Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ ΠΟΥ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΗ ΧΩΡΑ

Ψέμα 3ο : Αν υπάρξει διαφωνία με την ΕΚΤ η Ελλάδα θα πάθει ό,τι και η Κύπρος...

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSRkR9KgnGfGosHn-t4qqI7QPtILM8u1Utsv1hO1PDwPjkbVRds

Μετά από ένα πανηγυρικό «όχι» στο Μνημόνιο, το Μάρτιο του 2013 η κυβέρνηση Αναστασιάδη προέβη σε μία άτακτη υποχώρηση στις πιέσεις της Τρόικας, αποδεχόμενη το...
Μνημόνιο και το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων,  μόλις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έστειλε το σκληρό μήνυμα πως θα πάγωνε την πρόσβαση των κυπριακών τραπεζών στον “ELA”.

Ο ELA είναι το τελευταίο νομισματικό εργαλείο / καταφύγιο των τραπεζών που δεν έχουν επαρκή ρευστότητα και που δεν μπορούν να την εξασφαλίσουν ούτε μέσω δανεισμού απ’ τις αγορές, γιατί είναι αποκλεισμένες, ούτε μέσω της συνήθους συμμετοχής τους σε πράξεις ρευστότητας  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που αυτή θέτει. Το Μάρτιο του 2013 δύο συστημικές τράπεζες της Κύπρου εξαρτώνταν πλήρως για τη ρευστότητα τους από τον ELA.

Ο ELA ενεργοποιείται από την εθνική κεντρική τράπεζα η οποία και αναλαμβάνει την ευθύνη της παραχώρησης ρευστότητας σε φερέγγυες τράπεζες μέσω αυτού του μηχανισμού, ζητώντας και  λαμβάνοντας  τις εξασφαλίσεις που η ίδια θεωρεί ως ικανοποιητικές. Έτσι, το ρίσκο τυχόν ζημιών από ενδεχόμενη κατάρρευση μιας τράπεζας αναλαμβάνεται από την εθνική κεντρική τράπεζα, η οποία βαρύνεται και από τις υποχρεώσεις της προς το Ευρωσύστημα.
Έτσι το πάγωμα πρόσβασης στον ELA από την  ΕΚΤ θα οδηγούσε σε πτώχευση τις δύο κυπριακές τράπεζες  και στην υποχρέωση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της στο ευρωσύστημα, κάτι που δε θα μπορούσε να κάνει καθώς δε διέθετε τα κεφάλαια, με αποτέλεσμα να κινδύνεψει  η ίδια με πτώχευση και το τραπεζικό σύστημα με κατάρρευση.

Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών σήμερα, ουδεμία σχέση έχει με την αντίστοιχη των κυπριακών το 2013. Πράγματι, στο ζενίθ της ελληνικής κρίσης η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA είχε φτάσει στα 124 δις ευρώ. Από το Μάιο του 2014, όμως, η εξάρτηση από τον ELA μηδενίστηκε. Οι ελληνικές τράπεζες δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ και επομένως καμία ελληνική τράπεζα δεν κινδυνεύει από τη διακοπή αυτής της ρευστότητας ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδας δεν έχει καμία υποχρέωση απέναντι στο ευρωσύστημα.
Έτσι, το επιχείρημα πως η Ελλάδα θα βαδίσει στα χνάρια της Κύπρου είναι παντελώς ανυπόστατο αν όχι κακόβουλο.

Σχετικά...

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ ΠΟΥ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΗ ΧΩΡΑ

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ ΠΟΥ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΗ ΧΩΡΑ

ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου