Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Σειρά πρωτοβουλιών για το κυπριακό εθνικό ζήτημα, αναλαμβάνει το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ.)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΠΑΜ

Σειρά πρωτοβουλιών για το κυπριακό εθνικό ζήτημα, αναλαμβάνει το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ.) στην τρέχουσα συγκυρία, με στόχο, αφενός την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των Ελλήνων και των Κυπρίων και αφετέρου ενόψει της συζήτησης στην Γενεύη, αυτή την ύστατη στιγμή, να μπει τέλος στο κυοφορούμενο εθνικό έγκλημα που...
θα συντελεστεί με την εφαρμογή και υλοποίηση της “πρότασης” που έχει τεθεί προς συζήτηση για την λύση του προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό:

1)    Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στις 11:00 με αφετηρία το Μοναστηράκι διοργανώνει πορεία (πικετοφορία) προς την ελληνική Βουλή, όπου και θα επιδοθεί ψήφισμα με τις προτάσεις - απαιτήσεις για το κυπριακό ζήτημα.
2)    Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, από κοινού με άλλες πολιτικές δυνάμεις και Κινήματα, συνδιοργανώνει μεγάλη εκδήλωση - ημερίδα στην οποία τα εξεταστεί σε βάθος το εθνικό ζήτημα της Κύπρου και στην οποία έχουν κληθεί να παραστούν εξέχουσες προσωπικότητες, των Κινημάτων, της πολιτικής και της διπλωματίας από την Ελλάδα και την Κύπρο. Θα προηγηθεί σχετική συνέντευξη Τύπου.
3)    Απέστειλε προς τους τρεις κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες της ελληνικής πολιτείας, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, όπως επίσης προς όλα τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς και προς τον πρέσβη της κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα και στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, επιστολή στην οποία επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι:
Οι εξελίξεις στο Κυπριακό προσλαμβάνουν πλέον επικίνδυνες διαστάσεις και οι ευθύνες που επωμίζεται συνολικά το πολιτικό σύστημα της χώρας μας για τους εν εξελίξει χειρισμούς, είναι κορυφαίες. Η όλη διαδικασία που ακολουθείται για την αντιμετώπιση του Κυπριακού είναι εκτός των προβλεπόμενων του Διεθνούς Δικαίου, παραμένει εγκλωβισμένη απόλυτα σε μια αποικιοκρατική προσέγγιση της Κύπρου.
Το Κυπριακό υφίσταται αποκλειστικά και μόνο ως ζήτημα στρατιωτικής εισβολής και κατοχής. Επομένως το μόνο ζήτημα που υφίσταται για τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ, ως Κυπριακό πρόβλημα, είναι η ανατροπή του καθεστώτος κατοχής της εδαφικής επικράτειας της Κύπρου και η άμεση, άνευ όρων, αποχώρηση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας, ως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση όποιας διεθνούς συμφωνίας, με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της Κύπρου, καθώς και του ενιαίου και αδιαίρετου της Κυπριακής Δημοκρατίας για όλους τους πολίτες της ανεξάρτητα εθνοτικής, θρησκευτικής ή άλλης διαφοράς.
Το ΕΠΑΜ υπενθυμίζει στον ΓΓ του ΟΗΕ και στις πολιτικές ηγεσίες των χωρών που εμφανίζονται ως ενδιαφερόμενα μέρη για την αντιμετώπιση του Κυπριακού, την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, την Διακήρυξη για τη χορήγηση Ανεξαρτησίας σε Χώρες και Λαούς υπό καθεστώς Αποικίας, που αναφέρονται αντίστοιχα στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, στο δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των λαών δυνάμει του οποίου οι λαοί «καθορίζουν ελεύθερα το πολιτικό τους καθεστώς και επιδιώκουν ελεύθερα την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική τους ανάπτυξη» καθώς και ότι «η ανεπάρκεια της πολιτικής οικονομικής, κοινωνικής ή εκπαιδευτικής προετοιμασίας δεν πρέπει να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για την καθυστέρηση της ανεξαρτησίας».
Υπενθυμίζει επίσης πως η Παγκόσμια Διάσκεψη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου θεωρεί την άρνηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπογραμμίζει τη σημασία της αποτελεσματικής άσκησης του δικαιώματος αυτού.
Το Ε.ΠΑ.Μ. εκφράζει την έντονη ανησυχία του και ξεκαθαρίζει πώς η επικείμενη, διεθνής διάσκεψη της Γενεύης για το κυπριακό, ως και η απαίτηση να προηγηθεί διμερής συνάντηση στη Γενεύη μεταξύ Τσίπρα – Ερντογάν, συνιστούν παραβίαση των βασικών αρχών και διατάξεων του διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου και διαιωνίζουν το Δίκαιο της αποικιοκρατίας και των πολεμικών τετελεσμένων σε βάρος της Κύπρου και των Κυπρίων.
Μόνον ο λαός της Κύπρου έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να καθορίσει ελεύθερα και χωρίς εξωτερικές πιέσεις, τετελεσμένα ή δεσμεύσεις, το εσωτερικό καθεστώς της χώρας του, την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανάπτυξή του.
 
Το Ε.ΠΑ.Μ. συναισθανόμενο το μέγεθος της εθνικής του ευθύνης :
α) Καταγγέλλει τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζονται πίσω από την πλάτη και ερήμην των λαών σε σκοτεινούς διαδρόμους της διπλωματίας των μεγάλων δυνάμεων.
β) Καταγγέλλει το ύποπτο, επικίνδυνο και βεβιασμένο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, σε μία καταστρεπτική πενταμερή διάσκεψη, με την Κυπριακή Δημοκρατία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ελληνοκυπριακή κοινότητα (!)
γ) Καταγγέλλει  τη μεθοδευμένη ακύρωση της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη μετατροπή της Κύπρου σε ένα διαμελισμένο κράτος υπό ξένη κηδεμονία και προειδοποιεί όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών ηγεσιών της Ελλάδας και της Κύπρου, ότι έχουν στο ακέραιο τόσο την πολιτική, όσο και την ποινική ευθύνη που προκύπτει από την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων ενός λαού σαν αυτόν της Κύπρου.



Το Ε.ΠΑ.Μ. δεν πρόκειται να αποδεχθεί κανενός είδους "λύση" του Κυπριακού στη λογική της αποικιοκρατίας και των τετελεσμένων της Τουρκίας. Θα συνεχίσει να μάχεται για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του Κυπριακού λαού, χωρίς ξένη κατοχή, στρατεύματα, προστάτιδες δυνάμεις και κηδεμονία.



Το ΕΠΑΜ καλεί ιδιαίτερα τις πολιτικές ηγεσίες και τα κόμματα σε Ελλάδα και Κύπρο να  αναλογισθούν τις ευθύνες τους απέναντι στους λαούς τους, να μην συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη Διάσκεψη και να ανακόψουν τις όποιες δρομολογημένες διαδικασίες.



Το Ε.ΠΑ.Μ. διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα υπερασπίζεται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών και την υποχρέωσή τους να το διεκδικήσουν έναντι όσων το επιβουλεύονται.


Αθήνα  5 Ιανουαρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου