Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΙΦΑΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

Σε ορεινές περιοχές της κακοτράχαλης επαρχίας Καλαμούν του Λιβάνου στη μεθόριο με τη Συρία επεκτείνουν οι τζιχαντιστές τα εδάφη του λεγόμενου «ισλαμικού χαλιφάτου», που λέγεται πως δημιουργεί σε Συρία και Ιράκ, ο αρχηγός του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι...

http://www.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=467519&format=.jpg

Εκτενές ρεπορτάζ της λιβανέζικης ηλεκτρονικής εφημερίδας «Αλ Ακμπαρ» αναφέρει τις προσπάθειες για «επέκταση» του χαλιφάτου στις ορεινές περιοχές των συνόρων Λιβάνου - Συρίας που καταβάλλουν τους...
τελευταίους μήνες «διακριτικά» εκατοντάδες τζιχαντιστές, εκμεταλλευόμενοι την απουσία ισχυρών δυνάμεων του ολιγάριθμου λιβανέζικου στρατού, ιδιαίτερα μετά τις απαγωγές Λιβανέζων αξιωματικών του στρατού το περασμένο καλοκαίρι.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, οι μισθοφόροι του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι δεν αναγνωρίζουν τα σύνορα των χωρών της περιοχής που ορέγονται να τις μετατρέψουν σε ένα μεγάλο ισλαμικό «χαλιφάτο» που θα εκτείνεται από τη Ντιγιάλα του Ιράκ (τουλάχιστον) έως τη Βηρυτό.
Κάτοικοι παρακείμενων περιοχών, τους οποίους επικαλούνται οι συντάκτες της εφημερίδας, διαπιστώνουν συνεργασία τζιχαντιστών μεταξύ των (ενίοτε «αντίπαλων») οργανώσεων του «Μετώπου Νούσρα» και του «Ισλαμικού Κράτους», που προσπαθούν να «χωρίσουν τα χωράφια», εντείνοντας την καταπίεση και την ανέχεια στους πληθυσμούς της περιοχής, ζήτημα που «πάει γάντι» και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή, που προωθούνται με τη γνωστή τακτική του «διαίρει και βασίλευε». Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες οι τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» επιχειρούν να ελέγξουν περιοχές που εκτείνονται από τα περίχωρα του Ζαμπαντάνι έως τα περίχωρα του Ρανκούς και από τα περίχωρα του Ασάλ αλ Ουάρντ έως τα περίχωρα του Ερσάλ. Από την άλλη, οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», που έχουν παρεισφρήσει στο Λίβανο ελέγχουν εκτενείς ερημικές περιοχές του Ερσάλ κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, αλλά και αυτές που βρίσκονται πολύ κοντά στις λιβανέζικες κωμοπόλεις, Ρας Μπααλμπέκ και Αλ Κάα, όπου πλειοψηφούν οι Χριστιανοί.

Στις περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές αμφοτέρων οργανώσεων φέρεται πως έχουν απόλυτη εξουσία. Εχοντας βρει ασφαλές καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε Συρία και Ιράκ, πραγματοποιούν περιπολίες, (ενίοτε κάτω από τη «μύτη» του λιβανέζικου στρατού) επιβάλλουν «φόρους» και κάνουν πλιάτσικο σε βάρος όλων όσοι τύχει να βρεθούν στο δρόμο τους.
Πρόσφυγες στο έλεος του παγετού
Το ίδιο 24ωρο, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου λεγόμενου «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού», Αχμαντ Τούμα, επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι από τις εστίες τους, απευθύνοντας από την Κωνσταντινούπολη διεθνή έκκληση για βοήθεια.
Ο Τούμα είπε ότι μόνον μέσα στους τελευταίους δύο μήνες, περίπου 2.000 οικογένειες από τη Συρία εγκατέλειψαν τις εστίες τους αναζητώντας καταφύγιο σε Λίβανο και Τουρκία, εκ των οποίων οι 800 δεν έχουν εξασφαλίσει ούτε καν μία σκηνή.

Σύροι πρόσφυγες στο χωριό Αλ Μαρτζ του ανατολικού Λιβάνου είπαν χτες χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους πως είναι εντελώς αβοήθητοι και εκτεθειμένοι στο κρύο και στην πείνα και διαμαρτυρήθηκαν για την απραξία διεθνών οργανώσεων αρωγής...
Εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες, που χειμάζονται και από τη σφοδρή χιονόπτωση των τελευταίων ημερών, παλεύουν να επιβιώσουν με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός μέσα σε σκηνές, χωρίς επαρκή θέρμανση, τρόφιμα, φάρμακα και άλλα βασικά αγαθά. Από την Τετάρτη ως χτες τουλάχιστον τρεις Σύροι πρόσφυγες στο Λίβανο (ανάμεσά τους και ένα παιδί) και δύο κάτοικοι της βόρειας συριακής πόλης Χαλέπι, που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές, πέθαναν από το ψύχος.
Στο Ιράκ επιδρομές και επιθέσεις αυτοκτονίας
Σε Ιράκ και Συρία, βομβαρδιστικά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους επανέλαβαν, μέσα στο προηγούμενο 48ωρο, 13 επιδρομές σε θέσεις τζιχαντιστών. Στη Συρία, πέντε από τις επιδρομές των μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών έγιναν κοντά στην μεθοριακή κουρδική πόλη Κομπανί όπου επλήγησαν θέσεις μάχης και κοντά στο Αλ Χασάκα, όπου χτυπήθηκαν αντλίες πετρελαίου.
Στο Ιράκ, οι αεροπορικές επιδρομές έγιναν κοντά στις πόλεις Αλ Ρούτμπα, Ταλ Αφάρ, Κιρκούκ, Φαλούτζα, Αλ Ασαντ και Σίντζαρ, όπου καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές δυνάμεις των τζιχαντιστών.

Παράλληλα, στο Ιράκ συνεχίστηκαν και χτες οι επιθέσεις αυτοκτονίας σουνιτών φανατικών κοντά σε φυλάκια ελέγχου και σιιτικούς λατρευτικούς χώρους, προκαλώντας συνολικά το θάνατο τουλάχιστον 23 ατόμων και τον τραυματισμό πάνω από 60 άλλων. Οι πιο αιματηρές σημειώθηκαν στις ιρακινές πόλεις Σαμάρα και Γιουσιφίγια.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου