Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Διασυνέδεσαν τα ενεργειακά με τη Γενεύη

Εκδήλωση με θέμα το φυσικό αέριο και το Κυπριακό πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Οι Ε/κ παρουσίασαν στη Διάσκεψη τα ονόματα τριών εταιρειών ενέργειας και ζήτησαν να δοθεί το δικαίωμα σε μιαν από αυτές να διενεργήσει γεωτρήσεις γύρω από το νησί, ισχυρίζεται Τ/κ ακαδημαϊκός. Διαψεύδει η Κυβέρνηση...


Το φυσικό αέριο της Κυπριακής ΑΟΖ βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, που πραγματοποιήθηκε στο... Ευρωκοινοβούλιο των Βρυξελλών από τον Βούλγαρο Ευρωβουλευτή Ilhan Kyuchyuk, της ομάδας «Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη».

Ομιλητές της εκδήλωσης, με τίτλο «Οι εξελίξεις στην Κύπρο και στην ενέργεια», ήταν τρεις πανεπιστημιακοί και συγκεκριμένα ένας Έλληνας, ένας Τούρκος και μια Τουρκοκύπρια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ», στην εναρκτήρια ομιλία του ο Kyuchyuk εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις εν εξελίξει συνομιλίες στο Κυπριακό.
Ακολούθως, ο καθηγητής Οζάν Σερντάρογλου, από το Ινστιτούτο Πολιτικών Ανάπτυξης και Ασφάλειας (ISDP) στη Σουηδία, παρουσίασε διάφορα εναλλακτικά σενάρια προς αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου τόσο της Κύπρου όσο και της περιοχής. Τ/κ δημοσιεύματα σημειώνουν πως ο κ. Σερντάρογλου ανέφερε ότι για να μπορέσει να υπάρξει όφελος από τις ενεργειακές πηγές στην Κύπρο, η ε/κ πλευρά και η τουρκική πλευρά πρέπει να συζητήσουν μαζί τα θέματα της ενέργειας, προσθέτοντας ότι οι Τ/κ θα πρέπει να ετοιμαστούν ακόμη περισσότερο για την ενεργειακή ατζέντα.
Σε παρέμβασή του μάλιστα στη συζήτηση, ο «βουλευτής» του ΡΤΚ Αρμαγάν Τζιαντάν, ισχυρίστηκε πως σε περίπτωση λύσης, θα διευκολυνθεί η ενεργειακή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

«Διερχόμαστε κρίσιμη περίοδο»
Ακολούθως η Χαϊριγέ Καχβετζί, του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής που βρίσκεται στην κατεχόμενη Μόρφου (σ.σ. σύζυγος του Μπιρικίμ Οζγκιούρ, γιου του Οζγκέρ Οζγκιούρ, «βουλευτή» του ΡΤΚ), ανέφερε ότι εάν η «νότια» Κύπρος, όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει σαν πλεονέκτημα το θέμα του φυσικού αερίου, «υπάρχει η εμπειρία του παρελθόντος ότι αυτό δεν οδήγησε προς τη σωστή κατεύθυνση».
Διερχόμαστε μια κρίσιμη περίοδο στο Κυπριακό, ανέφερε, λέγοντας ότι το φυσικό αέριο έχει προσελκύσει μετά από μακρύ χρονικό διάστημα το ενδιαφέρον και πάλι στο Κυπριακό και μπορεί να είναι ένα ισχυρό προωθητικό στοιχείο. Η κ. Καχβετζί σημείωσε ότι από το 2002 και μετά, κάθε φορά που υπήρχε ένταση στο θέμα του φυσικού αερίου, το Κυπριακό βρισκόταν σε μια κρίσιμη περίοδο, υποστηρίζοντας ότι «οι Ε/κ προσπαθούν να χρησιμοποιούν το θέμα ως στοιχείο που εισέρχεται στις διαπραγματεύσεις και την προσέγγισή τους».
Επιπλέον, σύμφωνα με την τουρκική «Σαμπάχ», η Καχβετζί είπε πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην Γενεύη, οι Ε/κ παρουσίασαν τα ονόματα τριών εταιρειών ενέργειας και ζήτησαν να δοθεί το δικαίωμα σε μιαν από αυτές να διενεργήσει γεωτρήσεις γύρω από το νησί. Πάντως, κυβερνητικές πηγές διέψευσαν οποιαδήποτε διασύνδεση του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου με τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν συζητήθηκε.

«Σε θέση-κλειδί η Τουρκία»
Ο Έλληνας αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, Άγγελος Γιαννακόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εφαρμογή του προεδρικού συστήματος στην Τουρκία θα διευκολύνει τη λύση του Κυπριακού. «Η Τουρκία κατέχει μια θέση-κλειδί για την ενέργεια στην περιοχή και μια λύση του Κυπριακού χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει».

Καταγγελία Συλικιώτη
Πάντως, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Νεοκλής Συλικιώτης χαρακτήρισε απαράδεκτη την εκδήλωση από μέλη του Κόμματος των Φιλελευθέρων, την οποία και κατήγγειλε προς τους διοργανωτές, σημειώνοντας εμφαντικά πως δεν νοείται συζήτηση για την ενέργεια και την Κύπρο χωρίς να ληφθούν υπ' όψιν οι δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας και χωρίς να προσκληθούν επιστήμονες και εμπειρογνώμονες, οι οποίοι να μιλήσουν για τις δράσεις και τα σχέδιά της στο συγκεκριμένο θέμα.
«Ο Ευρωβουλευτής της ALDE και το ENC παραγνωρίζουν πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία στην εκδήλωσή τους, παρ' όλο που το θέμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις δραστηριότητές της στον τομέα», κατέληξε.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου