Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ - H ΑΠΕΙΛΗ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ

Tζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ δημοσιοποίησαν ένα βίντεο με το οποίο εξηγούν ότι ζήτησαν την άδεια από τον χαλίφη να πάνε να διεξάγουν τζιχάντ στο Tadjikistan...


Πορφύρης Δ Σταφυλά Π

Ένας τατζικιστανός με χαρακτηριστική γενειάδα εμφανίζεται στο βίντεο και διαβεβαιώνει ότι μαχητές του Ιλσαμικού Κράτους προσέγγισαν τον Abou Bakr al-Baghdadi για να του προτείνουν να...
φύγουν για να πάνε «να πολεμήσουν απίστους» στο Tadjikistan.

Ο τζιχαντιστής αυτός καλείται Abou Umariyon και είναι περίπου 30 ετών. Έχει ήδη εμφανισθεί σε πολλά άλλα βίντεο του Ισλαμικού Κράτους. Ο ίδιος στο βίντεο διατείνεται ότι κατάγεται από την μικρή πόλη Samsolik στην περιφέρεια της κοιλάδας Rasht Nurobod στο Tadjikistan.

«Θέλουμε να επιστρέψουμε στο Tadjikistan και να πολεμήσουμε τους απίστους » δηλώνει στερεότυπα και κυνικά ο Abu Umariyon που θέλει να πάει στη χώρα αυτή και να πολεμήσει με την τρομοκρατική ισλαμιστική ομάδα Jamaat Ansarullah.Ο χαλίφης δεν συγκατατέθηκε ακόμη στο αίτημά του.

Η Jamaat Ansarullah είναι μια ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση απαγορευμένη στο Tadjikistan.Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς δημιουργήθηκε αλλά το Σεπτέμβριο του 2010 διεκδίκησε την ευθύνη για επίθεση αυτοκτονίας στο Khujand. 

Από τότε η οργάνωση δημοσιοποίησε πολλά βίντεο με τα οποία καλούσε τους Tadjiks να ενταχθούν στις τάξεις της κατά των «απίστων».Ο αρχηγός της οργάνωσης είναι ο Amriddin Tabarov γνωστός και ως Dumullo Amriddin.Η Jamaat Ansarullah δεν είναι η μόνη ισλαμιστική οργάνωση του Tadjikistan που σχετίζεται με τζιχαντιστές στη Συρία. Το Δεκέμβριο ένα δικαστήριο του Tadjikistan καταδίκασε 11 άνδρες για την ένταξή τους στο Ισλαμικό Κίνημα του Ouzbékistan (MIO). Ανάμεσα σε αυτούς οι 2 καταζητούνταν γιατί είχαν πολεμήσει στη Συρία σύμφωνα με τους εισαγγελείς.Η επιτροπή του Κράτους για την εθνική ασφάλεια στο Tadjikistan εκτίμησε τον Νοέμβριο ότι γύρω στους 300 πολίτες τατζικιστανούς έφυγαν για να πολεμήσουν με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Εις απάντηση αυτών των αυξανόμενων φόβων ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Πούτιν κάλεσε σε μια συμμαχία με τον πρώην σοβιετικό χώρο της Κεντρικής Ασίας για να παρθούν «προληπτικά μέτρα» κατά των τζιχαντιστών. Σε μια συγκέντρωση της Οργάνωσης της Συνθήκης για τη συλλογική ασφάλεια (CTSO), που συμπεριλαμβάνει τις χώρες Kazakhstan, Kirghizistan και Tadjikistan στις 23.12.15 ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι « συντονισμένες δράσεις είναι απαραίτητες για την περιοχή.

Στο Kazakhstan μετά την δημοσιοποίηση από το Ισλαμικό Κράτος ενός βίντεο που εμφανίζει παιδιά από το Καζακστάν σ΄ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη Συρία η κυβέρνηση έκλεισε περί τα 500 sites Web που προωθούσαν το Ισλαμικό Κράτος και τον τζιχαντισμό.
Το γειτονικό Kirghizistan όμοια μπλόκαρε διάφορα τζιχαντιστικά sites τον Δεκέμβριο του 2014.(medias-presse.info 5/1/15)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου