Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Οι Αλβανοί βλέπουν «απόσχιση» της νότιας Σερβίας

«Το κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει στη Βοσνία, και βλέπουμε ότι ήρθε η ώρα για να βάλουμε την κάθε πέτρα στη θέση της. Η Σερβία είναι ίδια για εμάς, όπως  ήταν στην εποχή του Μιλόσεβιτς», προειδοποίησε  ο Γιονούζ Μούσλιου , πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου του Πρέσεβο, Μέντβεντζας και Μπουγιάνοβατς, γράφει το σερβικό δημοσίευμα...


Ο Γιονούζ Μούσλιου χαιρέτισε την πρόταση του ακαδημαϊκού του Κοσσυφοπεδίου, Ρετζέπ Κόσια, ο οποίος παρουσίασε την ιδέα ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας- να δοθεί, δηλαδή,  το... βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου (στη Σερβία) με αντάλλαγμα την Κοιλάδα του Πρέσεβο.

Οι δηλώσεις του Μούσλιου έγιναν στο ρωσικό ‘Sputnik’ και τόνισε ότι αυτό είναι αναμενόμενο, γιατί – όπως λέει- οι Αλβανοί στη νότια Σερβία ή σε αυτό που αποκαλεί «Ανατολικό Κοσσυφοπέδιο»,  ζουν εκεί όπως ήταν η κατάσταση στα χρόνια του Μιλόσεβιτς. Λέει, ότι περιμένουν επί 17 χρόνια μετά τον πόλεμο για την επίλυση των προβλημάτων των Αλβανών, αλλά αυτό δεν συνέβη.

«Δεν βλέπουμε καμία αλλαγή στη Σερβία μετά την εποχή του Μιλόσεβιτς! Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα και θα δούμε μετά. Θα συζητήσουν η Πρίστινα με τα Τίρανα, αυτό είναι δικαίωμα του Κοσσυφοπεδίου. Δεν ξέρουμε εάν το Βελιγράδι έχει τη βούληση, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Εμείς δεν ζητάμε την αλλαγή της επικράτειας, αλλά τη συγχώνευση.

Η κατάσταση όσον αφορά το  Ανατολικό Κοσσυφοπέδιο (διάβαζε νότια Σερβία)-  (δηλαδή) οι πολίτες του Πρέσεβο, του Μπουγιάνοβατς και της Μέντβεντζα, βρίσκονται σήμερα, στην κατάσταση,  όπως ήταν έως το 1958. 

Ήταν όλοι εγγεγραμμένοι στο Κοσσυφοπέδιο, μέχρι που προσαρτήθηκε  η Κοιλάδα του Πρέσεβο υπέρ της Σερβίας, χωρίς τη συγκατάθεση των πολιτών της», είπε ο Μούσλιου, σύμφωνα με το σερβικό «Vesti-Online.com».

Ένας άνθρωπος του οποίου οι ιδέες συμπίπτουν με αυτές του Μούσλιου, του ακαδημαϊκού Ρετζέπ Κόσια- ιστορικός λογοτεχνίας, κριτικός, συγγραφέας, θεατρικός συγγραφέας, πρώην διευθυντής του Αλβανολογικού Ινστιτούτου και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του  Κοσσυφοπεδίου-  που θεωρείται συχνά ως ο «πατέρας του έθνους» συγκρίνεται με τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα και τον Αντέμ Ντεμάτσια, αντιπροσωπεύει την πιο αντιδραστική  σκιαγράφηση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Ρετζέπ Κόσια ( στο κείμενο: Redžep Ćosja) θα επισημάνει: 
«Το σερβικό πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί με το διαχωρισμό του βόρειου τμήματος του Κοσσυφοπεδίου και την ένταξη στο Κοσσυφοπέδιο της Κοιλάδας του Πρέσεβο (Preševsku dolinu). Αυτό δεν είναι εύκολο και δεν ελπίζει κανείς ότι η Σερβία θα συμφωνήσει εύκολα σε αυτό. Αλλά είναι μια έννοια που υποτίθεται ότι συζητηθεί ανεπίσημα», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου