Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Η πολύαναμενόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ έληξε πριν λίγες ημέρες. Τα Σκόπια δεν έλαβαν πρόσκληση για ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Από τη Σύνοδο αυτή δεν δόθηκε πρόσκληση όχι μόνον στα Σκόπια αλλά και σε άλλες χώρες. Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το ΝΑΤΟ έδωσε προτεραιότητα στις ΗΠΑ. Γιατί συμβαίνει αυτό;  

γράφει ο Hamdi Nuhiju 

Ίσως για πρώτη στην πολύχρονη ιστορία των ΗΠΑ έχουν σοβαρή ανάγκη του ΝΑΤΟ. Αυτή η σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου για τις ανάγκες των ΗΠΑ, των στρατηγικών αναγκών τους και όχι σε μια πλατφόρμα για την επέκτασή του. Η πΓΔΜ, όπως αποφασίστηκε, θα λάβει πρόσκληση από τη σύνοδο κορυφής όταν ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα της διεθνούς διπλωματίας να επιλύσει τη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα.  

Αλβανία και Τουρκία, οι ‘φίλοι των Σκοπίων’ 
Άσκηση πίεσης για την ένταξη της FYROM έγινε με επικεφαλής την Τουρκία (με αρκετή γραφικότητα) και από την Αλβανία, τους δύο σταθερούς της φίλους...


Το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Η FYROM πρέπει να αλλάξει την προσέγγισή της στην επίλυση της διαφωνίας με την Ελλάδα.  

Η Τουρκία 
Παρά το τόσο μεγάλο ενδιαφέρον της Τουρκίας για ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, η σημερινή κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, πριν λίγα χρόνια δεν έδωσε άδεια να χτιστεί ένα τουρκικό νοσοκομείο στα Σκόπια, μια επένδυση της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Τα Σκόπια δεν σέβονται ούτε καν την πολιτιστική κληρονομιά της Τουρκίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, δίνοντας συγχρόνως άδειες σε Έλληνες επιχειρηματίες ( εχθροί των εχθρών- σύμφωνα με τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης) για να κατασκευάσουν ένα ξενοδοχείο αντί να γίνει το Τζαμί Μπουρμαλί. Παρά τις εκκλήσεις της τουρκικής διπλωματίας για την επιστροφή του βακουφιού του Μπουρμαλί και την ανοικοδόμηση του τεμένους, η κυβέρνηση δεν ενέδωσε.  

Η Αλβανία. 
Όσον αφορά το δεύτερο φιλικό κράτος, την Αλβανία, η πΓΔΜ μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει τίποτε θετικό. Μετά από τις πολλές εκθέσεις βιβλίων στα Σκόπια, στο Τέτοβο και αλλού στη χώρα, σταμάτησαν την έκδοση βιβλίων στην αλβανική γλώσσα, γιατί δεν πρέπει να ξεπεραστούν τα σύνορα των δύο χωρών. Πολλοί Αλβανοί διπλωμάτες της Αλβανίας ταπεινώνονται με διάφορους τρόπους από τους Σκοπιανούς Πολιτικούς. Η Αλβανία και οι Αλβανοί προκαλούνται από την Εγκυκλοπαίδεια της ντροπής, στην οποία αποκαλούν τους Αλβανούς ως άξεστους ( ανθρώπους που κατέβηκαν από τα βουνά). Συχνά καίγεται η αλβανική σημαία, η αλβανική πρεσβεία στα Σκόπια ποτέ δεν έστειλε ένα σημείωμα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση των Σκοπίων για αυτό το γεγονός και οι Σλάβοι δεν έλαβαν ποτέ μια τιμωρία που να τους αξίζει για το κάψιμο της σημαίας. Δεν τηρείται, επίσης, η Συμφωνία της Οχρίδας, ούτε εφαρμόζεται στην πράξη. Τα Σκόπια αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας, κάνοντας αρχή για λεγόμενα δικαιώματα των σλαβικής μειονότητας στην Αλβανία, ενώ η Αλβανία ποτέ δεν εμπόδισε τα Σκόπια να απαξιώνουν και να ταπεινώνουν το 40 τοις εκατό των Αλβανών που βρίσκονται στην FYROM. Οι Αλβανοί στα Σκόπια, πάντα χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνοι άνθρωποι οι οποίοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια Μεγάλη Αλβανία, ενώ η επίσημη πολιτική της Αλβανίας ασκεί πιέσεις για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. 

Σε φιλικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες μεταξύ των Σκοπίων και της Αλβανίας, συχνά οι Σλάβοι απευθύνονται προσβλητικά προς το αλβανικό κράτος, συνολικά και ποτέ δεν εδόθη από τον Αλβανό πρέσβη στα Σκόπια μια νότα διαμαρτυρίας και ούτε ποτέ καταδικάστηκαν επίσημα οι Σλάβοι χούλιγκαν. Εντύπωση προκαλεί η αλβανική επίσημη πολιτική ως προς τα Σκόπια, που έφθασε μέχρι το σημείο ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, να βάλει σε πειρασμό (να προβοκάρει) την Βουλγαρία για λογαριασμό των Σλάβων με την επίσημη επίσκεψή του στον τάφο του Γκότσε Ντέλτσεφ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο (αλβανικός) Εθνικός Απελευθερωτικό Στρατός χαρακτηρίζεται από τα Σκόπια ως τρομοκρατικός στρατός, ριζοσπαστικός που επιδιώκει την καταστροφή των Σκοπίων παρά την αποδοχή του από τις Μεγάλες Δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ και έτσι τα Σκόπια βρίσκονται σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ-ΗΠΑ; Η δήλωση του Σκοπιανού πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι αποτελεί σκάνδαλο του 21ου αιώνα. Συγκεκριμένα στη δήλωσή του στο κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ καταφέρθηκε κατά του ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζει την προσφορά της χώρας του και ότι βλέπει τα πράγματα με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η δήλωση έγινε πρωτοσέλιδο στα Σκόπια και χαρακτηρίστηκε από τον αμερικανό πρέσβη στα Σκόπια ως ‘αφελής δήλωση’. Η δήλωση αυτή σχολιάστηκε πολλαπλώς. Ορισμένοι πολιτικοί του κόμματος VMRO τόνισαν ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ προστατεύονται από εξωτερικούς κινδύνους και όχι από εσωτερικούς. Δεν γνωρίζουμε τι βλέπει ως εσωτερικούς κινδύνους ο αρχηγός του VMRO. Αν αναφέρεται στους Αλβανούς, ας μην φοβάται καθόλου, οι Αλβανοί έχουν αποφασίσει να αντέξουν για πολλά χρόνια τη δικτατορική συμπεριφορά του Νίκολα Γκρούεφσκι.  

Για όλα φταίει η Ελλάδα 
Μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, στα Σκόπια κανείς δεν ανάλαβε την ευθύνη για την κατάρρευση της τάξης σε διεθνές επίπεδο. Για όλα φταίει η Ελλάδα. Ακόμη και όταν η συμπεριφορά των Σλάβων δεν είναι ικανοποιητική φταίει η Ελλάδα. Για την αύξηση των τιμών του πετρελαίου στην εγχώρια αγορά, ένοχη είναι η Ελλάδα. Για το ξύσιμο του αυτοκινήτου του γείτονά μου από αγνώστους, ένοχη κατ’ έθιμο είναι η Ελλάδα. Ο ρόλος της θυματοποίησης είναι ένας ρόλος δειλός και σήμερα δύο χώρες χρησιμοποιούν τεχνητούς επίγειους κόσμους, η λεγόμενη «Μακεδονία» και το Ισραήλ.  

Οι Σλάβοι στρέφονται στη Βουλγαρία 
Τέτοιες καταστάσεις σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, αναγκάζουν τους πολίτες της χώρας να βρουν μια λογική λύση για την επιβίωσή τους. Οι Αλβανοί συνήθως στρέφονται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για εργασία και να διασφαλίσουν τα προς το ζειν, ενώ ο Σλάβοι στρέφονται στο κράτος καταγωγής τους, τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτές τις ημέρες σε ένα σλαβικό έντυπο μιλάει για 2.200 «Μακεδόνες» που δήλωσαν Βούλγαροι. Εξάλλου και η βουλγαρική εφημερίδα ‘Νόβινι’ γράφει χαρακτηριστικά: «τους τελευταίους τέσσερις μήνες πάνω από 2.200 πολίτες των Σκοπίων έλαβαν τη βουλγαρική υπηκοότητα». Σύμφωνα, επίσης, με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Βουλγάρα Μαργαρίτα Πόποβα, από το σύνολο των 4247 ξένων υπηκόων που έλαβαν βουλγαρική υπηκοότητα ο μεγαλύτερος αριθμός είναι από τα Σκόπια. Οι ευφυείς μπορούν εύκολα να καταλάβουν ότι πολλά πράγματα συμβαίνουν και δεν μπορούν να εξηγήσουν τα αυτονόητα. Ο Γκρούεφσκι παρότι δεν πήγε στο Σικάγο να επικρίνει τη στάση του ΝΑΤΟ, έκανε το ευκολότερο: Ένοχος για τη στάση του ΝΑΤΟ είναι η Ελλάδα! Το ερώτημα είναι ότι ο Σλάβος πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι ποτέ δεν αντέδρασε στην πολιτική αφομοίωσης που προσπαθεί η Βουλγαρία και αποδέχεται αυτό το γεγονός με τη σιωπή του. Γιατί τόσο πολύ ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επιτίθεται με σφοδρότητα στην Ελλάδα, αφού μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν εξομοιώνει τους «Μακεδόνες» των Σκοπίων με τους Έλληνες; Τι στόχο έχουν οι επιθέσεις καθημερινά από τα μέσα ενημέρωσης προς την Ελλάδα; Μήπως η σιωπή του Γκρούεφσκι για την αφομοίωση των πολιτών της πΓΔΜ στη Βουλγαρία καθώς και η επίθεση που εξαπέλυσε κατά του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας, σημαίνει ότι ο Σλάβος πρωθυπουργός προσπαθεί να ενσωματώσει τη «Μακεδονία» του, στο βουλγαρικό κράτος;  

Χαμένοι οι Αλβανοί 
Σε αυτό το ζήτημα, οι Αλβανοί είναι χαμένοι. Η μη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και η αφομοίωση των Σλάβων από τη Βουλγαρία με τη συμπαιγνία που γίνεται, αναγκάζουν τους Αλβανούς να μεταναστεύσουν από τη χώρα για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Τουρκία είναι ισχυροί σύμμαχοι των Αλβανών στα Βαλκάνια και αυτό το ξέρει πολύ καλά ο Νίκολα Γκρούεφσκι. Η Βουλγαρία είναι ανοικτά εχθρική προς την Τουρκία και στους Αλβανούς στα Βαλκάνια. Σε μια υποθετική ομοσπονδία μεταξύ της Βουλγαρίας και των Σκοπίων, όπου η χώρα θα χάσει την ανεξαρτησία της θα ήταν ευνοϊκότερο για τους Αλβανούς των Σκοπίων, παρά από μια σταδιακή σιωπηλή αφομοίωση των σλαβικού πληθυσμού από τη Βουλγαρία. Γιατί τότε θα γνωρίζαμε ποιους έχουμε να αντιμετωπίσουμε και με ποιους θα πρέπει να συνεργαστούμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου