Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΤΟ IQ... ΤΟ DNA... Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΟΖ

Ο πασίγνωστος, για την εναντίον των εφιαλτών του μνημονιακού καθεστώτος, μήνυσή του,γιατρός κ. Δημήτρης Αντωνίου διατυπώνει σε ανάρτησή του (http://zoidosia.blogspot.gr/) αμφιβολίες για, τη σχετική με την ΑΟΖ, ενασχόληση του κ. Νίκου Λυγερού:

του ΠΑΠΑ-ΗΛΙΑ ΥΦΑΝΤΗ

Έλληνα μαθηματικού, με υψηλό δείκτη νοημοσύνης, όπως λέγεται, πολυμερή γνώση και πολυεπίπεδη δραστηριότητα.

Σε απάντηση προς την προαναφερόμενη ανάρτηση του κ. Αντωνίου αντιπαρατέθηκε στους «Ενωμένους Μπλογκερς» ένα, σχετικό με το Σωκράτη, περιστατικό (http://gerasimos-politis.blogspot.com):

Θέλησε, λέει το περιστατικό, να κατηγορήσει κάποιος στο Σωκράτη, κάποιον μαθητή του. Και ο Σωκράτης, πριν ακούσει τις κατηγορίες, πρότεινε στον κατήγορο να κάμουν, την «τριπλή διύλιση».
Να εξετάσουν δηλαδή, αν τα όσα σκόπευε να του πει είχαν σχέση με την αλήθεια, αν αποσκοπούσαν στο καλό και αν ήταν, επιτέλους, χρήσιμα.
Οι κατηγορίες δεν ανταποκρίνονταν στους όρους, που έθετε ο Σωκράτης Με αποτέλεσμα ο φιλόσοφος να μη δεχτεί να τις ακούσει. Και ο κατήγορος ν’ αναγκαστεί να φύγει ντροπιασμένος.

Πιστεύω πως, αν ο Σωκράτης διάβαζε τη μία και την άλλη απ’ τις προαναφερθείσες αναρτήσεις, θα μας έλεγε, πιθανότατα, με την θυμόσοφη και φιλοπαίγμονα διάθεσή του τα εξής:...

Αισθάνομαι ότι αντιμετωπίζετε το αναφερόμενο σε μένα περιστατικό τόσο παραμορφωτικά, ώστε να μη μπορώ να αναγνωρίσω, σ’ αυτό, τον εαυτό μου.
Και, ασφαλώς, πολύ περισσότερο, εμείς οι κοινοί θνητοί δεν μπορούμε να καταλάβουμε απ’ τη στοιχειώδη γνώση, που έχουμε για το Σωκράτη, ποια σχέση μπορεί να έχει με τη συγκεκριμένη αυτή περίπτωση το αναφερόμενο στο Σωκράτη περιστατικό.

Και, για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους:
Σύμφωνα με τον πλατωνικό διάλογο «Κρίτων», ο Σωκράτης υποστηρίζει ότι δεν πείθεται σε τίποτε άλλο, παρά μονάχα στο λόγο. Και ο γιατρός Αντωνίου δεν κάνει τίποτε άλλο, παρά να προβάλλει, με βάση τη λογική, κάποιους εύλογους προβληματισμούς του.
Κι ακόμη, στον ίδιο διάλογο, ο Σωκράτης υποστηρίζει ότι υπέρτατο, γι’ αυτόν, κριτήριο, είναι η αλήθεια. Και ο γιατρός Αντωνίου, απ’ ο, τι μπορούμε να καταλάβουμε θέτει ως σκοπό των προβληματισμών του την αναζήτηση της αλήθειας.

Και ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλλει πως η αλήθεια είναι και καλή και χρήσιμη, σε κάθε περίπτωση. Και βέβαια και στη συγκεκριμένη.Γιατί αφορά στο υπέρτατο αγαθό, που είναι η πατρίδα. Η οποία, σύμφωνα με το Σωκράτη, είναι το «απάντων σεμνότερον και αγιότερον…παρά Θεώ και ανθρώποις τοις νουν έχουσι».
Η πατρίδα, που δυστυχώς, αυτόν τον καιρό δολοφονείται μαζί με το λαό της. Και μεταξύ των στυγερών δολοφόνων της οι χειρότεροι είναι εκείνοι, που «της έταξαν βοήθεια και τη γέλασαν φρικτά»…Για τα αργύρια, προφανώς, της προδοσίας και της τοκογλυφίας.

Αλλά, πέρα απ’ την αντιστοίχιση των συγκεκριμένων αναρτήσεων φαίνεται ότι σχετικά με την υπόθεση αυτή περιπλέκονται και κάποια άλλα-κατά το μάλλον ή ήττον-παράδοξα:
Το αλφαβητάρι, για παράδειγμα, της ελληνικής σκέψης είναι το μέτρο. Που συνεπάγεται και το «μηδέν άγαν».

Και μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί:
Ποια σχέση μπορεί να έχει με το «μέτρο» ο «βομβαρδισμός αναρτήσεων με ετικέτα ΑΟΖ και Νίκος Λυγερός από το http://gerasimos-politis.blogspot.com/; Όταν, όπως έχει γραφεί στους «Ενωμένους Μπλόγκερς» για την ακρίβεια πρόκειται για 84 αναρτήσεις από τις αρχές Μαϊου μέχρι σήμερα»! Χώρια οι τόσες άλλες αναρτήσεις, που με καταρρακτώδεις ρυθμούς συνοδοιπορούσαν.
Που κι αν ακόμη υποτεθεί ότι επρόκειτο για αριστουργήματα, δεν θα μπορούσε να τα παρακολουθήσει ούτε και ο πλέον μαζοχιστής αναγνώστης.
Γιατί, βέβαια, είναι άλλο το βιβλίο, που μπορείς να το διαβάζεις, όποτε θελήσεις, και άλλο το ιντερνέτ, όπου η ταχύτητα καταβροχθίζει, ανάμεσα στα ασήμαντα και τα, τυχόν, αξιόλογα θέματα.

Πού, λοιπόν, αποσκοπούσε ο κατακλυσμός των αναρτήσεων αυτών; 
Αφού, εκ των πραγμάτων δεν εξυπηρετούσε το δημοκρατικό διάλογο, που ήταν ο κύριος σκοπός του μπλοκ, αλλά μάλλον τον αναιρούσε.

Και πολύ περισσότερο δεν εξυπηρετούσε τον, ενδεχόμενο, φιλοσοφικό διάλογο. Αφού κονιορτοποιούσε το αγκωνάρι της αρχαίας ελληνικής σκέψης, που, όπως προαναφέραμε, είναι το μέτρο…

Ήθελαν μήπως κάποιοι να κάμουν και άλλους πολυμαθείς; Ή να καταπλήξουν με την πολυμάθειά τους;
Αλλά και στην περίπτωση αυτή υπάρχει ανακολουθία, με βάση τον μεγάλο φιλόσοφο, τον Ηράκλειτο. Ο οποίος φωνάζει: «Πολυμαθίη νόον έχειν ου διδάσκει»!…

Που σημαίνει ότι είναι άλλο πράγμα η πολυμάθεια και άλλο η σοφία.
Γεγονός, που σημαίνει ότι όλα αυτά τα περίεργα, δεν μπορεί παρά να δημιουργούν εύλογες απορίες.
Ιδιαίτερα σ’ αυτούς τους πονηρούς καιρούς. Όπου γίνεται ανελέητη και πολυμέτωπη δολοφονική εκστρατεία εναντίον της πατρίδας μας και του λαού της. Κατά την οποία οι αδυσώπητοι εχθροί μας επιστρατεύουν γενιτσάρους.
Τους οποίους βαφτίζουν, συχνά, καθηγητές πανεπιστημίων. Ή τους φορτώνουν με πομπώδεις τίτλους, για να εντυπωσιάζουν τους απλοϊκούς. Θέτοντας στη διάθεσή τους άφθονα χρήματα. Για σπουδές, εκδόσεις βιβλίων, γυρίσματα τηλεοπτικών σειρών ή κινηματογραφικών ταινιών. Για να ασκούν την καταχθόνια προπαγάνδα τους.

Κι από το άλλο μέρος είναι οι διάφοροι ελληνόφωνοι ξένοι:
Oι οποίοι σαν τα ποντίκια στην “Πανούκλα” του Καμύ διεισδύουν από παντού. Καταλαμβάνουν καίριες θέσεις. Και παρουσιάζονται ελληνικότεροι των Ελλήνων. Ελληνομαθέστατοι και αρχαιοπρεπέστατοι. Ώστε να μη μπορεί εύκολα κάποιος να αποδείξει τον διαβρωτικό και υπονομευτικό τους ρόλο.
Κι όμως όλων αυτών, παρά την επιδερμική ελληνικότητά τους, γίνεται καταφανής η κάλπικη και βαρβαρική ταυτότητα της παιδείας ή της καταγωγής τους. Γιατί, πάνω κάτω, συμπεριφέρονται σαν τον «Ηγεμόνα εκ Δυτικής Λιβύης» του Καβάφη.

Γιατί, ανεξαρτήτως των οποιωνδήποτε πομπωδών συστατικών προσδιορισμών, με τα οποία προβάλλονται, συλλαμβάνονται, συχνά, να μη διαθέτουν το DNA του ελληνικού πνεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου