Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Απ την περηφάνια στην ταπείνωση κι από τον έντιμο στον οδυνηρό συμβιβασμό - Δεν υπάρχει διαφορετική μοίρα γι αυτούς που υποτάσσονται

Με τη διαπραγμάτευση ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών να καρκινοβατεί, κυβερνητικά στελέχη μιλούν πλέον για έναν «επώδυνο συμβιβασμό». Η αναφορά και η επιλογή των λέξεων έχουν αξία, επειδή προέρχονται από πρόσωπο το οποίο προεκλογικώς και μέχρι πρότινος περιέγραφε τον στόχο του Αλ. Τσίπρα και του επιτελείου του ως έναν «έντιμο συμβιβασμό» με την Ευρώπη...

Από τον «έντιμο» στον «επώδυνο» συμβιβασμό 

Το «σύνδρομο της κόπωσης» προβληματίζει την κυβέρνηση, που αναζητά λύση στην Ευρώπη το συντομότερο δυνατό μετατοπίζοντας ξανά το παιχνίδι στο πολιτικό τερέν.

Η παρατεταμένη διαπραγμάτευση και η επακόλουθη στασιμότητα – τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και στο κυβερνητικό έργο – δημιουργούν...
προϋποθέσεις κοινωνικής κόπωσης που, παράλληλα με την απειλή των άδειων ταμείων, γίνεται η νέα πηγή ανησυχίας στην κυβέρνηση.

Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι να επέλθει «μορατόριουμ απαιτήσεων» και να κλείσει η παρούσα συμφωνία πάνω σε ένα πρώτο πλέγμα μεταρρυθμίσεων με μετάθεση των δύσκολων θεμάτων, όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, για μετά τον Ιούνιο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να μην έχει αντίρρηση επ’ αυτού, παραμένει δε και υπέρμαχος της τμηματικής εκταμίευσης των ευρωπαϊκών κεφαλαίων προς την Ελλάδα προκειμένου να δοθούν χρηματοδοτικές ανάσες – ωστόσο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχουν καμφθεί οι αντιστάσεις των «σκληρών» της Γερμανίας και του Eurogroup.

Η μετάπτωση σημειώνεται καθώς πλησιάζουν οι ημερομηνίες κατά τις οποίες οι πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης θα αποκαλυφθούν υπό την πίεση των πραγματικών δεδομένων: η ρευστότητα δημιουργεί ασφυκτικά περιθώρια και η ίδια η κυβέρνηση ομολογεί είτε εμμέσως (Δ. Μάρδας στους «FT» την προηγούμενη εβδομάδα) είτε ευθέως (με τις δηλώσεις του Ν. Βούτση και του Π. Σκουρλέτη τις προηγούμενες ημέρες) ότι το δίλημμα «πληρωμή μισθών ή αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων» είναι υπαρκτό.

Ηδη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε την προηγούμενη Πέμπτη στο περιθώριο της συζήτησης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι η λύση στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές θα είναι «σπονδυλωτή».
 
Χωρίς να δώσει αναλυτικές διευκρινίσεις, ο κ. Βαρουφάκης περιέγραψε ένα σενάριο παράτασης των διαπραγματεύσεων και πιθανής συμφωνίας σε δόσεις και σε επί μέρους σημεία, με προοπτική την τμηματική (κατ' άλλους: βασανιστική και οικονομικά καταστρεπτική) αποδέσμευση της χρηματοδότησης. 
 
Σύμφωνα δε με κάποιες πηγές, η «λύση» αυτή θα σημάνει την απόλυτη οικονομική ασφυξία της χώρας, καθώς αν επιβεβαιωθεί, οι πιστωτές θα στήσουν μια τεχνική ασπίδα προ της πτώχευσης και οι εσωτερικές ανάγκες θα πρέπει να καλύπτονται μόνο από ίδιες πηγές χρηματοδότησης...

Με αυτά ως δεδομένα και σε συνδυασμό με υπαινικτικές αναφορές άλλων κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, στόχος είναι να διασφαλιστεί χρόνος, να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός (εξ ου και ως τώρα έχει επιλεγεί η αποπληρωμή υποχρεώσεων από ιδίους πόρους) και η μετάθεση μιας συνολικής και πιο «βαριάς» συζήτησης στους πρώτους θερινούς μήνες - ει δυνατόν και αφότου θα έχουν σφίξει οι ζέστες.

Η θεώρηση των πραγμάτων εκ μέρους της κυβέρνησης έχει ως εξής: εκτιμά το οικονομικό επιτελείο και οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου ότι το δίλημμα που θέτουν στο εσωτερικό λειτουργεί απειλητικά και στο εξωτερικό, με το σκεπτικό ότι κανείς στην Ευρώπη δεν επιθυμεί την πτώχευση της Ελλάδας, καθώς αυτή θα έχει επιπτώσεις και στο ευρωπαϊκό οικονομικο-πολιτικό σύστημα.

Πλην όμως στο σημείο αυτό οι σαφείς απαντήσεις λείπουν όταν τίθεται το ερώτημα «πώς διευκολύνεται η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης, αν η χρεοκοπία της χώρας υπό αυτούς τους όρους εξαρτάται και αυτή από τις διαθέσεις των πιστωτών;». 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου