Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΜΕΡΚΕΛ Ο ΟΛΑΝΤ... ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΙΣ "ΔΙΑΦΟΡΕΣ".... ΚΡΥΒΟΥΝ ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΤΙΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ

Μόνο που αυτό το παραμύθι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται και κυρίως να συγκαλύπτει την ουσία. Και η ουσία είναι πως κυρίαρχη επιλογή και των δυο, είναι να παραμένουν οι λαοί υποζύγια και θύματα διαχρονικά, των πολιτικών τους που είναι στρατευμένες να υπηρετούν συγκεκριμένη ενότητα συμφερόντων.

Αυτή είναι η αλήθεια για την οποία κανείς δε μιλά....

"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ"

Ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επέμεινε χθες ότι πρόκειται να επιδιώξει μια «νέα κατεύθυνση στην Ευρώπη», με κύριο σκοπό «την ανάπτυξη», ενώ από πλευράς της η κυβέρνηση της Γερμανίας επέμεινε να απορρίπτει την έκδοση ευρωομολόγων.

Ο Ολάντ είπε επανειλημμένα ότι σχεδιάζει να θέσει το ζήτημα στην ειδική σύνοδο της ΕΕ αύριο Τετάρτη. Το Βερολίνο επέμεινε ότι...


Τα ευρωομόλογα δεν θα επιλύσουν την κρίση χρέους. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ Γκέοργκ Στράιτερ είπε ότι «η θέση [της χώρας] δεν έχει μεταβληθεί». Ενώ ο Πάτρικ Ντέρινγκ, γενικός γραμματέας του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών, ήσσονος εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, είπε ότι «το κοινό χρέος και το κοινό επίπεδο επιτοκίων θα έβλαπταν» μάλλον παρά θα βοηθούσαν και πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος πως η Μέρκελ δεν θα υποκύψει στις πιέσεις που της ασκούνται να εκδοθούν ευρωομόλογα.
Ο Ολάντ απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στα ευρωομόλογα στο Σικάγο, όπου έλαβε μέρος στη σύνοδο του NATO, λέγοντας ότι δεν ετοιμάζεται για «μια σύγκρουση» στη αυριανή συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Το να δοθεί μια νέα κατεύθυνση στην Ευρώπη είναι «ο πιο σημαντικός φάκελος» της κυβέρνησής του, είπε ο Ολάντ, προσθέτοντας ότι θέλει «οι ευρωπαίοι να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτή την πολύ όμορφη ιδέα του ευρωπαϊκού σχεδίου».
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να ταχθεί υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων. «Η αλήθεια είναι ότι ακόμη δεν έχουμε κάνει αρκετά για να επιλύσουμε αποφασιστικά την κρίση», είπε στο Σικάγο. Η σημασία της έκδοσης κοινών ομολόγων υποβαθμίστηκε πάντως από τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, η χώρα του οποίου υφίσταται έντονες πιέσεις από τις αγορές. Ο Ραχόι είπε στο περιθώριο της συνόδου του NATO ότι τα ευρωομόλογα θα απαιτούσαν «διάλογο και χρόνο», την ώρα που απαιτείται ταχεία ανάληψη δράσης. «Αυτή τη στιγμή, ο βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη στην ΕΕ είναι η χρηματοοικονομική σταθερότητα... και ένα σαφές, αυστηρό και πειστικό μήνυμα για το ευρώ», δήλωσε.
Ο Ραχόι θα συζητήσει για την κρίση στην ευρωζώνη με την Μέρκελ και τον Ολάντ σε μια συνάντηση που θα φιλοξενήσει ο Ιταλός τεχνοκράτης-πρωθυπουργός Μάριο Μόντι τον Ιούνιο.
Οι δηλώσεις στο Σικάγο έγιναν μετά την δέσμευση των ηγετών της Ομάδας των Οκτώ (G8) στο Καμπ Ντέιβιντ ότι η αύξηση της απασχόλησης και η τόνωση της ανάπτυξης είναι κορυφαίες προτεραιότητές τους -καθώς στη σύνοδο αυτή η κρίση στην ευρωζώνη κυριάρχησε. «Αυτό που νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό είναι η Ευρώπη να αναγνωρίσει ότι το ευρώ δεν είναι απλά ένα νόμισμα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. «Σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει πιο αποτελεσματική συνεργασία στον δημοσιονομικό και στο νομισματικό τομέα και στο πρόγραμμα για την ανάπτυξη».

Ο Ομπάμα κάλεσε χθες την ΕΕ να ενισχύσει τις άμυνές της έναντι της αναταραχής στις αγορές και να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες των κρατών-μελών της. Οι ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν αυξημένη αποφασιστικότητα για να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα και υπάρχει «συναίνεση σε όλο το φάσμα», είπε.
Ο Ομπάμα πρότεινε μια προσέγγιση με τέσσερις πτυχές που περιλαμβάνει χρηματοοικονομικά, οικονομικά, δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα. «Πρέπει να δημιουργήσουμε τείχη προστασίας ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι χώρες εκτός της Ελλάδας που κάνουν αυτό που πρέπει δεν πλήττονται επειδή οι αγορές είναι ιδιότροπες και νευρικές. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν στην Ευρώπη ώστε οι επενδυτές να ανακτήσουν εμπιστοσύνη. Και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχει μια στρατηγική ανάπτυξη πλάι στην ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς και μια νομισματική πολιτική που προωθεί την δυνατότητα χωρών όπως μια Ισπανία ή μια Ιταλία να θέτουν σκληρούς στόχους και να εφαρμόζουν πολύ σκληρές πολιτικές», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι της ΕΕ επέμεναν ότι τα ευρωομόλογα είναι κάτι που μπορεί να εξεταστεί. «Από μια οικονομική άποψη έχει νόημα, αλλά τελικά είναι μια πολιτική απόφαση», είπε ο Αμαντέου Αλταφάτζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για την Οικονομία Όλι Ρεν. Ενώ ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ κάλεσε όσους λάβουν μέρος στη σύνοδο της Τετάρτης να μην διστάσουν να προτείνουν «πρωτοποριακές ή ακόμα και αμφιλεγόμενες ιδέες». «Δεν υπάρχουν ταμπού σε ό,τι αφορά την μακροπρόθεσμη προοπτική», ανέφερε, υπονοώντας πιθανώς τα ευρωομόλογα.
Ο Ολάντ είπε χθες ότι θέλει να συζητηθούν «όλες οι υπάρχουσες επιλογές» την Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου