Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Ο κίνδυνος οργάνωσης στρατιωτικής επιχείρησης για την απαγωγή των οκτώ είναι πιθανός

Σκοτούρες δημιούργησε στις αρχές  ασφαλείας  της Ελλάδας, η πολύ ορθή απόφαση του Αρείου Πάγου να αρνηθεί την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών στην Τουρκία, όπου θα αντιμετώπιζαν και την θανατική ποινή, αφού ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας Ταγίπ Ερντογάν, ψευδέστατα ισχυρίζεται ότι είχαν στήσει σχέδιο δολοφονίας του...

 A woman takes her self picture in front of a huge banner with picture of Turkish President Recep Tayyip Erdogan reading on 'One nation, One flag, One homeland, One state', in Istanbul, Turkey, 26 January 2017. Turkish parliament on 21 January approved a reform of the constitution to change the country's parliamentarian system of governance into a presidential one, which the opposition denounced as giving more power to Turkish president Recep Tayyip Erdogan. A referendum on the amendments is expected to be held in April. EPA, TOLGA BOZOGLU

Οι ελληνικές αρχές  είναι υποχρεωμένες να σχεδιάσουν τις άμυνες τους για κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και για την απόπειρα απαγωγής των οκτώ στρατιωτικών από τις επίλεκτες δυνάμεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Για το λόγο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί η...
περαιτέρω κράτησή τους, αντίθετα είναι μία μεγάλη πιθανότητα. Στην Αθήνα πιστεύουν ότι ο Ερντογάν, στη βάση της ψύχωσης που τον διακρίνει, θα μπορούσε να δώσει εντολή για την απαγωγή τους. Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που είχαν μεταφερθεί από την Αλεξανδρούπολη στην Αθήνα, το περασμένο καλοκαίρι. Επίσης δεν αποκλείουν να δημιουργήσει προβλήματα στο Αιγαίο και την Κύπρο, ως έσχατη αντίδραση μίας παρανοϊκής προσωπικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός διευθυντής έχει ζητήσει 6μηνη κράτηση για τους οκτώ αιτούντες άσυλο, οι οποίοι έχουν ήδη εκτίσει κράτηση τριών μηνών, περισσότερο για να εξασφαλίσει την ασφάλειά τους. 

Όπως είναι γνωστό, ο νόμος περί ασύλου ορίζει ότι η κράτηση των αιτούντων μπορεί να διαρκέσει έως 18 μήνες – για λόγους εθνικού συμφέροντος ή προσωπικής ασφάλειας των αιτούντων – και στην περίπτωση των οκτώ στρατιωτικών, η διοικητική διαδικασία παραμένει εκκρεμής. Πάντως, η εισαγγελέας Εκδόσεων, Μαρία Μαλούχου, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που αρνήθηκε την έκδοση τους, αναμένεται να ζητήσει την άρση της κράτησης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που παραμένουν κρατούμενοι στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου. Το θέμα ωστόσο, θα κριθεί από τον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή, βάσει του νόμου περί ασύλου. ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Θα συνεχίσει τις προσπάθειες, με κάθε νόμιμο μέσο, για την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών και την παρουσίαση τους ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης, τονίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης των Ποινικών Τμημάτων του Αρείου Πάγου για μη έκδοσή τους στη γείτονα χώρα. 

Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του: To αίτημα μας για έκδοση των 8 πραξικοπηματιών που συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 κατά της Συνταγματικής Δημοκρατίας απορρίφθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη. Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση που εμποδίζει την παραπομπή των ατόμων αυτών που είχαν ενεργό συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, που είχε στόχο τη συνταγματική νομιμότητα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 248 πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, τραυματίστηκαν δε 2.193 πολίτες, αλλά και απείλησαν τη ζωή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώπιων της ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης. Με την απόφαση αυτή των ελληνικών αρχών που μέχρι σήμερα έχουν εμποδίσει να λογοδοτήσουν ενώπιων της δικαιοσύνης μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν την Τουρκία, πρωτίστως των DHKP/C και PKK, είναι εμφανές ότι η Ελλάδα ως σύμμαχος και γειτονική χώρα αποφεύγει να πράξει τα ελάχιστα απαραίτητα για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος. 


Η συμπεριφορά αυτή της ελληνικής δικαιοσύνης οδηγεί στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων και την ατιμωρησία των εγκληματιών σε αντίθεση με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα που στο παρελθόν έχει βιώσει πραξικοπήματα, δυστυχώς με την απόφαση αυτή περιήλθε στη θέση μιας χώρας που προστατεύει πραξικοπηματίες. Οι πρωτοβουλίες μας για την έκδοση των εγκληματιών και την παρουσίαση τους ενώπιων της τουρκικής δικαιοσύνης θα συνεχιστούν με κάθε νόμιμο μέσο. οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία, και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθεί διεξοδικά. 

ΕΞΑΛΛΟΥ: Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν σήμερα ένταλμα σύλληψης σε βάρος των 8 Τούρκων στρατιωτικών που μετέβησαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Η απόφαση του γραφείου του Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης εκδόθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των στρατιωτικών, που κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποδέχθηκε το αίτημα της εισαγγελίας που ζητούσε την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος των 8 αξιωματικών, σύμφωνα με το Ανατολή. Εξάλλου, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένα νέο αίτημα έκδοσης προς τις ελληνικές αρχές μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου