Μια ακτινογραφία του νέου ασφαλιστικού. Ποιες αλλαγές φέρνει και κυρίως τι σημαίνουν οι αλλαγές αυτές για την τσέπη του ελεύθερου επαγγελματία και του αυτοαπασχολούμενου...
1. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού συστήματος, συνδέονται οι ασφαλιστικές εισφορές του επιτηδευματία -επιχειρηματία με ποσοστό επί των καθαρών κερδών προ φόρων, από όπου κι αν προέρχονται.
2. Σε αντίθεση με την κυρίαρχη πρόθεση του νομοσχεδίου, για την δημιουργία ενός ασφαλιστικού φορέα ο ασφαλισμένος υποχρεούται να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές και σαν μισθωτός και σαν επιτηδευματίας με μπλοκάκι, ανάλογα με τα εισοδήματα που δηλώνει.
3. Η ελάχιστη επιβάρυνση του 27%, για τον επιτηδευματία σημαίνει ότι...
για κέρδη προ φόρων άνω των 24.445 ευρώ, θα πληρώνει περισσότερα από τα 6.600 ευρώ που κοστίζει σήμερα η ασφάλιση στην μεγαλύτερη ασφαλιστική κλάση, στον ΟΑΕΕ.
Παράδειγμα
Για το 2016, επιτηδευματίας με τζίρο 35.000 ευρώ θα πληρώσει, ασφαλιστικές εισφορές και φόρους 12.300ευρώ περίπου, χωρίς την προκαταβολή φόρου και θα του μείνουν καθαρά για τον βιοπορισμό του 22.700 ευρώ.
Για το 2017 ο ίδιος επιτηδευματίας θα πληρώσει αντίστοιχα 15.460 ευρώ και θα του μείνουν 19.541ευρώ.
Θα πληρώσει λοιπόν, για φόρο εισοδήματος και εισφορές3.160 ευρώ περισσότερα, χωρίς να υπολογίσουμε, την προκαταβολή του επόμενου έτους, το κόστος επιτηδεύματος, την εισφορά αλληλεγγύης και τον ΕΝΦΙΑ.
4. Οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται, στα καθαρά κέρδη προ φόρων, μέχρι το ύψος των 70.000 ευρώ, περίπου. Αυτό σημαίνει, ότι οι ασφαλιστικές εισφορές με27% επί των καθαρών κερδών προ φόρων, φτάνουν έως τα 18.900 ευρώ ετησίως. Ποσό 286% μεγαλύτερο από την μεγαλύτερη ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ σήμερα.
5. H επιβάρυνση των ελ. επαγγελματιών, που έχουν επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ, π.χ. δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κλπ, ξεπερνάει το 38% επί των καθαρών κερδών προ φόρων. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι από τα 18.370 ευρώ και πάνω θα καταβάλλουν μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές, από τα 6.600 ευρώ της μεγαλύτερης ασφαλιστικής κλάσης του ΟΑΕΕ σήμερα.
Παράδειγμα
Για το 2016, ελ. επαγγελματίας π.χ. δικηγόρος, με τζίρο 35.000 ευρώ θα πληρώσει, ασφαλιστικές εισφορές και φόρους 12.300 ευρώ περίπου, χωρίς την προκαταβολή φόρου και θα του μείνουν καθαρά για τον βιοπορισμό του22.700 ευρώ.
Για το 2017 ο ίδιος ελ. επαγγελματίας θα πληρώσει αντίστοιχα 18.342 ευρώ, χωρίς την προκαταβολή φόρου και θα του μείνουν καθαρά για τον βιοπορισμό του16.658 ευρώ.
Θα πληρώσει λοιπόν, για φόρο εισοδήματος και εισφορές6.042 ευρώ περισσότερα, χωρίς να υπολογίσουμε, την προκαταβολή του επόμενου έτους, το κόστος επιτηδεύματος, την εισφορά αλληλεγγύης και τον ΕΝΦΙΑ.
6. Οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται, στα καθαρά κέρδη προ φόρων, μέχρι το ύψος των 70.000 ευρώ, περίπου. Αυτό σημαίνει, ότι οι ασφαλιστικές εισφορές με38% επί των καθαρών κερδών προ φόρων, φτάνουν έως τα 27.020 ευρώ ετησίως. Ποσό 409% μεγαλύτερο από την μεγαλύτερη ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ σήμερα.
7. Ο Νόμος ορίζει ότι οι ασφαλτικές εισφορές, υπολογίζονται στο σύνολο των καθαρών κερδών. Στις εταιρείες όμως, η διάταξη γράφει, ότι υπολογίζονται στο μέρισμα. Όλοι, πλην του νομοθέτη γνωρίζουν ότι το μέρισμα προκύπτει, μετά από τον υπολογισμό του φόρου.Η διάταξη είναι λάθος και θέλει αλλαγή.
8. Αντικειμενικό Σύστημα Τεκμαρτού Υπολογισμού Εισφορών. Με προεδρικό Διάταγμα, μπορεί να ορίζονται, ανά επιχείρηση, ο ελάχιστος αριθμός ημερομισθίων και εισφορών. Ακόμα μία παραδοχή του Κράτους, για την ανικανότητα ελέγχου της εισφοροδιαφυγής.
9. Η μεγάλη επιβάρυνση αφορά καθαρά κέρδη από 30.000 έως 75.000 ευρώ. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει τον θάνατο της μικρομεσαίας επιχείρησης και των αυτοαπασχολούμενων.
10. Με 24% ΦΠΑ, ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 22% χωρίς αφορολόγητο εισόδημα, ελάχιστη ασφαλτική εισφορά 27%, εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελείας, ΕΝΦΙΑ, φορολογία στο μέρισμα 15%, μετά από συντελεστή φορολογίας 29%,νομίζω είναι σαφές, ότι η ανάπτυξη θα μείνει στην Μ. Παρασκευή, για πολλά χρόνια.
* Ο Ιάκωβος Γκούμας είναι λογιστής - φοροτεχνικός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου