Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Κίνα: Σε θάνατο κατάσκοπος…

Μπορεί η καταδίκη σε θάνατο ενός κατασκόπου να είναι η κεντρική είδηση, όταν όμως η υπόθεση αφορά Κινέζο που πρόδωσε περισσότερα από 150.000 διαβαθμισμένα έγγραφα σε μη κατονομαζόμενη ξένη δύναμη και η κινεζική ηγεσία επιλέγει να ενημερώσει με λεπτομέρειες τη διεθνή κοινή γνώμη, τότε υπάρχει και δεύτερη, εξίσου σημαντική είδηση...
Σύμφωνα με τις λεπτομερείς πληροφορίες που μετέδωσε η κινεζική τηλεόραση, πρόκειται για τεχνικό υπολογιστών, ονόματι Χουανγκ Γιου από την περιοχή Σιτσουάν, ο οποίος εργαζόταν για δημόσια υπηρεσία που χειριζόταν κρατικά απόρρητα, ο οποίος όμως απολύθηκε ως μη ικανοποιητικός δημόσιος υπάλληλος, χωρίς να διευκρινίζεται εάν περιέπεσε σε πειθαρχικά παραπτώματα ή απλά ήταν ανεπαρκής στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

Η απόλυσή του και η επιθυμία για εκδίκηση, φέρεται να ήταν το κίνητρο πίσω από την απόφαση να στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα σε ξένη μυστική υπηρεσία και προσφέρθηκε να της πουλήσει απόρρητα αρχεία στα οποία είχε πρόσβαση και προφανώς είχαν περιέλθει στην κατοχή του.
Προφανώς μετά από έναν έλεγχο, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν εκπροσωπούσε κάποιο ευφάνταστο κόλπο των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών για να...
«φυτέψουν» κάποιον δικό τους πράκτορα στην υπηρεσία πληροφοριών της χώρας τους, οι πράκτορες της ξένης μυστικής υπηρεσίας ανταποκρίθηκαν και ξεκίνησαν να έχουν επαφή μαζί του. Αποδείχθηκε «λίρα εκατό»…

Με τους χειριστές του (handlers) συναντιόταν σε διάφορα σημεία της Νοτιοανατολικής Ασίας και το Χονγκ Κονγκ, ο Χουανγκ παρέδωσε τα 150.000 αυτά έγγραφα, τα οποία και κάλυπταν ευρεία γκάμα θεμάτων, από τα εσωτερικά του κομουνιστικού κόμματος της Κίνας, μέχρι οικονομικά και στρατιωτικά θέματα.

Όταν όμως τελείωσαν τα έγγραφα που είχε στη διάθεσή του, επιχείρησε να στρατολογήσει τη σύζυγό του και τον αδελφό της που επίσης εργάζονταν σε δημόσιες υπηρεσίες που χειρίζονταν. Κάπου εδώ η αφήγηση διακόπτεται και γίνεται γνωστό ότι η σύλληψή του έγινε το 2011, όταν κίνησε τις υποψίες για τον ξαφνικό πλουτισμό του αλλά και τα συνεχή ταξίδια του στο εξωτερικό.
Από κινεζικής πλευράς, δε διευκρινίζεται εάν και πότε εκτελέστηκε η ποινή, ή ακόμα κι αν δικάστηκε. Η απόφαση όμως των κινεζικών αρχών να δώσουν τόσες πληροφορίες για έναν τόσο αποτελεσματικό πράκτορα των αντιπάλων του κράτους τους, είναι εξ ορισμού εντυπωσιακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου