην ελπίδα.
- Η προεκλογική της καμπάνια ήταν σκοτεινή και γκρίζα, εν αντιθέσει με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ που είχε χρώμα και αισιόδοξο μήνυμα.
- Η ΝΔ, αν και θεωρούσε στην αρχή ότι κέρδιζε τις εκλογές, ξεκίνησε πολύ αμυντικά και με ηττοπάθεια. Αντί να πει στον ελληνικό λαό τι προτείνει για την επόμενη μέρα και τι θα γίνει, μιλούσε για την επερχόμενη καταστροφή εάν θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές.
- Στρατηγική σύγχυση ως προς το εκλογικό σώμα που απευθυνόταν η ΝΔ. Σε μια φάση, δινόταν έμφαση στον μεσαίο χώρο και σε άλλη φάση στον σκληρό δεξιό τμήμα του εκλογικού σώματος. Τη μια μέρα γινόταν αναφορά στα Σοβιέτ και στο φόβο έλευσης του κομμουνισμού και την άλλη μέρα, η ΝΔ ζητούσε την ψήφο των κεντροαριστερών και των ψηφοφόρων του μεταρρυθμιστικού κέντρου.
- Η οικονομική πολιτική (μείωση εισοδημάτων: μισθών και συντάξεων και η αυξημένη φορολογία όπως ο ΕΝΦΙΑ) που έπληξε καίρια πάρα πολλά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και βεβαίως τη μεσαία τάξη που ήταν βασικός πυλώνας της κεντροδεξιάς. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο την οικονομική επιβάρυνση και ήθελαν να τιμωρήσουν και ταυτόχρονα να αναζητήσουν μια καλύτερη προοπτική.
- Η θεωρία των δυο άκρων που είχε τεθεί στο δημόσιο διάλογο από το Μέγαρο Μαξίμου εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η θεωρία κατέρρευσε καθώς η εμφυλιοπολεμική ρητορική άφηνε αδιάφορους ακόμα και παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους που άφησαν εδώ και χρόνια στους ιστορικούς τι έγινε στο Γράμμο, στο Βίτσι και αλλού.
- Οι χειρισμοί που έγιναν στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν ερασιτεχνικοί, ενώ πολλοί σημειώνουν την πρόωρη έναρξη της σχετικής διαδικασίας.
- Ο ανασχηματισμός του περασμένου Ιουνίου, μετά την εκλογική ήττα των ευρωεκλογών, που έστειλε λάθος πολιτικό μήνυμα.
- Η δημιουργία αίσθησης στους πολίτες ότι δεν υπήρχε σαφής προσανατολισμός. Και αυτό διότι, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, υπό τη σκιά των αρνητικών δημοσκοπήσεων, η ΝΔ άρχισε να διαγκωνίζεται το ΣΥΡΙΖΑ σε υποσχέσεις.
- Υποεκτίμηση των διαθέσεων της τρόικα τον περασμένο Σεπτέμβριο και η εμμονή περί πρόωρης εξόδου από το μνημόνιο.
- Άγνοια για την εικόνα που είχε η κοινωνία για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική και το μήνυμα της ΝΔ. Η ηγετική ομάδα έδειχνε ότι κινούνταν σε μια «γυάλα», ενώ μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων πίστευε ότι με «τσαμπουκά» έναντι των πιστωτών η χώρα είχε να κερδίσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου