Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΑ ΤΩΝ "ΣΥΜΜΑΧΩΝ" ΜΑΣ

Πώς η Κυβέρνηση, με την Κύπρο να αντιμετωπίζει τουρκική απειλή, κατακρεούργησε τα κονδύλια αμυντικής θωράκισης... 

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTvK1iLIVmQA22a-5KymHV1ZyG7_259xKpWHnHujf8wHXQJaPL1bQ

του ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η Κύπρος δεν υπήρξε ποτέ στρατηγικός εταίρος για κανέναν. Ρόλο στρατηγικής εταίρας διαδραματίζει. Και μάλιστα, παραχωρώντας, χωρίς να λαμβάνει. Οι ξένοι μάς δουλεύουν κανονικά και...
οι κυβερνήσεις μας δένουν σε ψιλό μαντίλι τα παραμύθια, και περιπαίζουν με τη σειρά τους τον λαό μας.

Το είχαμε επισημάνει και σε προηγούμενο άρθρο μας: Ξιπετσισμένος κουρκουτάς είμαστε. Με σημαντική γεωγραφική θέση, αλλά αυτή η θέση, όταν δεν συναρτάται με άλλα σημαντικά στοιχεία, καταντά, αντί ευλογία, κατάρα. Αυτό καταδεικνύεται μέσα από την ιστορία του τόπου
Η γεωγραφική θέση της Κύπρου απετέλεσε την αχίλλειο πτέρνα και πηγή δεινών για τον κυπριακό Ελληνισμό. Διά μέσου των αιώνων, οι άλλοι λαοί ποτέ δεν την αντιμετώπισαν ως στρατηγικό εταίρο, αλλά ως αδύναμη χώρα, προσφερόμενη για κατάκτηση. Χρησιμοποιήθηκε η Κύπρος ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο και ποτέ ως στρατηγικός εταίρος.

Ένα κράτος, για να καταστεί στρατηγικός εταίρος για άλλους, πρέπει να διαθέτει στρατιωτική ισχύ, οικονομική ευρωστία, πολιτική δύναμη, ηγεσία με όραμα, λαό αγωνιστή. Τίποτε από όλα αυτά δεν διαθέτει η Κύπρος.

Είχα και άλλες φορές αναφερθεί σε μίαν αποκάλυψη που μου είχε κάνει ο μ. Ανδρέας Χριστοφίδης, όταν, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κυπριανού, επεσκέφθη την Ουάσιγκτον για επαφές με Αμερικανούς επισήμους. Ένας εκ των ανωτέρων αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον οποίο συναντήθηκε, τον εισήγαγε σε μία αίθουσα, προέβαλε σε οθόνη τους χάρτες της Τουρκίας και της Κύπρου, και του δήλωσε ωμά.
 
«Ιδού η Τουρκία με το τεράστιο μέγεθος και ιδού η Κύπρος, κουκκίδα στον χάρτη. Μην αναμένετε να θυσιάσουμε την Τουρκία χάριν της Κύπρου».
Αυτή η ωμή θεώρηση μιας πραγματικότητας ισχύει μέχρι σήμερα, και δεν μεταβάλλεται, όσα παραμύθια και αν μας πουλήσουν οι Αμερικανοί και όσα άλλα παραμύθια μας πουλήσει η Κυβέρνηση. Σε αυτό το επικοινωνιακό παιγνίδι δεν μπαίνουμε. Τα γεγονότα, από δημιουργίας του Κυπριακού μέχρι σήμερα, βοούν και αποκαλύπτουν τη στυγνή πραγματικότητα. Η οποία επιβεβαιώνεται από την προκλητικά αδιάφορη στάση την οποία τηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, στο θέμα των προκλητικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Κύπρος βρίσκεται σήμερα υπό τουρκική κατοχή και τουρκική ομηρία. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, το πρώτο μέλημά της ήταν να δημιουργήσει μία στοιχειώδη αποτρεπτική αμυντική δύναμη. Οι αριθμοί είναι εφιαλτικοί: Στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Χριστόφια, για το 2013, προνοείτο η διάθεση 95 εκ. ευρώ για σκοπούς αμυντικής θωράκισης. Από αυτά, η σημερινή κυβέρνηση διέθεσε μόνο το 45%, δηλαδή μόνο 43 εκ. ευρώ. Στον προϋπολογισμό του 2014, η κυβέρνηση Αναστασιάδη περιέλαβε για σκοπούς αμυντικής θωράκισης μόνο 75 εκ. ευρώ. Από τα οποία, μέχρι τον Οκτώβριο, διέθεσε το 30%, ποσό 25 εκ. ευρώ.

Και ενώ μιλούν οι αριθμοί, το Υπουργείο Άμυνας επαίρεται για ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς και οραματίζεται αξιοποίηση της διαστημικής τεχνολογίας. Οι Υπουργοί βγάζουν τη γλώσσα τους περίπατο και λένε ό,τι θέλουν, απλώς για να εντυπωσιάσουν τον κόσμο…
Προχθές ο Υπουργός Οικονομικών μας πλημμύρισε με ένα σωρό αριθμούς, κάμποσες ορολογίες που μόνο εκείνος και οι οικονομολόγοι αντιλαμβάνονται, αλλά δεν λένε τίποτε στους περισσότερους πολίτες. Για να αποδείξει τι; Ότι εξερχόμεθα της ύφεσης και ανοίγουμε πανιά για την ανάπτυξη.

Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει από αριθμούς και ορολογίες. Αυτό που θέλει να μάθει είναι πότε θα βρει δουλειά, πότε θα μπορέσει να πληρώσει τις δόσεις του, ώστε να μην καταστεί άστεγος, πότε θα καταφέρει να θρέψει τα παιδιά του, πότε θα έχει σπίτι του γάλα και ψωμί, ώστε να μην εκθέτει την αξιοπρέπειά του στο ζητιανιό του κοινωνικού παντοπωλείου, πότε θα πάει στην τράπεζα και θα εξασφαλίσει δάνειο με μακροπρόθεσμο και χαμηλό επιτόκιο, πότε θα αναβαθμιστεί το εισόδημά του, πότε επιτέλους θα έχει αξιοπρεπή ζωή.

Συμπέρασμα: Μία χρεοκοπημένη χώρα, στρατιωτικά ανοχύρωτη και πολιτικά ανύπαρκτη, δεν προσφέρεται για στρατηγικός εταίρος. Ας συνεχίσουν οι κυβερνώντες τις αιθεροβασίες και τις ομφαλοσκοπήσεις τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου