Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016

Η Τουρκία ετοίμασε κρίση με αφορμή πλοίο που προσάραξε χθες στη Λέσβο - Σήμερα κάνει άσκηση και διεκδικεί το μισό Αιγαίο

Πρόβα κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έγινε χθες μια ημέρα πριν από τη μεγάλη τουρκική άσκηση έρευνας και διάσωσης που ξεκινάει μέσα στο Αιγαίο...

Αποτέλεσμα εικόνας για τουρκικη ασκηση στο αιγαιο
Με αφορμή το Ολλανδικό πλοίο NOVA CURA που προσάραξε σε ύφαλο σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές της Λέσβου, η Τουρκία έσπευσε να διεκδικήσει την έρευνα και διάσωση στην περιοχή.

Η Ελλάδα αμέσως μετά την προσάραξη του πλοίου εκδίδει ως όφειλε τη ΝΟΤΑΜ με αριθμό 0921/16, με την οποία καθορίζει την περιοχή που δεσμεύεται για να γίνει η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Και η τουρκική απάντηση, όπως γίνεται κάθε φορά, ήταν η ΝΟΤΑΜ Α189/16 με την οποία προβάλλονταν οι τουρκικές θέσεις.

Το πρόβλημα χθες λύθηκε καθώς το ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας προσέγγισε το Ολλανδικό πλοίο και διέσωσε το πλήρωμα.

Η Τουρκία σήμερα και αύριο έχει δεσμεύσει περιοχές για...
άσκηση έρευνας και διάσωσης μέσα στο Αιγαίο, με την ψευδο-ΝAVTEX 311/16, η οποία δεσμεύει δυο περιοχές ανάμεσα Λέσβο, Χιο, Σκύρο και Ψαρά. Καταμεσής δηλαδή του 25ου μεσημβρινού, ανατολικότερα του οποίου η Τουρκία διεκδικεί τον έλεγχο.Με αντίστοιχες ΝΟΤΑΜ έχει απαντήσει στις ελληνικές εκκλήσεις για κατάθεση σχεδίων πτήσης ότι τα «στρατιωτικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην άσκηση δεν θα παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο των 6 ν.μ. και δεν θα υποβάλλουν σχεδία πτήσης». Οι τουρκικές αρχές μάλιστα δηλώνουν ότι η Τουρκία θα αναλάβει όλα τα αναγκαία μετρά για την ασφάλεια της αεροπλοΐας, μέσα στο FIR ΑΘηνών.


Όλο αυτό το θέατρο εξελίσσεται υπό την ανοχή του ΝΑΤΟ.
Ενθαρρυμένη η Άγκυρα από την παθητική στάση τόσο της Ατλαντικής Συμμαχίας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, αντιλαμβάνεται τη στάση τους ως αδυναμία ή ακόμα και προσυπογραφή των θέσεών της, αφού δεν «κουνιούνται», έστω παρεμβαίνοντας με κάποιον τρόπο για να σταματήσει η παράλογη αυτή κατάσταση.

Οι δύο μέρες που ακολουθούν λοιπόν θα είναι δύσκολες και οι κίνδυνοι σοβαροί. Διότι δεδομένης της θρασύδειλης στάσης της Άγκυρας, η παρουσία του ΝΑΤΟ στον χώρο του Αιγαίου παρέχει μία σημαντική διασφάλιση… ότι οποιαδήποτε εμπλοκή και να παρουσιαστεί, δεν θα αφεθεί να εξελιχθεί σε σύγκρουση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου