Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΙΝ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΤΟΓΕΝΙΤΣΑΡΟ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ - ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΣΟΓΛΑΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΥΡΗ

Αδειάστε βρε ξεφτιλισμένοι τα μουσεία σας από τα κλεμμένα εκθέματα, τις κλεμμένες αξίες, και την κλεμμένη ιστορία του Ελληνισμού, και να είστε ευχαριστημένοι γιατί αυτό που θα απομείνει...

O Μ. Αλέξανδρος και ο Φίλιππος Β' στα Σκόπια -Κέρινα ομοιώματά τους στο νέο αρχα

Θα μπορεί τουλάχιστον να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινό κατάλυμα για να ξεχειμωνιάζουν φραγκόκοτες, καρακάξες, κουκουβάγιες, νυχτερίδες και κάθε λογής πουλερικά. Τολμήστε να αγαπήσετε και να τιμήσετε τη δική σας ιστορία - όποια και αν είναι αυτή. Τολμήστε να τη κοιτάξετε κατάματα, αντί να παραμένετε λαθρεπιβάτες στο...
τραίνο μια ιστορίας που δεν είναι δική σας και που δε θα σας τιμήσει ποτέ με τη μεγαλωσύνη σας όσο και αν την καπηλεύεστε άθλιοι τενεκέδες.

Ο Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Έλγιν, πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1799 μέχρι το 1803, εκμεταλλευόμενος την Οθωμανική ηγεμονία στην ελληνική επικράτεια, κατάφερε και απέκτησε φιρμάνι (κι αυτό παράνομο) από τον Οθωμανό Σουλτάνο για την αποκαθήλωσή τους από τον Παρθενώνα με σκοπό την μέτρηση και την αποτύπωσή τους σε σχέδια, και στη συνέχεια προχώρησε στην αφαίρεση και φυγάδευσή τους.

210 χρόνια μετά, ο γενίτσαρος των Σκοπίων που δεν είνι άλλος από το γνωστό φασίστα Γκρύεφσκι, αν και έχει καταδικάσει τη χώρα του να παραδέρνει στον εθνοτικό διχασμό και το λαό του στη φτώχεια και την απόλυτη εξαθλίωση, μετέτρεψε το κέντρο των Σκοπίων σε μια άθλια παράσταση κιτς αρχιτεκτονικής, μοναδική σε αίσχος σε ολόκληρη την υφήλιο. Ανάμεσα στα τερατουργήματα του πιο πρόστυχου λαθρεπιβάτη σε ιστορία που δεν του ανήκει, είναι και το νέο μουσείο των Σκοπίων το οποίο κόστισε 27 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού της ΠΓΔΜ, έχει έκταση 6.000 τετραγωνικών μέτρων και οι συλλογές του περιλαμβάνουν 6.000 αντικείμενα. Ανάμεσά τους 15 κέρινα ομοιώματα, μεταξύ των οποίων είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β΄, του Ιουστινιανού, του Περσέα και του Τσάρου Σαμουήλ.

Πρόκειται για κέρινα ομοιώματα σε φυσικό μέγεθος, τα οποία κατασκευάστηκαν στη Ρωσία. Ακόμη, στην είσοδο του μουσείου εκτίθεται αντίγραφο της μαρμάρινης σαρκοφάγου της Σιδώνας (γνωστή ως Σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου), η οποία φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο Κωνσταντινούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου