Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Πρόεδρος Σερβίας: Οι ισχυρές δυνάμεις θέλουν να αλλάξουν την ιστορία μας, δεν θα ενδώσουμε»

Η Σερβία σηματοδότησε την Παγκόσμια Ημέρα της Μνήμης του Ολοκαυτώματος και ο πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε ότι οι ισχυρές δυνάμεις προσπαθούν να αλλάξουν την ιστορία της Σερβίας, αλλά αυτό δεν θα το επιτρέψουν οι Σέρβοι...


Σε ομιλία του στο συγκρότημα  του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης, στο παλιό εκθεσιακό χώρο του Βελιγραδίου, ο Νίκολιτς τόνισε ότι  ορισμένοι από αυτούς που...
έχουν την εξουσία προσπαθούν να αλλοιώσουν την ιστορία και αυτό οι Σέρβοι δεν πρόκειται να το ανεχθούν.

«Σήμερα ορισμένοι από αυτούς που έχουν τα ηνία της εξουσίας πιστεύουν ότι η υπακοή είναι μια κατάσταση που πρέπει  να ακολουθηθεί προκειμένου να συνεργασθούν, όπως λένε, ανοιχτά και εποικοδομητικά. Προσπαθούν να μας ‘περάσουν’ πραγματικά περιστατικά προκειμένου να ωθήσουν τις ιδέες τους. Η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί  την εμπορία των θυμάτων της  στην αλλοίωση της ιστορίας της », είπε ο Σέρβος πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι η συλλογική μνήμη είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο επειδή το οφείλουμε στους προγόνους μας, τα αθώα θύματα της παραφροσύνης και του κακού, αλλά επειδή η μνήμη  της άρνησης και της αμνηστίας προσπαθεί να αλλάξει τα ιστορικά γεγονότα.

«Η αρχαία παροιμία λέει ότι την ιστορία τη γράφει ο νικητής, και τώρα προσπαθούν να την αλλάξουν οι ισχυροί. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Θα αποτελέσει μια εκ νέου ταλαιπωρία για τους συμπολίτες μας, σαν να σκοτώνονται για δεύτερη φορά», είπε ο Νίκολιτς και επεσήμανε ότι πρέπει με ειλικρίνεια να δεσμευθούν όλοι στην διατήρηση της ειρήνης και στην κατανόηση ότι οι πόλεμοι δεν απαλύνουν τους λαούς από τα βάσανα τους.

Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι η Σερβία πιστεύει ότι «οι σχέσεις μεταξύ των λαών και των εθνών στον σύγχρονο κόσμο πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό, στα κοινά ενδιαφέροντα, στη φιλία και όχι στις παραχωρήσεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση τα θύματα μας, τις άσχημες στιγμές του παρελθόντος, την ευημερία και την ιστορία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου