Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

ΞΕΠΕΣΜΟΣ: ΝΕΚΡΑΝΑΣΤΑΙΝΟΥΝ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ "ΣΩΤΗΡΑ"

Νέα σενάρια αναμένεται να πυροδοτήσει η θετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την παροχή Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του Κωνσταντίνου (συνεπώς και των παιδιών του)... 


Στην εισήγηση (που ουσιαστικά ισοδυναμεί με προάγγελο απόφασης) αναφέρεται ότι θα πρέπει να του δοθεί ΑΜΚΑ και να εγγραφεί με το όνομα «Κωνσταντίνος τέως βασιλεύς Παύλου».
Ηδη η Πολιτεία τού έχει παράσχει εδώ και καιρό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και πλέον, εάν εγκριθεί και...
από τον αρμόδιο υπουργό η έκδοση ΑΜΚΑ, ανοίγει ο δρόμος για την ανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. 

Αυτή είχε καταργηθεί το 1994 από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (με τον νόμο 2215), όταν μήλον της Εριδος ήταν τα περιουσιακά στοιχεία του τέως. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι δύο χρόνια νωρίτερα ο Κωνσταντίνος είχε συμφωνήσει με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να εκχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας του στην Ελλάδα (μέσω μη κερδοσκοπικού ιδρύματος), με αντάλλαγμα την απόδοση των παλαιών θερινών ανακτόρων του Τατοΐου και το δικαίωμα να εξαχθεί ένας μεγάλος αριθμός κινητών περιουσιακών στοιχείων από τη χώρα.

Η απόκτηση ιθαγένειας είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίον ο Κωνσταντίνος ενδεχομένως θέλησε να εκδώσει ΑΜΚΑ, ωστόσο μπορεί να μην είναι ο μόνος. Το ζήτημα των προθέσεων του τέως βασιλιά θέτει άλλωστε με προσεκτική διατύπωση και η εισηγήτρια του Νομικού Συμβουλίου Σοφία Μπίκου, η οποία αναφέρει: «Ούτε στο τεθέν ερώτημα ούτε στα ειδικά έγγραφα που το συνοδεύουν προκύπτει ο λόγος για τον οποίον ο τέως βασιλεύς των Ελλήνων Κωνσταντίνος υπέβαλε αίτηση να του αποδοθεί Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης».

Ως προς το σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι «επί του τεθέντος ερωτήματος δίδεται η απάντηση ότι, εάν στο πρόσωπο του αιτούντος συντρέχουν και οι λοιπές προβλεπόμενες στον νόμο ουσιαστικές και τυπικές προϋποθέσεις για απόδοση ΑΜΚΑ, δύναται να του αποδοθεί ο AMKA με την αναγραφή Κωνσταντίνος τέως βασιλεύς Παύλου, ώστε να συμφωνεί με τα φορολογικά του στοιχεία (AΦM κ.λπ).» Μάλιστα, το ΝΣΚ υπογραμμίζει στην απόφασή του ότι «ο αιτών έχει ήδη λάβει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου από το ελληνικό κράτος αναγραφόμενος στις σχετικές εφαρμογές ως Κωνσταντίνος τέως βασιλεύς Παύλου και της Φρειδερίκης, κάτοικος εξωτερικού».

Το ΝΣΚ στο σκεπτικό της γνωμοδότησης αναγνωρίζει, επίσης, ότι η ονομασία «πρώην βασιλιάς» είναι καθ' όλα νόμιμη και ως εκ τούτου δύναται να αναφέρεται σε δημόσια έγγραφα, αφού δεν αφορά τίτλο ευγενείας.Ολα αυτά πάντως συμβαίνουν ενώ ο γιος του Κωνσταντίνου Νικόλαος ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα μαζί με τη σύζυγό του Τατιάνα και οι φήμες για εμπλοκή της «γαλαζοαίματης» οικογένειας στην ελληνική πολιτική σκηνή φουντώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου