Δικαίωσε τη φήμη του ως επενδυτική επιλογή για... γερά στομάχια, λόγω της υψηλής του μεταβλητότητας το bitcoin: Την περασμένη Πέμπτη, το ψηφιακό νόμισμα έγραψε ιστορικό υψηλό στα 1.163 δολάρια, δίνοντας συνέχεια στη εξαιρετική πορεία που εμφάνισε κατά το 2016, με σωρευτική άνοδο 120%...
Χθες, όμως, το bitcoin «επέστρεψε» σε τριψήφιο αριθμό, στα 888 δολάρια για την ακρίβεια, διευρύνοντας τις ημερήσιες απώλειες 10% που είχε σημειώσει την Παρασκευή. Καταλύτης για την... άτακτη υποχώρηση του νομίσματος ήταν οι... ανησυχίες ότι οι κινεζικές αρχές θα αρχίσουν να εποπτεύουν στενότερα τις συναλλαγές σε bitcoin, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να ανακόψουν τις εκροές κεφαλαίων από το γιουάν, το οποίο υποχώρησε κατά 7% έναντι του δολαρίου το περασμένο έτος.
Σημειώνεται ότι το Πεκίνο έχει επιβάλει ετήσιο «πλαφόν» 50.000 δολαρίων στις αγορές συναλλάγματος και υπάρχουν υποψίες ότι πολλοί Κινέζοι χρησιμοποιούν τα bitcoin για να παρακάμψουν τους περιορισμούς αυτούς και να βγάλουν μετρητά εκτός της χώρας. Η κατακόρυφη αύξηση της ζήγησης για το ψηφιακό νόμισμα πέρυσι συνέπεσε με την διολίσθηση το γιουάν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1994 έναντι του δολαρίου, ενώ οι πλατφόρμες συναλλαγής bitcoin στην Κίνα (BTCC, Huobi, OKCoin κλπ.) υποστηρίζουν ότι το 90% των αγοραπωλησιών του «κρυπτο-νομίσματος» διεθνώς διενεργούνται μέσω αυτών (παρότι ο ισχυρισμός αυτός αμφισβητείται ευρέως...).
Ελεγχοι στις πλατφόρμες
Οι φόβοι ότι το Πεκίνο στενεύει τον κλοιό της εποπτείας στο bitcoin τροφοδοτήθηκαν από την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας (PBOC) ότι αξιωματούχοι του παραρτήματός της στη Σαγκάη ζήτησαν από την πλατφόρμα BTCC - μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο- «να ελέγξει τις λειτουργίες της και να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν». Η Κεντρική Τράπεζα ζήτησε επίσης από τις πλατφόρμες Huobi και OKCoin να μην αναφέρονται στη διολίσθηση του γιουάν όταν διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους. Την ίδια στιγμή, ο κινεζικός ιστότοπος QQ.com αποκάλυψε ότι η Κρατική Υπηρεσία Συναλλάγματος της Κίνας (SAFE) έχει πραγματοποιήσει ελέγχους σε μεγάλα ανταλλακτήρια bitcoin, πιθανότατα για να διαπιστώσει εάν το νόμισμα χρησιμοποιείται για την αποφυγή των κεφαλαιακών ελέγχων. Αγοράζοντας bitcoin στην Κίνα και πουλώντας το εκτός συνόρων για την αγορά άλλων νομισμάτων, οι επενδυτές μπορούν να αποφύγουν τα capital controls.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει «φρένο»-made in China στο ράλι του bitcoin. Το 2013, οι αρχές του Πεκίνου είχαν απαγορεύσει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να χειρίζονται συναλλαγές με bitcoin, πυροδοτώντας και τότε μια υποχώρηση της τιμής του. Την Παρασκευή, η PBOC διευκρίνισε ότι θεωρεί το bitcoin «εικονικό αγαθό» (virtual commodity) που δεν υπάγεται στο νομικό καθεστώς των συμβατικών νομισμάτων, χαρακτηρίζοντας τις πρόσφατες κινήσεις τους.
«Ασυνήθιστες κινήσεις»
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αναθεώρησε τη στάση αυτή με μια ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία το bitcoin είναι ένα εικονικό αγαθό που στερείται του νομικού καθεστώτος όπου υπάγονται τα κανονικά νομίσματα και επίσης χαρακτήρισε τις πρόσφατες κινήσεις του bitcoin ως «ασυνήθιστες», υπονοώντας ενδεχομένως ότι χρήζουν στενότερης παρακολούθησης.
Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, το ότι στην Κίνα ισχύουν κεφαλαιακοί έλεγχοι αποτελεί παράγοντας που αυξάνει κατακόρυφα τους κινδύνους που συνοδεύουν τη χρήση του bitcoin στη χώρα.
«Εάν κριθεί ότι οι συναλλαγές με το ψηφιακό νόμισμα διαταράσσουν τη χρηματοοικονομική τάξη της χώρας, δεν αποκλείεται να θεωρηθούν παράνομες και να απαγορευθούν», σχολίασε ο Ντονγκ Ντενχσίν, επικεφαλής του τμήματος χρηματοικονομικών ερευνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Wuhan. Αν και ορισμένοι πιστοί του bitcoin επιμένουν ότι μπορεί να φτάσει τα 3.000 δολάρια, φέτος, οι πιο επιφυλακτικοί θεωρούν ότι εάν οι κινεζικές αρχές δεν ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους, το ράλι του ψηφιακού νομίσματος δύσκολα θα επανεκκινήσει.
Το bitcoin, άλλωστε, υπέστη και άλλο πλήγμα «ασιατικής προέλευσης» χθες, καθώς οι αρχές της Ινδονησίας αποκάλυψαν ότι ο Μπαχρούν Ναΐμ, ένας από τους γνωστότερους τρομοκράτες της χώρας που έχει στενούς δεσμούς με τους τζιχαντιστές του ISIS το χρησιμοποιεί ευρέως για τη χρηματοδότηση της δράσης του...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου