Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Οι Κούρδοι προειδοποιούν για «ανατίναξη» της Τουρκίας

Το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) είναι έτοιμο να εντείνει τον πόλεμο ενάντια στην τουρκική κυβέρνηση, εάν αυτή συνεχίσει την επιθετική πολιτική της απέναντι στους Κούρδους...
Οι Κούρδοι προειδοποιούν για «ανατίναξη» της ΤουρκίαςΤο Radio Sputnik συζήτησε την τουρκοκουρδική σύγκρουση μιλώντας με τον Ερτουγρούλ Κουρκτσού, από το φιλοκουρδικό αριστερό κόμμα HDP της Τουρκίας.
«Η κατάσταση είναι πολύ σκληρή στην περιοχή και ο αριθμός των απωλειών από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα υπερβαίνει τους 1.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και 300 ανδρών των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας. Είναι υψηλός αριθμός για μια τόσο βραχεία περίοδο, επομένως εάν ενταθεί [η σύγκρουση] μπορούμε να προβλέψουμε ότι αυτοί οι αριθμοί θα διπλασιαστούν ή θα τριπλασιαστούν σε μια ακόμα μικρότερη περίοδο, οπότε δεν τολμώ να φανταστώ ποια θα...
μπορούσε να είναι η κατάσταση στην Τουρκία».
Αναφερόμενος στις προτεινόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις από την κουρδική πλευρά, ο Κουρκτσού είπε: «Είναι καλύτερα [οι Τούρκοι] να πάρουν τον Τσεμίλ Μπαγίκ [ηγέτη του PKK] σοβαρά όχι μόνο για τις προβλέψεις του, αλλά και για την πρόταση που έχει κάνει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
«Ακόμα κι εάν η τουρκική κυβέρνηση δεν υπαναχωρήσει στην εκστρατεία του PKK, αυτό δεν σημαίνει ότι η κοινωνία θα μείνει αμέτοχη και η παρούσα ένταση δεν περιορίζεται μόνο στο πολιτικό επίπεδο αλλά είναι επίσης κοινωνική και πολιτισμική. Αυτό θα φέρει πολύ σύντομα την Τουρκία στο κατώφλι μιας τέτοιας εσωτερικής σύγκρουσης που κανείς μας δεν θέλει να τη δει να συμβαίνει».
Σε δηλώσεις του που είχαν προηγηθεί ο Τσεμίλ Μπαγίκ είχε πει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει τον πόλεμο ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Η δίχρονη ανακωχή μεταξύ της Άγκυρας και του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) κατέρρευσε τον Ιούλιο του 2015 όταν οι Κούρδοι κατήγγειλαν την Τουρκία ότι επιτρέπει στο Ισλαμικό Κράτος να εξαπολύει τρομοκρατικές επιθέσεις εις βάρος των Κούρδων εντός της Τουρκίας.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει καταγγελθεί με στοιχεία και αποδείξεις από διεθνή Μέσα, από την αιγυπτιακή αλλά και τη ρωσική κυβέρνηση, ότι συνεργάζεται με το Ισλαμικό Κράτος και μάλιστα η Ρωσία έχει κατηγορήσει ονομαστικά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι έκανε λαθρεμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος.
Από τον Ιούλιο του 2015 η Τουρκία εξαπέλυσε πόλεμο ενάντια στους αντάρτες του PKK μέσα σε πολλές κουρδικές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, τουρκοκρατούμενο βόρειο Κουρδιστάν, στις οποίες έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις κυκλοφορίας και βομβαρδίζονται από τον τουρκικό στρατό.
Πολλές κυρίως κουρδικές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας έχουν απομείνει ερείπια όπως και οι πόλεις της γειτονικής Συρίας.
«Τόσο ο Τούρκος Πρωθυπουργός όσο και ο Τούρκος Πρόεδρος λένε ότι δεν θα ξεκινήσουν καμία διαπραγμάτευση μέχρι να εξολοθρευτεί και ο τελευταίος τρομοκράτης. Αυτή η γλώσσα δεν είναι πολιτική. Σε μια εσωτερική σύγκρουση οι πολιτικοί, το κυβερνών κόμμα και ο αρχηγός του κράτους δεν μπορούν να μιλάνε με αυτό τον τρόπο επειδή και αυτοί οι άνθρωποι [οι Κούρδοι] είναι Τούρκοι πολίτες», δήλωσε στο Sputnik ο Κουρκτσού και συνέχισε:
«Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να εκλάβει σοβαρά το κάλεσμα για διαπραγματεύσεις επειδή και οι απώλειες μεταξύ των Τούρκων είναι αρκετά μεγαλύτερες από αυτές που παραδέχεται η κυβέρνηση και υπάρχουν πολλές πληροφορίες που διασπείρονται στον τουρκικό Τύπο ότι οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις τώρα ανησυχούν και δεν θέλουν να συνεχίσουν να πολεμούν σε μια δίχως τέλος σύγκρουση, οπότε ακόμα και οι στρατιωτικοί επιθυμούν ένα σχέδιο εξόδου από αυτή τη σύγκρουση».
Σε δηλώσεις του στο BBC ο εκ των ηγετών του PKK, Τσεμίλ Μπαγίκ, δήλωσε ότι η οργάνωση δεν επιθυμεί την απόσχιση από την Τουρκία και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.
«Θέλουμε να ζήσουμε εντός των συνόρων της Τουρκίας, στη γη μας ελεύθεροι», είπε ο Τσεμίλ Μπαγίκ απαντώντας στην κυβέρνηση που κατηγόρησε το PKK ότι επιχειρεί τη διχοτόμηση της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου