Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Με «ειδικό εντεταλμένο» προσπαθεί να ελέγξει τον αλβανικό εθνικισμό, τον διάλογο Σερβίας - Κοσόβου, την υπό διάλυση Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τα διμερή προβλήματα της Ελλάδας με Αλβανία και Σκόπια... 

Η επιθετική διείσδυση της Γερμανίας στα Βαλκάνια

του ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ
 
Σε παρωδία, που όμως θα έχει σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά στη σταθερότητα της περιοχής, εξελίσσεται η βαλκανική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αποφάσισε...
πριν καν αναλάβει καθήκοντα, να παγώσει η διεύρυνση της ΕΕ για μία πενταετία. Ο ίδιος, ωστόσο, κι ενώ ο εθνικισμός προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, σκέφτεται να διορίσει «ειδικό εντεταλμένο» για τα Δυτικά Βαλκάνια!

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Γερμανία, που έχει αναλάβει καθοδηγητικό ρόλο ελέγχοντας τις εξελίξεις, είναι το κράτος που επιμένει στην τοποθέτηση του ειδικού εντεταλμένου. Επίσημο καθήκον του θα είναι «να παρακολουθεί τις εξελίξεις», στο παρασκήνιο όμως θα αναμειγνύεται στην πολιτική των χωρών και θα πιέζει για υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων με πρόσχημα την ένταξή τους στην ΕΕ· στην πραγματικότητα θα πρόκειται για μια υψηλού επιπέδου επιτήρηση, εκτιμούν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.

Επειδή προς το παρόν οι συζητήσεις δεν έχουν καταλήξει σε απόφαση, κατά τις ίδιες πηγές «η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να παρέμβει και να εξηγήσει στην ΕΕ και τις χώρες της περιοχής ότι τα Βαλκάνια χρειάζονται μια συνεκτική ευρωπαϊκή στρατηγική και όχι εντεταλμένους. Χρειάζονται προσανατολισμό, δημοκρατία, ανάπτυξη και πολιτικό σχέδιο κατά του εθνικισμού, πράγματα, δηλαδή, που λείπουν και αποτελούν σοβαρά προβλήματα, ορατά διά γυμνού οφθαλμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου