Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΣΕ ΑΝΕΛΕΗΤΑ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΣΤΟ EUROGROUP

Το μήνυμα της κυβέρνησης ήταν σαφές και απόλυτο... "Θα σας ταράξουμε στη μετάνοια και την προσαρμογή... Θα βαρεθείτε να μας βλέπετε να σερνόμαστε στα γόνατα"

Πολλές φορές, μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Στην πρώτη παρουσία του σε συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης βρέθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας που απεικονίζεται σ' αυτή την φωτογραφία χαμογελαστός. Ο Έλληνας υπουργός είναι περιστοιχισμένος από τον Όλι Ρεν, επίτροπο της Κομισιόν για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις και τους υπουργούς Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, του Λουξεμβούργου Λικ Φριντέν και της Μάλτας Τόνιο Φένεκ οι οποίοι είναι μάλλον βλοσυροί.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ...


Μετά τη λήξη του συμβουλίου που έγινε στις Βρυξέλλες, ο κ. Στουρνάρας έδωσε στους ομολόγους του διαβεβαιώσεις για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επαναφέρει το πρόγραμμα προσαρμογής σε σωστή τροχιά.

Κατά τον κ. Γιουνκέρ, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, εξέτασαν τα πρώτα πορίσματα των ελεγκτών της Τρόικας από την επίσκεψή τους στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου (πρόκειται για την άλλη ιδιότητα του κ. Γιουνκέρ) σημείωσε ότι το Eurogroup θα επανέλθει στο ελληνικό ζήτημα, όταν η Τρόικα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και συντάξει την τελική της έκθεση για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι ο Έλληνας υπουργός οικονομικών δεν υπέβαλε επίσημο αίτημα στο Eurogroup για χρονική παράταση του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3%.

"Φαντάζομαι ότι υπάρχουν τέτοια αιτήματα από την ελληνική πλευρά", πρόσθεσε ο κ. Γιουνκέρ, τονίζοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις θα μετατεθούν το αργότερο για το Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου και αφορά αποπληρωμή προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Γιουνκέρ διαβεβαίωσε ότι το Eurogroup θα βρει τη λύση και τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου