Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

2 χρόνια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Ας κρατήσουν οι χοροί…

Είχαμε επέτειο αυτές τις μέρες! 2 χρόνια κυβέρνησης Σύριζα (τους ΑΝΕΛ γιατί τους ξεχνάμε;) Εν όψει της επετείου, κυκλοφόρησε φυλλάδιο που απαριθμεί τα επιτεύγματα της κυβέρνησης – δοκιμασία για πολύ γερά νεύρα!!!...

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΥΡΙΖΑ ΟΛΑ ΣΚΑΤΑ
της ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΠΕΤΣΑ


Ποιο είναι το πρόβλημα με το εν λόγω φυλλάδιο; Το αν έγιναν όσα αναφέρει; Όχι, βέβαια! Η "έξυπνη" προπαγάνδα δεν παίζει με χοντροκομμένα ψέματα, αλλά με διαστρεβλωμένες αλήθειες. Παράδειγμα, αυτό το φυλλάδιο.

Ας τα πάρουμε ένα-ένα τα σημεία του φυλλαδίου, σ’ έναν πολύ σύντομο σχολιασμό, κάθε άλλο παρά εξαντλητικό, αλλά ενδεικτικό:

ΥΓΕΙΑ: Τι νόημα έχει να μου πετάς όλα αυτά τα νούμερα, ποσά που έδωσες για την υγεία, όταν δεν έχω το μέτρο σύγκρισης; Και το μέτρο σύγκρισης δεν είναι τι είχε δοθεί τις προηγούμενες χρονιές (που ούτε κι αυτό το λέει, γιατί οι περικοπές «πάνε σύννεφο»), αλλά...
ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων, κέντρων υγείας κ.ά. σε προσωπικό, εξοπλισμό, υλικά κλπ. Δεν θα μας πει λοιπόν αυτό το φυλλάδιο πόσα νοσοκομεία έκλεισαν (με την μέθοδο της συγχώνευσης, ή και χωρίς) πόσα λειτουργούν στα όρια της επικινδυνότητας εξαιτίας σοβαρής υποστελέχωσης, πόσες ΜΕΘ και άλλες ειδικές μονάδες έχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε υλικό, μηχανήματα που δε λειτουργούν, τις λίστες αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία κλπ κλπ κλπ. Και δεν περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας το πει αυτό, το ξέρουμε από την εμπειρία μας, όσοι εργάζονται στον κλάδο της υγείας ή όσοι είχαν την ατυχία να βρεθούν στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες υγείας.

ΠΑΙΔΕΙΑ: Εδώ πάλι βλέπουμε νούμερα, χωρίς σύγκριση με τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων. Επιπλέον βλέπουμε και το εξής καταπληκτικό: προσλήψεις αναπληρωτών! Αυτό που δε μας λέει είναι ότι ο θεσμός του αναπληρωτή καθηγητή είναι η σύγχρονη μορφή εργασιακής δουλοπαροικίας, όπου ανάγκες μόνιμες καλύπτονται με έκτακτους ωρομίσθιους, οι οποίοι κάθε χρόνο απολύονται για να ξαναπροσληφθούν την επόμενη σχολική χρονιά. Μεγάλο κατόρθωμα η πρόσληψή τους! Το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, όπου επιπλέον, στο πλαίσιο των περικοπών, τα περισσότερα σχολεία δεν διαθέτουν τμήμα ένταξης, σε πολλά σχολεία όπου υπάρχει τμήμα είναι μόνο ένας δάσκαλος ή δασκάλα  και ώσπου να διοριστεί και να αρχίσει να λειτουργεί το τμήμα μπορεί να περάσει η μισή σχολική χρονιά. Αν πεις δε για την παράλληλη στήριξη, δίνεται σε ελάχιστες περιπτώσεις και ώσπου να εγκριθεί (αν εγκριθεί) μπορεί να φτάσουμε και στο Πάσχα (γεγονός που υποχρεώνει τους γονείς που τα παιδιά τους έχουν πραγματική ανάγκη, να καταφεύγουν  στην ιδιωτική παράλληλη στήριξη, αν αντέχει φυσικά η τσέπη τους!)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Εδώ τα σχόλια περιττεύουν! Εκτός που δεν ντρέπονται να αναφέρονται στην περίφημη «13η σύνταξη» (πραγματικά, δεν θέλω να το σχολιάσω, μη με πιέζετε…) Βαφτίσανε «κοινωνική αλληλεγγύη» την πολιτική του πτωχοκομείου και καμαρώνουνε για τα φιλοδωρήματα που πετάνε στους νεόπτωχους έλληνες! Και πάλι δεν περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας πει πόσο αυξήθηκε ο αριθμός αυτών που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, τα παιδιά που υποσιτίζονται, τα σπίτια που είναι με κομμένο ρεύμα, λόγω αδυναμίας να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ, πόσοι κοιμούνται σε παγκάκια και χαρτόκουτα… Εμείς που ζούμε στον πραγματικό κόσμο, που η επιβίωση και η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από την εργασία και το μεροκάματό μας, δεν περιμένουμε τις σύγχρονες «Μαρίες Αντουανέττες» που κάθονται στις καρέκλες της εξουσίας να μας πουν γι’ αυτούς! Τους ξέρουμε πολύ καλά, είναι οι φίλοι, οι συγγενείς, οι γείτονές μας ή και εμείς οι ίδιοι!

ΕΡΓΑΣΙΑ: Ότι φτάσαμε στο σημείο να θυμόμαστε με νοσταλγία τη «γενιά των 700 ευρώ», να το πούμε; Ότι οι θέσεις πλήρους απασχόλησης σπανίζουν και ότι στις περισσότερες περιπτώσεις κάποιος θα βρει (αν βρει) μια part-time δουλειά σε συνθήκες γαλέρας, ότι οι «ελαστικές μορφές απασχόλησης», μαζί και με τα καινούρια «φρούτα» που εισάγουμε από τη Δύση, τα λεγόμενα «μεσιτικά γραφεία» - βλ. εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων – έχουν διαλύσει κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος, να το πούμε κι αυτό; Χώρια τις «καραβιές» νέων μεταναστών που φεύγουν από τη χώρα, μη βλέποντας μέλλον εδώ… Και έτσι, μειώσαμε την ανεργία από 26,6% σε 22,6% - ρε, δεν ντρεπόμαστε, λέω εγώ!

ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Εδώ, η «δημιουργική λογιστική» του Υπουργείου Οικονομικών, πραγματικά με ξεπερνά! Η ανάπτυξη, που πάντα έρχεται το 2ο εξάμηνο του επόμενου χρόνου, έχει αρχίσει δειλά-δειλά να… αχνοφαίνεται στο βάθος… Να, να, τώρα, τη βλέπω να στρίβει από την επόμενη γωνία! Νούμερα, νούμερα, νούμερα, για να ζαλιστείς και να πιστέψεις ότι δεν μπορείς να τα κρίνεις, ως μη ειδικός περί τα οικονομικά… Αλλά πόσα οικονομικά χρειάζεται να γνωρίζει κανείς, για να δει τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και τα μαγαζιά που έχουν κλείσει; Πόσο ειδικός πρέπει να είναι για να δει ότι οι μόνες «ξένες επενδύσεις» που έχουν γίνει είναι μέσω του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας μας σε ξένες εταιρείες; Αεροδρόμια, λιμάνια, ρεύμα, νερό… ανοίξαμε και σας περιμένουμε! Τ’ αφεντικό τρελάθηκε και τα πουλάει τζάμπα! Ζήτω οι επενδυτές! Α! Έχουμε βέβαια και τις γνωστές αλυσίδες ξένων σουπερμάρκετ, και κάτι άλλες πολυεθνικές που μας έκαναν την τιμή να ανοίξουν στη χώρα μας, για να εισάγουν και να πουλάνε στους ιθαγενείς από τρόφιμα… αρίστης ποιότητας μέχρι κάτι… πολύ συμπαθητικά και χρήσιμα, κινέζικα, ταϊβανέζικα κλπ γκατζετάκια – να τα λέμε κι αυτά, μην είμαστε άδικοι!
Όπως επίσης, για να’ μαστε δίκαιοι, να συγχαρούμε την κυβέρνηση για την «υπερκάλυψη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα» το οποίο βγαίνει από τις δικές μας τσέπες και πάει σούμπιτο για την αποπληρωμή του παράνομου χρέους και έτσι διασώζεται η εθνική μας υπερηφάνεια – αλίμονο μη μας περάσουν για τίποτα… μπαταχτσήδες και βγάλουμε κακό όνομα στους αγαπημένους μας «εταίρους»!

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: Το νέο εφεύρημα της μεταμοντέρνας εποχής μας, είναι η δημοκρατία υπό καθεστώς κατοχής! Η χώρα είναι υπό ξένη κατοχή, η κυβέρνηση εντολοδόχος των δυνάμεων κατοχής, αλλά μέσα σε αυτό το πλαίσιο… σφίζουμε από δημοκρατία και διαφάνεια! Έχει καταλυθεί το Σύνταγμα, η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο της λίστας των χωρών στην διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων (στην κορυφή, αν το δεις από την πλευρά των παραβιάσεων), η διαπλοκή με τα ΜΜΕ έχει δημιουργήσει ένα απίστευτο «μονομπλόκ» στην ενημέρωση του πολίτη, κατά τα άλλα όμως, η δημοκρατία ανθεί! Απόδειξη; Ψηφίζουμε! Και μάλιστα με… απλή αναλογική! Είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε την κυβέρνηση, η κυβέρνηση όμως δεν είναι ελεύθερη, αφού έχει δεσμευτεί με την υπογραφή του 3ου μνημονίου, ότι δεν μπορεί να φέρει κανένα νόμο για ψήφιση, ούτε καν για συζήτηση στη Βουλή, αν πρώτα δεν έχει την έγκριση των «δανειστών»! Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της ξένης επικυριαρχίας, της κατοχής δηλαδή μιας χώρας, τότε είναι μάλλον το… απαύγασμα της δημοκρατίας!

Υπάρχουν και άλλα επιτεύγματα της 2ετίας της κυβέρνησης Σύριζα (και ΑΝΕΛ, μην ξεχνιόμαστε) που δεν τα αναφέρει το φυλλάδιο (από… σεμνότητα, ίσως;) όπως ότι τα «ευρωπαϊκά» μας σύνορα έχουν παραδοθεί σε ξένες δυνάμεις, ότι τα νησιά μας έχουν γίνει «γκρίζες ζώνες», ότι οι ΜΚΟ έχουν υποκαταστήσει το κράτος στη διαχείριση του προσφυγικού και με όρους πλήρους αδιαφάνειας, ότι με τις πλάτες των επίσημων κυβερνήσεων Ελλάδας, Τουρκίας και ΕΕ συντελείται το μεγαλύτερο δουλεμπόριο της σύγχρονη εποχής, ότι αυτό που γνωρίζαμε ως κράτος με την επωνυμία «Ελληνική Δημοκρατία» έχει μετατραπεί σε «Ελλάς Α.Ε.» μια που όλη η διαχείριση των δημοσιονομικών έχει περάσει σε ιδιωτική εταιρεία υπό την εποπτεία και τον έλεγχο των «δανειστών»… Εντάξει, φίλοι Συριζαίοι, μη χειροκροτάτε τόσο δυνατά τις «επιτυχίες» της κυβέρνησής σας, υπάρχει κίνδυνος να ξυπνήσει το πόπολο και να σας πάρει με τις πέτρες!


Αθανασία Πέτσα – μέλος του ΕΠΑΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου