Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΒΟΥΝΟ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΑΡΑ ΤΟ PSI... ΚΑΘΕ ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

Το 2014 και το 2024 οι πιο δυσκολες χρονιές... 

Μια τιτάνια προσπάθεια για  να πληρωθούν τα χρέη του παρελθόντος  θα απαιτηθει από την Ελλάδα. Μπορεί η κατάσταση να ήταν απειλπσιτική πριν το «κούρεμα» του  PSI, αλλά και με τα νέα δεδομένα η χώρα θα πρέπει να εξασφαλίζει κάθε χρόνο στην προσεχή τριετία τεράστια ποσά (της τάξεως πάνω ακι από τα 25 δισ. ευρώ ετησίως) για να καλύπτει τα χρέη της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του  υπουργείου Οικονομικών, πριν το «κούρεμα»  το ελληνικό δημόσιο χρωστούσε συνολικά 368 δισεκατομμύρια ευρώ και έπρεπε να πληρώσει «τρελά» ποσά για τοκοχρεολύσια, πάνω και πέρα και από όσα εισπράττει κάθε χρόνο από φόρους: 50,6 δισ. ευρώ φέτος, 37,9 δισ. ευρώ το 2013, 62,6 δισ. ευρώ το 2014 και 49,5 δισ. ευρώ το 2015. Αυτό ήταν αδύνατο  κααι ουσιαστικά η χώρα θα χρεωκοπούσε.

Μετά το «κούρεμα»... 


Το δημόσιο  χρέος (κεντρικής κυβέρνησης που  εμμέσως όμως επιβαρύνουν και  άλλοι δημόσιοι φορείς, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ  κλπ) "έπεσε" στα 280 δισ. ευρώ.

Αν και «σβήστηκαν» 88 δισ. από το χρέος και οι τοκοχρεολυτικές  δόσεις της χώρας έπεσαν μεν κάτω από το μισό ώστε να μπορούν να εξυπξηρετηθούν, αλλά και πάλι είναι υπέρογκες  σε σχέση με το παρελθόν (σπανίως  ξεπερνούσαν τα 10-12 χρόνια «στις  καλές εποχές»).

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως η χώρα κατεθυνόταν στα  βράχια από καιρό. Ειδικά όμως σε περίοδο  όπως τώρα, όπου ... ανθούν κινήματα «δεν πληρώνω», «δεν χρωστάω» κλπ και  με βαθιά ύφεση, τα ποσά αυτά φαντάζουν  εξωπραγματικά υψηλά και δείχνουν πως μόνο με σχέδιο και σοβαρή πανεθνική  προσπάθεια μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Την ίδια στιγμή, αυξήθηκε θεαματικά  το «μη διαπραγματεύσιμο» στις αγορές ελληνικό χρέος που ανήκει στα  κράτη-μέλη και θεσμικούς φορείς της ΕΕ, αφού σχεδόν διπλασιάστηκε  από 25,3% αρχικά, σε 46,7% επί του («κουρεμένου» πλέον) συνόλου του. Με άλλα λόγια  «κρατικοποιήθηκε» χρέος 122 δισ. ευρώ και οι ευρωπαίοι εταίροι πήραν  πάνω από 40 δισ. ευρώ χρέος που βρισκόταν  στα χέρια ιδιωτών πιστωτών της  χώρας μας.

Υπενθυμίζεται ότι στο  πλαίσιο  της  ανταλλαγής  του  ελληνικού  χρέους  κατά  την  α΄ φάση υλοποίησης  του  PSI, στις  12/03/2012, διαγράφηκε  χρέος  συνολικής  ονομαστικής αξίας  177,3 δισεκ. ευρώ και  εκδόθηκαν  νέα ομόλογα  διάρκειας  11 έως 30 ετών  συνολικής  ονομαστικής  αξίας  55,8 δισεκ. ευρώ.


Η ΚΑΜΠΥΛΗ ΧΡΕΟΥΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ  ΜΕΤΑ ΤΟ PSI


(ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011)







(ΜΑΡΤΙΟΣ 2012)


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου