Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Τουρκικές υπερπτήσεις: Η Ελλάδα να κάνει χρήση του άρθρου 4

Ενώ χθες δεν σημειώθηκαν αερομαχίες κατα την διάρκεια των υπερπτήσεων, σήμερα ελληνικά F-16 απο την Λήμνο απογειώθηκαν και ενεπλάκησαν σε αερομαχία με τους παράνομους τούρκους εισβολείς. Σήμερα πραγματοποιήθηκαν από τουρκικά μαχητικά F-16 έξι υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά μεταξύ Λέσβου και Χίου... 

Image
συνέντευξη στην ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την τουρκική προκλητικότητα στις Οινούσσες κρούει ο επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ, αντιπτέραρχος ε.α. Κωνσταντίνος Ιατρίδης. Λίγες ώρες μετά τις πολλαπλές τουρκικές υπερπτήσεις, εκτίμησε πως η Τουρκία λειτουργεί βάσει σχεδίου για να κατοχυρώσει παρουσία του ΝΑΤΟ τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Τόνισε δε, ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για το περιστατικό της πτήσης του ιπτάμενου τάνκερ KFC-135 που πέταξε μαζί με δυο F-4 «Φάντομ» σε σχηματισμό.
Ο κ. Ιατρίδης προτείνει συγκεκριμένες δράσεις που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα, για να αποτρέπει την δημιουργία «δεδομένων» από την Τουρκία.

Τέσσερις υπερπτήσεις μέσα σε 24 ώρες. Έχει ξανασυμβεί;
Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει η Τουρκία. Απλώς αυτή τη φορά έχει αποθρασυνθεί τελείως, δείχνει την προκλητική συμπεριφορά της, την τρομοκρατική συμπεριφορά της Τουρκίας, παρουσία μάλιστα του...
ΝΑΤΟ.
Δεν είναι τυχαίο ότι τελευταία και με την παρουσία του ΝΑΤΟ, αφότου εμείς συμφωνήσαμε να έρθει η ΝΑΤΟϊκή δύναμη για τους πρόσφυγες, η Τουρκία έχει αυξήσει την προκλητικότητά της. Θέλει να δημιουργήσει de facto καταστάσεις. Θέλει να νομιμοποιήσει παρουσία της ΝΑΤΟϊκής δύναμης τις αξιώσεις της στο Αιγαίο. Να αμφισβητήσει σχεδόν το μισό Αιγαίο. Αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Είναι η πρώτη φορά όμως παρουσία ΝΑΤΟϊκής δύναμης και αυτό είναι το
ανησυχητικό.

Εμείς τι κάνουμε;
Βεβαίως οι πιλότοι μας αναχαιτίζουν όλες τις εισόδους. Όλες τις υπερπτήσεις και όλες τις παραβάσεις και εκτελούν τις διαταγές που τους έχουν δώσει. Αλλά δεν πρέπει να μείνουμε μόνο σε αυτό. Τι κάνει η κυβέρνηση; Μόνο απλά διαβήματα; Δεν θα έπρεπε να καταγγείλει τη συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και σε όλους τους οργανισμούς; Δεν θα έπρεπε να φωνάξει τον Τούρκο πρέσβη και να του κάνει αυστηρές παρατηρήσεις και διαβήματα;
Κατά την άποψή μου θα έπρεπε η Ελλάδα να κάνει χρήση του άρθρου 4 της Συμμαχίας.

Δηλαδή;
Να καλέσει όλες τις χώρες και να θέσει την Τουρκία προ των ευθυνών της. Να ασκήσει πίεση και προς την Τουρκία, αλλά και προς τις άλλες χώρες για να την σταματήσουν. Δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Η συμπεριφορά της είναι τρομοκρατική.

Το ΝΑΤΟ δεν το γνωρίζει;
Πώς δεν το γνωρίζει. Το γνωρίζει και γι αυτό δημιουργείται το ερώτημα: Τι κάνει το ΝΑΤΟ σε αυτή την περίπτωση. Και μάλιστα τις περισσότερες παραβάσεις η Τουρκία τις κάνει ΒΔ της Λέσβου, όπου μάλιστα τελευταία κινείται και τη γερμανική φρεγάτα BONN. Βέβαια, είναι ΝΑΤΟϊκή δύναμη, αλλά το ΝΑΤΟ τα παρακολουθεί. Και τι κάνει; Δέχεται τη συμπεριφορά της Τουρκίας; Ή εμείς ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή το ΝΑΤΟ θα αντιδράσει; Κάποια στιγμή θα πρέπει να πούμε κι εμείς τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν μπορεί να ανεχόμεθα αυτή την κατάσταση.

Έχει κληθεί και άλλες φορές ο πρέσβης της Τουρκίας. Απέδωσε;
Πρέπει να καταγγελθεί η τουρκική συμπεριφορά, τώρα που είναι εδώ και το ΝΑΤΟ. Θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει διαμαρτυρία επίσημα και πιο αυστηρά. Και κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουμε να θέτουμε βέτο σε όποιους οργανισμούς συμμετέχει η Τουρκία. Εδώ οι Τούρκοι κατάφεραν μέχρι και το Καστελόριζο να βγάλουν εκτός της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας όμως το έχει διαψεύσει αυτό.
Το Καστελόριζο δεν είναι στη συμφωνία. Μπορεί να το λέει ο υπουργός άμυνας, αλλά έχω κι εγώ τις πληροφορίες μου. Ας δώσει στη δημοσιότητα την τελική συμφωνία. Το θέλουν και οι βουλευτές. Αυτό δυστυχώς είναι μεγάλο λάθος μας και θα το βρούμε μπροστά μας. Αυτή είναι η κατάσταση. Και μάλιστα οι Τούρκοι έφεραν F-4 με το KFC-135. Αυτά δεν είναι τυχαία. Κάνουν ό,τι θέλουν. Θέλουν παρουσία του ΝΑΤΟ να δημιουργήσουν δεδομένα. Αμφισβητούν ακόμα και τη Γαύδο. Πιστεύω ότι αν η Ελλάδα διεθνοποιήσει το πρόβλημα, τότε η Τουρκία θα αναγκαστεί να κάνει πίσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου