Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΔΕΩΝ ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ

Η ανακοίνωση της εθνικοποίησής της μέχρι χτες ισπανικών συμφερόντων εταιρείας συνοδεύτηκε με την προεδρική εντολή για κατάληψη των εγκαταστάσεων και σχεδόν αμέσως αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις έσπευσαν για να αναλάβουν τον έλεγχο... 

Την πεπατημένη και σίγουρη οδό του εορτασμού της Πρωτομαγιάς ακολούθησε για άλλη μία φορά ο Πρόεδρος Εβο Μοράλες, για να ανακοινώσει την εθνικοποίηση της Ηλεκτρικής Επιχείρησης της χώρας του, η οποία σε ποσοστό 74% βρισκόταν υπό τον έλεγχο της θυγατρικής της ισπανικής Red Electrica de Espana (REE), όπως ακριβώς έπραξε και την 1η Μάη του 2006, όταν και ανακοίνωσε την εθνικοποίηση των υδρογονανθράκων. 

Πρόκειται για μια κίνηση στο πλαίσιο του διακηρυγμένου «καπιταλισμού των Ανδεων» της κυβέρνησης του Εβο Μοράλες...


Η ανακοίνωση της εθνικοποίησής της μέχρι χτες ισπανικών συμφερόντων εταιρείας συνοδεύτηκε με την προεδρική εντολή για κατάληψη των εγκαταστάσεων και σχεδόν αμέσως αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις έσπευσαν για να αναλάβουν τον έλεγχο. 

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους προχώρησε σε αυτήν την κίνηση, ο Μοράλες κατηγόρησε την Red Electrica, όπως και τον προκάτοχό της Union Fenosa, για ελάχιστες επενδύσεις στη χώρα. Ωστόσο, «διπλωματικός πόλεμος» δεν έχει προκύψει - όπως πριν από λίγο καιρό ξέσπασε μεταξύ Ισπανίας και ΕΕ και της Αργεντινής για την εθνικοποίηση της ενεργειακής Repsol - YPFSa. - καθώς ο Πρόεδρος Μοράλες ξεκαθάρισε ότι η Βολιβία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις έναντι όσων επένδυσαν τονίζοντας: 

«Είμαστε υπεύθυνη χώρα. Αν κάποιος επένδυσε, θα το αναγνωρίσουμε». Εξ ου και οι ήπιες αντιδράσεις εκ μέρους της ισπανικής κυβέρνησης, όπου σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Λουίς ντε Γκίνδος, «θα παρακολουθήσει», αν η Βολιβία θα αποζημιώσει επαρκώς για την απαλλοτρίωση, ενώ τόνισε ότι η ισπανική κυβέρνηση «θα προσφέρει αποτελεσματικά τη βοήθειά της για να ζητηθεί μια σωστή τιμή για τις επενδύσεις αυτές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου