Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΤΑ "ΠΑΛΙΑ" ΜΕΤΡΑ ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ

Πέντε χαράτσια 20 δισ. (παλιά μέτρα) μέσα σε πέντε μήνες... Μετά απ αυτά ποιός θα υπάρχει για να υποστεί νέα μέτρα??? 

Επιδρομή στο πορτοφόλι των φορολογουμένων ξεκινά η κυβέρνηση με στόχο να μαζέψει μέχρι το τέλος του έτους τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό διότι στην κυβέρνηση έχουν καταλάβει πλέον ότι πρώτα πρέπει να δείξουν αποτελέσματα στους Τροϊκανούς και μετά να ζητήσουν επιμήκυνση του Μνημονίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, η αρχή έγινε με τα τριπλά εκκαθαριστικά που έχουν αρχίσει να αποστέλλονται μαζικά στους φορολογούμενους. Τα εκκαθαριστικά αυτά αφορούν τον φόρο εισοδήματος αλλά περιλαμβάνουν και την έκτακτη εισφορά  και το τέλος επιτηδεύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι... 


Οκτώ στα δέκα από αυτά τα εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση τον Αύγουστο και τις υπόλοιπες τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο.

Μπάχαλο με το χαράτσι στα ακίνητα
Παράλληλα, από τα τέλη Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου, η ΔΕΗ θα αρχίσει να αποστέλλει τους επόμενους λογαριασμούς κατανάλωσης ρεύματος στους οποίους θα περιλαμβάνεται τελικά και η πρώτη δόση από το χαράτσι στα ακίνητα, καθώς η κυβέρνηση έκρινε ότι δεν προλαβαίνει να το αποσυνδέσει από το λογαριασμό της ΔΕΗ. Κι αυτό παρά τις εκκλήσεις της διοίκησης της επιχείρησης να μπει το ειδικό τέλος στα ακίνητα σε διαφορετικό λογαριασμό.

Η εξόφληση, όπως ανακοινώθηκε χτες και από τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη, θα γίνει σε πέντε δόσεις μέχρι και τον Μάιο του 2013. Ουσιαστικά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να ξαναπληρώσουν όσα πλήρωσαν και το 2011 απλώς αυτό θα γίνει σε πέντε δόσεις.

Για παράδειγμα για σπίτι 90 τ.μ. με τιμή ζώνης 1000 ευρώ αντιστοιχεί ένα χαράτσι 378 ευρώ. Επομένως, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα πληρώνει 75 περίπου ευρώ ανά δίμηνο με κάθε λογαριασμό ρεύματος μέχρι τον επόμενο Μάιο.

Μάλιστα το υπουργείο έβγαλε μια σχεδόν απολογητική ανακοίνωση για το θέμα όπου λέει πως
«σύμφωνα με όσα προβλέπει η υφιστάμενη Νομοθεσία και λόγω τεχνικών δυσχερειών και χρονικών  περιορισμών, ο τρόπος είσπραξης του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών δεν είναι εφικτό να τροποποιηθεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είχε καλλιεργήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα προσδοκίες ότι ίσως να διαχώριζε το ειδικό τέλος ακινήτων από το λογαριασμό της ΔΕΗ, ή τουλάχιστον η αποστολή του χαρατσιού να γινόταν σε ξεχωριστό έντυπο όπως ζητούσαν η διοίκηση της ΔΕΗ και η ΓΕΝΟΠ. Ωστόσο, έκανε πίσω όχι φυσικά γιατί δεν προλάβαινε, αλλά διότι στο υπουργείο Οικονομικών φοβήθηκαν ότι οι πολίτες χωρίς το φόβητρο της διακοπής ρεύματος δεν θα πλήρωναν το χαράτσι. Και δεν είχαν άδικο ίσως, αν σκεφτεί κανείς ότι και πέρσι που υπήρχε η δαμόκλειος σπάθη της διακοπής ρεύματος, 500.000 φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν το χαράτσι με αποτέλεσμα να πάνε οι οφειλές στις εφορίες, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τα 45 δισεκατομμύρια των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το το Δημόσιο.
Το μπάχαλο με το χαράτσι στα ακίνητα έγινε ακόμα μεγαλύτερο χτες. Την ίδια ώρα που ο Φώτης Κουβέλης μιλούσε για απαλλαγή από το χαράτσι όσων έχουν χαμηλά εισοδήματα, στο υπουργείο Οικονομικών έλεγαν ότι αυτό δεν θα γίνει φέτος αλλά το 2013. Το ίδιο έτος δηλαδή που οι ίδιοι λένε ότι θα καταργήσουν το χαράτσι για να επιβάλλουν έναν ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Και φυσικά, όλα αυτά χωρίς να είναι κανείς σίγουρος ότι θα τα δεχτεί η Τρόικα, καθώς ότι εισπράτεται μετά την 1η Μαρτίου, μπαίνει στα έσοδα του επόμενου οικονομικού έτους και όχι του προηγούμενου...

Και τα υπόλοιπα... το φθινόπωρο!
Η φοροεπιδρομή συνεχίζεται το φθινόπωρο με το ΕΤΑΚ και το ΦΑΠ του 2010 και του 2011 που θα πληρώσουν περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Ειδικότερα:
  • Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών θα ταχυδρομήσει την επόμενη βδομάδα την τελευταία παρτίδα του ΕΤΑΚ που έπρεπε να έχει εισπραχθεί το 2009. Η εξόφληση πρέπει να γίνει τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο.
  • Τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο θα σταλεί και το εφάπαξ χαράτσι με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που εκκρεμεί από το 2010.
  • Τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο θα αποσταλεί και ο ΦΑΠ του 2011 για να πληρωθεί σε δόσεις μέχρι τον... Δεκέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου