Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

«ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ»

Επιταχύνει τη διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης... 

του ΑΝΔΡΕΑ ΣΑΚΑΡΕΛΟΥ

Μέσα στη βδομάδα ολοκληρώνονται οι αντιλαϊκές «εξειδικεύσεις» που αφορούν στο «Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής», τα πρόσθετα μέτρα ύψους πάνω από 11,5 δισ. ευρώ, αυτά που η συγκυβέρνηση μαζί και οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί σχεδιάζουν να κλιμακώσουν στο επόμενα χρόνια.

Καθόλου τυχαία, πληροφορίες για την έκθεση της τρόικας που διέρρευσαν την Παρασκευή στο γερμανικό Τύπο, εμφανίζουν την κυβέρνηση να καθυστερεί στις αναδιαρθρώσεις και να έχει υλοποιήσεις μόλις τις 90 από τις 300 που περιέχονται στη συμφωνία με την τρόικα για το προηγούμενο διάστημα. Εκβιάζουν έτσι το λαό και προετοιμάζουν το έδαφος για τα ακόμα χειρότερα που φέρνουν.

Για το κλείδωμα της συμφωνίας, στις 24 του Ιούλη, καταφθάνουν ξανά... 


Στην Αθήνα τα κλιμάκια της τρόικας, βάζοντας στο τραπέζι και τις εμφανιζόμενες αποκλίσεις στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό. Η συγκυβέρνηση από την πλευρά της, με τη μορφή του κατεπείγοντος αποστέλλει, ενδεχομένως και μέσα σε αυτό το μήνα, τις πρώτες παρτίδες με τα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία, αυτά που μέχρι τώρα άρπαζαν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Απόλυτη δεδομένη είναι και η απογείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών, που από το Φθινόπωρο φέτος αναμένεται να εκτιναχθούν κατά 30% με 40%, με τις τιμές στη λιανική να εκτοξεύονται στα 1.300 με 1.400 στο χιλιόλιτρο από 1.000 ευρώ το χειμώνα που πέρασε.
Με συμφωνημένα τα παραπάνω μέτρα, διαβουλεύονται για τα «επόμενα», κραδαίνοντας προκλητικά στο λαό το «καρότο» της αναδιαπραγμάτευσης. Ωστόσο, όλοι με ένα στόμα ομολογούν ότι αυτή προϋποθέτει την πλήρη εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων, προκειμένου να δείξει η κυβέρνηση κάλο πρόσωπο στους δανειστές.

Ταυτόχρονα, διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι «αναδιαπραγμάτευση» σημαίνει επί της ουσίας επιμήκυνση της «δημοσιονομικής προσαρμογής», ή στην καλύτερη περίπτωση ισοδύναμα αντιλαϊκά μέτρα, που οδηγούν από άλλο δρόμο το λαό στην εξαθλίωση.
Για παράδειγμα, λένε ότι διαπραγματεύονται τη μη περικοπή των ειδικών μισθολογίων, με αντάλλαγμα νέες περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αφαίμαξη συνολικά την εργατική τάξη και το λαό. Αυτό ήταν το καταστάλαγμα και της συνάντησης που είχαν μέσα στη βδομάδα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης και η οποία θα επαναληφθεί πιθανότατα την Τετάρτη.

Λίστα δίχως πάτο
Εργαλείο της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης αποτελεί και η μελέτη που η προηγούμενη συγκυβέρνηση έχει παραγγείλει στο ΚΕΠΕ. Ηδη έχουν εντοπίσει και ετοιμάζονται να καρατομήσουν κονδύλια ύψους 8 δισ. ευρώ, βάζοντας στο στόχαστρο όλες τις «δαπάνες που ξέφυγαν την τελευταία 10ετία» και τις οποίες έρχονται τώρα να ανατρέψουν.
Η βίαιη διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης, για τη διαμόρφωση φθηνότερων και πιο ευέλικτων εργατών, θα έχει και συνέχεια με τα προωθούμενα νέα μέτρα φορολογικής εξαχρείωσης. Η Ομάδα Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ, έχουν πλήρη γνώση και πρόσβαση στη μελέτη που η συγκυβέρνηση έχει παραγγείλει στο ΚΕΠΕ, ενώ ταυτόχρονα καθένας από αυτούς συντάσσει και τις δικές του «προτάσεις».
Ολα μαζί μπαίνουν στο τραπέζι της «διαπραγμάτευσης» που θα εξελιχθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα τόσο στο Γιούρογκρουπ, όσο και στο διά ζώσης διάλογο με τα κλιμάκια της τρόικας στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα:
--Θα προχωρήσουν με τη διάλυση και κατάργηση κάθε είδους κοινωνικών επιδομάτων -ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτεκνικά, προνοιακά, φοιτητικά κ.ά.- με τον αποκλεισμό από αυτά εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών, μέσα από την εφαρμογή εξευτελιστικών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, τέτοιων που να ανταποκρίνονται στις σημερινές νόρμες της μαζικής φτώχειας και εξαθλίωσης. Στα 3,2 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι παραπέρα περικοπές από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις.
--Στο στόχαστρο έχουν βάλει το εφάπαξ των συνταξιούχων.
--Πλαφόν στα 2.400 ευρώ μπαίνει στη συνολική σύνταξη (κύρια και επικουρική), σαρωτικές αναδιαρθρώσεις σχεδιάζουν στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
--Παραπέρα περικοπές των «δαπανών» για την Υγεία με την επέκταση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων και άλλα μέτρα
--Εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ από λειτουργικές και άλλες δαπάνες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και 1,2 δισ. ευρώ από αντίστοιχες δαπάνες της κεντρικής διοίκησης.

Μέτρα με «ουρά»
Στη νέα διαβούλευση συγκυβέρνησης και τρόικας, που ξενικά στις 24 Ιούλη μπαίνουν και τα παρακάτω:
  • Νέος φορολογικός νόμος - εργαλείο για το αποφασιστικό ξεζούμισμα του λαϊκού εισοδήματος. Οι σχετικές επεξεργασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί ήδη από την προηγούμενη συγκυβέρνηση, ενώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν καταλήξει και σε κοινό πόρισμα. Βασικοί άξονες είναι τα νέα βαριά χαράτσια απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, στην κατανάλωση και την κατοικία. Η διάλυση και κατάργηση όλων των ελαφρύνσεων που ακόμη τρεμοπαίζουν στα πόδια τους και που αφορούν στις κάθε είδους δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, υγεία, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.), η «αντικατάστασή» τους με επιδοματική μορφή και μόνο για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, δηλαδή για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων απόλυτης και σχετικής φτώχειας και εξαθλίωσης που γεννά η εγκληματική πολιτική σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών.
  • Ο «περιορισμός του δημόσιου τομέα», με μαζικά λουκέτα και απομακρύνσεις εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Θεωρούν μηδενικές τις αποδόσεις από τα προηγούμενα προγράμματα (εργασιακή εφεδρεία, προσυνταξιοδοτικό καθεστώς). Ετοιμάζουν νέο νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να πετύχουν το στόχο για την απομάκρυνση 150.000 εργαζομένων μέσα στα επόμενα χρόνια.
  • Εναρξη του προγράμματος με τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ ακόμη και σε φάση οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης και «απουσίας επενδυτικού ενδιαφέροντος» το οποίο ελπίζουν να κεντρίσουν με την κλιμάκωση και αποφασιστική εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου.
  • Η πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, η «αποδοτικότητα» των φορολογικών μέτρων που ήδη πάρθηκαν, οι φορολογικοί έλεγχοι που διενεργήθηκαν, στο κατά πόσο πραγματώθηκαν οι στόχοι τους για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία.
  • Η πρώτη «αποτίμηση» του πρόσφατου αντεργατικού πακέτου (μείωση κατώτατου μισθού, μετενέργεια, πάγωμα μισθών και μισθολογικών ωριμάνσεων, κατάργηση της μονιμότητας στις πρώην ΔΕΚΟ).
  • «Αξιολόγηση» της εξέλιξης των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», όπως για το «άνοιγμα» των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων».
  • Ο περιορισμός και η «συγκράτηση» των κρατικών δαπανών πρώτα και κύρια στον τομέα της Υγείας και στα ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.
Για επόμενη φάση φαίνεται να πηγαίνει ο διάλογος για την «επαναδιαπραγμάτευση» - επιμήκυνση της περιόδου «δημοσιονομικής προσαρμογής» που σε κάθε περίπτωση θα συνδυαστεί με νέα δάνεια από τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς. Αύριο Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα έχει συνάντηση με τους εμπλεκόμενους υπουργούς. Το νέο αντιλαϊκό πακέτο αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη από τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου