Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε το συναρπαστικό και φιλόδοξο σχέδιό της για την κατασκευή μιας μόνιμης βάσης στο φεγγάρι. Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του διαστήματος, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα θα αποκτήσει μόνιμη σεληνιακή παρουσία...
«Η σελήνη βρίσκεται στο επίκεντρο των νέων φιλόδοξων σχεδίων», σημείωσε ο Γιαν Γουόρνερ, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, που βρίσκεται σε αναζήτηση διεθνών εταίρων για την κατασκευή της βάσης στην «σκοτεινή πλευρά» της Σελήνης. «Η βάση στο φεγγάρι θα μπορούσε να είναι ένα...
σημαντικό σκαλοπάτι για την περαιτέρω διερεύνηση του σύμπαντος», πρόσθεσε ο Γιαν Γουόρνερ.
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός αναμένεται να παροπλιστεί στα μέσα της επόμενης δεκαετίας και η ανθρωπότητα ετοιμάζεται για τη διάδοχη και συνάμα πρωτοποριακή κατάσταση. Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται σχέδια για κατασκευή μιας βάσης στο φεγγάρι. Ανάλογες ιδέες έχουν εκφραστεί και στο παρελθόν, με τη Ρωσία την Ιαπωνία και την Κίνα να έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την επιστροφή στη Σελήνη.
Το όνειρο ενός σεληνιακού χωριού
Η κατασκευή μιας βάσης στη Σελήνη θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικές εμπειρίες για μια μελλοντική επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, καθώς οι αστροναύτες που θα στελεχώσουν τη βάση θα κληθούν να κάνουν χρήση των πόρων του περιβάλλοντός τους.
Βάσει του σχεδίου της ESA, η σεληνιακή βάση θα είναι θολωτή, ώστε να προστατεύονται πλήρως οι αστροναύτες από τις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες και τις κοσμικές ακτινοβολίες. Για την κατασκευή των κτιρίων θα αξιοποιηθούν σεληνιακά υλικά, τα οποία θα επεξεργάζονται και θα μετατρέπονται σε δομικά υλικά.Σημαντικό εργαλείο στα χέρια της ESA θα είναι οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές.
Βάση και από τους Ρώσους
Σχέδια για την κατασκευή μιας βάσης στο φεγγάρι καταστρώνει και η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει πως θα μπορούσε να έχε ολοκληρώσει το σχέδιό της έως το 2029. Το ρωσικό σχέδιο περιλαμβάνει δύο μέρη. Το πρώτο είναι η κατασκευή μιας βάσης στην επιφάνεια της Σελήνης με εποικισμούς, επιστημονικά εργαστήρια, βάση προσελήνωσης ακόμη και αστρονομικό παρατηρητήριο. Το δεύτερο θα είναι η αποστολή ενός διαστημικού σταθμού, του Lunar Orbital Station (LOS), που θα είναι μια εξελιγμένη εκδοχή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
Από το 2020 η ρωσική διαστημική υπηρεσία (Roscosmos) έχει ανακοινώσει πως θα στείλει στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού ρομποτικά σκάφη, με στόχο την αναζήτηση φυσικών πόρων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις πρώτες ανθρώπινες αποικίες. «Πρέπει να πάμε στο φεγγάρι. Ο 21ος θα είναι ο αιώνας της μόνιμης βάσης του ανθρώπινου πολιτισμού και η χώρα μας πρέπει να συμμετάσχει σε αυτήν τη διαδικασία», τόνισε ο καθηγητής Ιγκόρ Μιτροφάνοφ, ένας από τους επικεφαλής ερευνητές των ρωσικών προγραμμάτων για τη Σελήνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου