Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

ΥΠΕΚΥΨΕ ΤΟ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΟ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΘΛΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ

Στοιχείο των διαπραγματεύσεων είναι μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης που θα προστάτευε τη χώρα από πιθανές αναταράξεις στις αγορές, τονίζει ο Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του μετά τη σύνοδο κορυφής Ασίας – Ευρώπης στο Μιλάνο...

Υπέκυψε ο Σαμαράς – Νέο μνημόνιο!

Ο πρωθυπουργός άλλαξε στάση καθώς προληπτική γραμμή σημαίνει νέο μνημόνιο. Στη δήλωσή του, υπογραμμίζει ότι...
το μόνο που προκαλεί ανησυχία είναι το πολιτικό ρίσκο, σημειώνοντας πάντως ότι οι αγορές αντιδρούν πολλές φορές με υπερβολές αλλά επανέρχεται η ισορροπία. Κατηγορεί δε εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ για έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας.

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός:

«Η Ελλάδα κατάφερε τα τελευταία δύο χρόνια μια τεράστια αλλαγή και στα ελλείμματά της και στις μεταρρυθμίσεις. Αυτή η αλλαγή αναγνωρίζεται πλέον από όλους. Κι έχει αρχίσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα, για την μετά το μνημόνιο εποχή.
Κανένας δεν έχει αντίρρηση για την επιτυχία της χώρας μέχρι τώρα. Κι αν προσέξατε τις τελευταίες επίσημες δηλώσεις, κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Ελλάδα έχει πλέον από δω και πέρα τα θεμελιώδη μεγέθη και τις προοπτικές να προχωρήσει. Η συζήτηση που γίνεται είναι για το πώς θα προχωρήσουμε με τον πιο ασφαλή τρόπο…

Αυτή η συζήτηση γίνεται με τρόπο συστηματικό με όλους. Έχει εξηγηθεί από την πλευρά της Ελλάδας ότι δεν χρειαζόμαστε νεο μνημόνιο. Όπως αποτελεί και στοιχείο των διαπραγματεύσεων μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, που θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές. Και μάλιστα σε μια στιγμή όπου η παγκοσμια οικονομία δείχνει σημάδια κάμψης.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι συμφωνούμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Συνεπώς υπάρχει συμφωνία για την επόμενη μέρα και προχωρεί μια σοβαρή συζήτηση για με τους εταίρους και τους δανειστές μας για την πρώτη μεταβατική φάση. Έτσι, με σοβαρότητα, συνεχή διάλογο και στενή συνεργασία προχωράμε να ρυθμίσουμε όλες τις λεπτομέρειες της επόμενης μέρας.

Συμπερασματικά, λοιπόν: Η Ελλάδα έχει πια τα θεμελιώδη και τις προοπτικές για σταθερότητα και ανάπτυξη. Η μάχη της δημοσιονομικής προσαρμογής κερδήθηκε. Η μάχη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κερδίζεται και συνεχίζεται. Το μόνο που προκαλεί ανησυχία είναι το πολιτικό ρίσκο: ότι δηλαδή τα ελλείμματα μπορεί να επανέλθουν, ότι οι μεταρρυθμίσεις υπάρχει ο κίνδυνος να ανατραπούν.
Οι αγορές βέβαια καμία φορά αντιδρούν με υπερβολή. Κι όταν οι ανησυχίες οδηγούν σε υπερβολές, τότε η αλήθεια αποκαθιστά, αργά ή γρήγορα, την υπερβολή. Και τα πράγματα ισορροπούν πάλι. Το βλέπουμε και σήμερα…

Ένα παράδειγμα. Σημερινό. Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι οι αγορές τρόμαξαν επειδή –αν ειναι δυνατόν- η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική των πλεονασμάτων! Δηλαδή αν επιστρέφαμε στα ελλείμματα, πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι οι αγορές θα πανηγύριζαν! Αυτή η στοιχειώδης έλλειψη σοβαρότητας, είναι εκείνο ακριβώς που ανησυχεί και τον κόσμο όλο και τις αγορές…
Εγώ επιμένω: όλες οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βοηθήσουν για τη μετάβαση στη μετά το μνημόνιο εποχή. Δεν πρέπει το πολιτικό ρίσκο που ορισμένοι προκαλουν να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας.

Η Ελλάδα θα προχωρήσει. Τόσες θυσίες δεν θα πάνε χαμένες. Τέτοιες επιτυχίες, που η ίδια η Ευρώπη θεωρεί χωρις προηγούμενο δεν μπορούν να ακυρωθούν. Και η έξοδός μας από την κρίση θα είναι πολύ πιο γρήγορη και ασφαλής για τον ελληνικό λαό, αν είμαστε ενωμένοι, ιδιαίτερα τους επόμενους μήνες. Τα θεμελιώδη τα έχουμε, τις προοπτικές τις έχουμε, αρκεί να δείξουμε σε όλους ότι έχουμε την υπευθυνότητα και την ωριμότητα και κυρίως τη σοβαρότητα, να πάμε τη χώρα μπροστά.
Η Ελλάδα το χρειάζεται. Και πάνω απ” όλα ο ελληνικός λαός το απαιτεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου