Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Επικίνδυνα παιχνίδια φουντώνουν και πάλι στη Θράκη

Αναστάτωση έχει προκληθεί με το θέμα των μουφτήδων στην Θράκη. Τις ημέρες των Χριστουγέννων έγινε γνωστή η αντικατάσταση του τοποτηρητή της μουφτείας Διδυμοτείχου, Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου από τον ιερωμένο Οσμάν Χαμζά, με απόφαση η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» και την υπογράφει ο ασκών καθήκοντα ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Νικήτας Φραγκισκάκης...




Σήμερα, αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Μαχητής" Θράκης, κάνει λόγο για πιέσεις του τουρκικού προξενείου για αντικατάσταση των μουφτήδων Ξάνθης και Ροδόπης, την παραίτηση των οποίων φέρεται να...
έχει ζητήσει το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας.


Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι τις τελευταίες ημέρες του έτους ζητήθηκε από τους δυο μουφτήδες να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, πράγμα το οποίο δεν προτίθενται να κάνουν καθώς η θητεία τους (με υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας) λήγει το 2021.

Μάλιστα στο δημοσίευμα εμπλέκεται και το όνομα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος ως κυβερνητικός εταίρος έχει βάλει βέτο στην προοπτική διορισμού νέων μουφτήδων.

Σύμφωνα με όσα γράφει η εφημερίδα "Μαχητής" από την πλευρά τους μέχρι στιγμής πάντως και οι δυο (Σινίκογλου-Τζεμαλή), αρνούνται να παραιτηθούν και να υπογράψουν τις….»παραιτήσεις» τους, εκφράζοντας μάλιστα την ανησυχία και αγωνία τους ακόμη και για την ζωή τους, καθώς θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι σαν να τους δίνουν «βοά» στις ορέξεις των Προξενικών και φανατικών…

Έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας "Μαχητής" αναφέρουν ότι πρόκειται για απόφαση που λήφθηκε από το Μαξίμου προκειμένου να «ικανοποιηθούν» οι πιέσεις των προξενικών μειονοτικών βουλευτών της Θράκης αλλά και η απαίτηση της Τουρκίας που απαιτεί Μουφτήδες στη Θράκη «εκλεγμένους» από τη μειονότητα, στην ουσία δηλαδή «διορισμένους από το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής».

Να σημειωθεί ότι στην Τουρκία οι Μουφτήδες διορίζονται και δεν εκλέγονται!

Το γεγονός έχει δημιουργήσει ήδη αντιδράσεις και μέσα στη Κυβέρνηση καθώς στο συγκεκριμένο θέμα, έχει βάλει βέτο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν δεν παραιτηθούν μόνοι τους οι διορισμένοι Μουφτήδες Ξάνθης και Ροδόπης, είναι δύσκολο να τους «παραιτήσει» και να τους «αντικαταστήσει» η Κυβέρνηση, χωρίς απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού «η θητεία τους έχει ανανεωθεί με υπογραφή ΠτΔ στις 3 Αυγούστου 2011 έως τις 21/8/2021».(σ.σ. Η επίσημη δικαιιοδολογία πάντως είναι οτι θα συνταξιοδοτηθούν...)

Αντιδράσεις υπάρχουν ωστόσο και στη πλευρά της Νέας Δημοκρατίας που θεωρεί ότι η Κυβέρνηση δεν πρέπει να υποκύψει για ψηφοθηρικούς λόγους στις απαιτήσεις των μειονοτικών βουλευτών της και της Τουρκικής Κυβέρνησης που με τον τρόπο αυτό θέλει να ενισχύσει τις πιέσεις της για την περισσότερη «τουρκοποίηση» της μειονότητας στη Θράκη!

Παλιός διπλωμάτης με τον οποίο επικοινώνησε ο «Μ» αφού εξέφρασε την έκπληξή του για την «αντικατάσταση» των διορισμένων Μουφτήδων Ξάνθης και Ροδόπης τόνισε χαρακτηριστικά ότι, «πρόκειται για μια απόφαση ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα Εθνικά μας θέματα…Ήδη έχουν γίνει σοβαρές υποχωρήσεις μετά από Τουρκικές πιέσεις και εκβιασμούς σε σοβαρά Εθνικά ζητήματα, η Κυβέρνηση δεν πρέπει να ενδώσει στις παράλογες απαιτήσεις του Ερντογάν. Άλλωστε και στην Τουρκία οι Μουφτήδες διορίζονται και δεν εκλέγονται…», κατέληξε με σημασία ο εν λόγω διπλωμάτης μιλώντας στο "Μ".

Να σημειωθεί πάντως οτι η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναγνωρίσει ως Μουφτήδες, τους "Ψευτομουφτήδες" Ξάνθης (Μετέ) και Ροδόπης, αλλά θέλει απλά να αντικαταστήσει τους δυο Σινίκογλου και Τζεμαλή με δυο νέα πρόσωπα Πομάκικης καταγωγής, που θα "αμβλύνουν" κάπως τις αντιδράσεις των Προξενικών, που ωστόσο απο την πλευρά τους τονίζουν οτι "το ζήτημα των νέων Μουφτήδων της Θράκης δεν είναι θέμα προσώπων..."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου