Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Ανησυχεί και το ΝΑΤΟ η <<εξαγωγή>> μαχητών της τζιχαντικής οργάνωσης ISIL/ISIS από το Ιράκ και την Συρία στις χώρες καταγωγής τους, σύμφωνα με τον νέο Γεν. Γραμματέα της Συμμαχίας κ. Stoltenberg...

Image

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV o κ. Stoltenberg επεσήμανε ότι «η επιστροφή των ξένων μαχητών στις χώρες τους θα...
αποτελέσει απειλή για όλες της χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ».Και προσέθεσε ότι «πρόκειται να αυξηθεί η ανταλλαγή πληροφοριών για τους ξένους μαχητές (σ.σ.εννοεί αυτούς που συμμετέχουν στο πλευρό της ISIL)».

Αρχικά ο Γεν. Γραμματέας επαίνεσε την Τουρκία για το γεγονός ότι άνοιξε την αγκαλιά της σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, επισημαίνοντας ότι «φέρει στις πλάτες της πολύ μεγάλο φορτίο». Στην συνέχεια ερωτηθείς για το αίτημα της Τουρκίας για λειτουργία  ουδέτερης ζώνης και ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, δήλωσε : «Δρομολογήσαμε τις προτάσεις για ουδέτερη ζώνη και ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, όμως αυτό θα αποτελέσει θέμα (συζήτησης) στη συμμαχία εναντίον της ISIL. Μέχρι και σήμερα δεν έχει έλθει στο ΝΑΤΟ ένα τέτοιο αίτημα».
Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη σημερινή επίσκεψή του κ.  Stoltenberg στις εγκαταστάσεις των πυραυλικών συστημάτων Patriot που έχει εγκαταστήσει το ΝΑΤΟ στο Gaziantep της ΝΑ Τουρκίας.

Νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Davutoglu - συνάντηση που  η Sabah χαρακτήρισε κρίσιμη. Στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μια ώρα, σύμφωνα με πηγές της Πρωθυπουργίας, ο κ. Stoltenberg, επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι η χώρα που επηρεάζεται περισσότερο από τις εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία και διαβίβασε το μήνυμα ότι στο ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να υπερασπισθούν την Τουρκία. «Είμαι εδώ για να εκφράσω την υποστήριξη και τη συμπαράσταση του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, αφού αναφέρθηκε στη δύσκολη περίοδο που βιώνει η περιοχή, επεσήμανε, από την πλευρά του, ότι η συμβολή του NATO σχετικά με τους Patriot ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την Τουρκία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ μετά τον Τούρκο Πρωθυπουργό, συναντήθηκε και με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Necdet Ozel και έγινε δεκτός από τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Recep Tayyip Erdogan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου