Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΣΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟΥ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟΥ ΚΑΙ ΑΚΡΑΙΟΥ ΣΟΥΝΙΤΙΚΟΥ ΙΣΛΑΜ

ISIS: στη Μοσούλη απαγόρευσαν τα χρώματα - Τα έκοψαν από το σχολικό πρόγραμμα οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που έχουν καταλάβει την πόλη – Η κατ’ οίκον εκπαίδευση έχει γίνει σχεδόν μοναδική επιλογή για πολλούς χριστιανούς...

ISIS: στη Μοσούλη απαγόρευσαν τα χρώματα

της ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ζωγραφική, μουσική, ιστορία, λογοτεχνία τέλος. Κραγιόνια, μαρκαδόροι, χρώματα; Απαγορεύονται αυστηρά στην τάξη. Τραγούδια, γυμναστική; Οχι βέβαια. Τα έκοψαν εντελώς από το...
σχολικό πρόγραμμα οι βάρβαροι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) που έχουν καταλάβει τη Μοσούλη, στο Βόρειο Ιράκ.

Κάποιες οικογένειες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι. Δεν θέλουν να τα στείλουν εκεί που έχει χαθεί κάθε χαρά και διδάσκεται το μίσος, λένε.

Η κατ' οίκον εκπαίδευση έχει γίνει σχεδόν μοναδική επιλογή για πολλούς χριστιανούς, παρά τον κίνδυνο να χάσουν τη χρονιά τα παιδιά τους και να τιμωρηθούν οι ίδιοι αυστηρά αν τους πιάσουν.

Η πόλη έπεσε στα χέρια των ακραίων ισλαμιστών στις 10 Ιουνίου. Από τότε το ISIS προσπαθεί να δημιουργήσει το πρώτο «σύγχρονο ισλαμικό χαλιφάτο» κυβερνώντας τα κατεχόμενα εδάφη με τον νόμο της σαρίας - και φυσικά τα σχολεία.

Στη Μοσούλη οι αλλαγές ανακοινώθηκαν με τεράστιες αφίσες σε τζαμιά και αγορές που χαιρέτιζαν την «καλή είδηση της ισλαμικής Παιδείας, που χορηγείται από τον χαλίφη... για την εξάλειψη της άγνοιας, τη διδασκαλία της θρησκείας και την κατάργηση του σάπιου σχολικού προγράμματος».

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές έχουν «καταργήσει επ' αόριστον» πολλά μαθήματα επειδή «προκρίνουν τον πολυθεϊσμό και τη βλασφημία».

Δάσκαλοι σκίζουν από τα σχολικά βιβλία σελίδες με εικόνες και κείμενα που δεν συνάδουν με τις υπερ-συντηρητικές απόψεις του ISIS. Στις μεγαλύτερες τάξεις «ανάθεμα» για τους ισλαμιστές είναι τα μαθήματα της φιλοσοφίας και της χημείας τα οποία τα έχουν καταργήσει εντελώς και στη Ράκα, στο προπύργιό τους στη Συρία, και στη Μοσούλη.
Οι αφίσες που αναρτήθηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς στην πόλη προειδοποίησαν ότι «οι αλλαγές είναι δεσμευτικές και όποιος εναντιωθεί θα αντιμετωπίσει τιμωρία».

Και όλοι ξέρουν τι σημαίνει τιμωρία στα χέρια των τζιχαντιστών, που αποκεφαλίζουν ομήρους, σταυρώνουν ανθρώπους, κόβουν χέρια, τσακίζουν κόκαλα και μαστιγώνουν άγρια τους παραβάτες της σαρίας, ακόμα και επειδή κάποιος τόλμησε να ακούσει μουσική, να πιει αλκοόλ και να ανάψει τσιγάρο.

Στη Μοσούλη οι άνθρωποι ζουν τώρα μέσα στον τρόμο και στο σκοτάδι του πιο ακραίου σουνιτικού Ισλάμ. Οι γυναίκες είναι κατώτερες και πρέπει να κυκλοφορούν σκεπασμένες από την κορυφή ως τα νύχια με μαύρα νικάμπ. Η μοιχεία τιμωρείται με λιθοβολισμό μέχρι θανάτου.

Οι κλέφτες ακρωτηριάζονται και οι εχθροί, συνήθως «άπιστοι» σιίτες μουσουλμάνοι και χριστιανοί, εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες. Είναι τέτοιες οι θηριωδίες των ισλαμιστών του ISIS που τους έχει αποκηρύξει ακόμα και η Αλ Κάιντα.

Ετσι θέλει μεγάλο θάρρος η απόφαση να μη στείλεις το παιδί σου στο σχολείο. Παρά τον κίνδυνο που διατρέχουν, οι πιο αποφασισμένοι γονείς δεν κάνουν πίσω.

Κάποιες οικογένειες, που έλαβαν ειδοποιήσεις από το ISIS να παρουσιαστούν με τα παιδιά τους στο σχολείο, υπάκουσαν υπό τον φόβο μην πάθουν όλοι μαζί χειρότερα.

Αν και δεν είναι σαφές πόσοι εκπαιδευτικοί και διευθυντές σχολείων συνεχίζουν να εργάζονται, όχι μόνο οι μαθητές αλλά και οι δάσκαλοι διαχωρίζονται τώρα ανάλογα με το φύλο τους σε σχολεία αρρένων και θηλέων. Παλαιότερα, τα δημοτικά στο Ιράκ ήταν μεικτά.

Το ISIS ζητεί τώρα από τους εκπαιδευτικούς «να διδάξουν και να εξυπηρετήσουν τους μουσουλμάνους με στόχο τη βελτίωση των ανθρώπων του Ισλαμικού Κράτους στους τομείς όλων των θρησκευτικών και άλλων επιστημών».

«Εχω έναν γιο. Είναι η τρίτη χρονιά που πηγαίνει στο σχολείο. Αποφάσισα να τον στείλω και φέτος, αν και θα προτιμούσα να μη βγαίνει έξω από το σπίτι. Φοβάμαι πολύ για εκείνον. Δεν θέλω να βλέπει όσα συμβαίνουν στους δρόμους» λέει ανωνύμως στο BBC μια μητέρα από τη Μοσούλη.

«Οταν τα παιδιά βγαίνουν έξω βλέπουν όπλα, τανκς, αντάρτες ντυμένους με μαύρες στολές, αυτοκινητοπομπές. Είναι πολύ τρομακτικό. Και στο σχολείο τα περισσότερα μαθήματα τα έχουν αντικαταστήσει από το Κοράνι - αναγνώσεις και ψαλμωδίες. Ανησυχώ και φοβάμαι ότι θα κάνουν πλύση εγκεφάλου στον γιο μου» προσθέτει.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου