Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

ΠΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ Ο ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΟΣ

Στοιχεία που καταγράφουν την πορεία των περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ, που διαθέτει σε offshore ο Γιώργος Καρατζαφέρης έχουν οι αρμόδιες αρχές... 

Πώς προσπάθησε να σβήσει τα ίχνη του χρήματος ο Καρατζαφέρης

Παράλληλα όμως, διαθέτουν και αποκαλυπτικά στοιχεία για τις κινήσεις που έκανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, προκειμένου να...
καλύψει τα «ίχνη» του χρήματος και να εξαφανίσει τα στοιχεία που ήταν εις βάρος του.

Από τη δικογραφία για τις παράνομες πληρωμές στην προμήθεια των ελικοπτέρων Super Puma, προκύπτει ότι ο κ. Καρατζαφέρης «από κάπου» πληροφορήθηκε τις ενέργειες των δικαστικών αρχών, μόλις άρχισαν οι έρευνες, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Οι επόμενες κινήσεις του ήταν να προσπαθήσει να εξαφανίσει τα ίχνη του χρήματος, αλλάζοντας πιστωτικά ιδρύματα, φορολογικούς παραδείσους, επωνυμίες στην offshore εταιρεία του, εκπροσώπους της και κατευθύνοντας τελικά τα χρήματα από την offshore σε trust, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Οι έρευνες για τον Γιώργο Καρατζαφέρη σχετικά με παράνομες πληρωμές για το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα ξεκίνησαν το 2012 από την Αρχή για το ξέπλυμα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ανάμεσα σε άλλα (π.χ. ανώνυμες επιστολές και όχι μόνο) και μία εσωτερική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που είχε διενεργήσει έλεγχο σε υποκατάστημα ελληνικής τράπεζας στο Λονδίνο.

Στην έκθεση αυτή, που υπάρχει στη δικογραφία, η Τράπεζα της Ελλάδος σημείωνε ως ύποπτες τις συναλλαγές από τις εταιρείες των επιχειρηματιών Αλέξανδρου Τσάτσου και Σταύρου Κομνόπουλου προς την εταιρεία συμφερόντων του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Οταν προχώρησαν οι έρευνες και ασχολήθηκε με την υπόθεση και η Εισαγγελία Διαφθοράς, ζητώντας τον περασμένο Μάρτιο επίσημα δικαστική συνδρομή για να επιβεβαιώσει τα επιβαρυντικά στοιχεία για διακίνηση μαύρου χρήματος, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, όπως αποκαλύπτεται πλέον από έγγραφα, προέβη στις εξής κινήσεις:
1. Κλείνει την υπεράκτια εταιρεία Catalina και μεταφέρει τον λογαριασμό της σε άλλη τράπεζα.
2. Αλλάζει την επωνυμία της υπεράκτιας εταιρείας του σε Sunshine Delight Ltd και αλλάζει -και πάλι- τράπεζα αλλά και φορολογικό παράδεισο.
3. «Φεύγει» από την τράπεζα Julius Baer και πηγαίνει στην τράπεζα RBS, στα νησιά Gernsey.

Ομως, όσο γίνονταν αυτά, τόσο αυξάνοντας οι υποψίες της Αρχής για το ξέπλυμα. Μάλιστα, ακολουθώντας την πορεία του χρήματος, διαπιστώθηκε ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έκλεισε και την Sunshine Delight, αμέσως μετά ίδρυσε άλλο νομικό πρόσωπο (trust) και μετέφερε το λογαριασμό του από τα νησιά Gernsey στα νησιά Jersey. Επιπλέον, τοποθέτησε την αδελφή του και τον γιο του ως δικαιούχους του trust, που φέρει την επωνυμία «Τhe Feriska Trust».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι συγκεκριμένες κινήσεις που προκάλεσαν από την αρχή υποψίες, επιβεβαιώνονται πλήρως από τα αιτήματα της δικαστικής συνδρομής από τον περασμένο Μάρτιο των εισαγγελέων Διαφθοράς, Πόπης Παπανδρέου και Αντώνη Ελευθεριάνου. Τα έγγραφα που έφτασαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς δεν άφησαν αμφιβολία για την κατάθεση 1,6 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Καρατζαφέρη από εταιρεία των Τσάτσου και Κομνόπουλου.

Τα αποκαλυπτικά έγγραφα έφτασαν στον αρμόδιο εισαγγελέα για το «πόθεν έσχες» Παναγιώτη Μπρακουμάτσο και από εκεί το θέμα πήγε στη Βουλή. Η έρευνα της αρμόδιας επιτροπής αποδεικνύει ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης δεν είχε δηλώσει την υπεράκτια εταιρεία του, παρά μόνον στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και ασφαλώς ούτε και τα ποσά, 6 εκατ., που είχε σε λογαριασμούς της.

Τώρα οι δικαστικές αρχές ερευνούν σε βάθος την προέλευσή τους, αλλά και δεύτερη εταιρεία του Γιώργου Καρατζαφέρη, που έχει επίσης εντοπιστεί. Φέρει την επωνυμία Homeric και έχει ήδη ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών της και η όποια κίνησή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου