Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Σκόπια: Πως οργάνωσε ο Γκρούεφσκι τις υποκλοπές- ενώ κατηγορεί την Ελλάδα

Ανάμεσα από μια σειρά κατηγορίες, που συνήθως εκδίδονται από την κυβέρνηση, μετά από κάθε συνέντευξη Τύπου του ηγέτη της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης- SDSM, Ζόραν Ζάεφ- όπου παρουσιάζονται ενοχοποιητικές τηλεφωνικές συνομιλίες... 


Η πιο συνηθισμένη είναι ότι «ο Ζάεφ, δημιούργησε μια παράλληλη μυστική υπηρεσία», και ότι «έλαβε τις ηχογραφήσεις με τη βοήθεια μιας ξένης μυστικής υπηρεσίας».

Κατηγορίες για εμπλοκή ελληνικών μυστικών υπηρεσιών
Και οι δύο κατηγορίες, η καθεμία από τις οποίες συνιστούν εγκληματική πράξη, επεκτάθηκαν περαιτέρω, από τις δηλώσεις πολλών φιλοκυβερνητικών αναλυτών (οι οποίοι, ωστόσο, τόνισαν ότι... «μιλούν εξ ονόματός τους μόνο»), ότι «οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες κατασκοπεύουν τους πολίτες (στην πΓΔΜ)» και ότι «ο Ζάεφ είναι ένα πρόσωπο που χειραγωγείται από την Ελλάδα, και έχει ως αποστολή να φέρει μια υποταγμένη κυβέρνηση στην εξουσία».

Από την αρχή των αποκαλύψεων,  κατά τη διάρκεια μιας σειράς συνεντεύξεων Τύπου, οι πιο πολλές κατηγορίες επικεντρώθηκαν σε αυτό το θέμα.

Κυβερνητικά στελέχη οργανώνουν τις παρακολουθήσεις
Η τελευταία συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πόλη των Σκοπίων, εμπεριείχε παρουσιάσεις εγγραφών τηλεφωνικών συνομιλιών, ανωτέρων ιστάμενων πολιτικών του  κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, οι οποίοι διαπραγματεύτηκαν τις μαζικές παρακολουθήσεις μέσα στην FYROM.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έγινε προφανές ότι τα πρόσωπα αυτά συνωμότησαν για την αγορά ειδικού εξοπλισμού επιτήρησης,  και συνομιλούσαν για τη λίστα των προσώπων που θα παρακολουθούνται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση. Επίσης, για την τοποθέτηση σε καίριες θέσεις- στη διαδικασία των υποκλοπών- πιστών στρατιωτών του κόμματος του VMRO-DPMNE στην μυστική υπηρεσία της FYROM, (η UBK, με επικεφαλής τον πρώτο εξάδελφο του Νίκολα Γκρούεφσκι, Σάσο Μιγιάλκοφ).

Ο Ζάεφ καταρρίπτει τις αιτιάσεις του Γκρούεφσκι
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της συνέντευξης Τύπου, ο Ζάεφ τόνισε ότι το συκοφαντικό κατασκεύασμα του VMRO-DPMNE, που ανέφερε ότι « ορισμένοι αδίστακτοι πράκτορες συνωμότησαν για να συγκεντρώσουν πληροφορίες προς όφελος μια ξένης μυστικής υπηρεσίας» είναι απίθανο, με το δεδομένο  του τεράστιου όγκου (πάνω από 100.000 τηλεφωνικές συνομιλίες) που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών.

Το VMRO-DPMNE χρησιμοποίησε την κοινώς παραδεκτή  έλλειψη τεχνικών γνώσεων, μεταξύ των απλών πολιτών, για το θέμα των υποκλοπών των τηλεφώνων, ένα γεγονός που ο Ζάεφ προσπάθησε να εξηγήσει, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, παρουσιάζοντας υποδείγματα εντολών από την UBK, συμπεριλαμβανομένων κωδικοποιημένα ονόματα των πολιτών που έπρεπε να κατασκοπευθούν.

Αυτή είναι η πρώτη παρουσίαση του SDSM, μετά από αρκετές θυελλώδεις εβδομάδες των αποκαλύψεων και των αυξανόμενων διεθνών πιέσεων προς την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για  την (μάλλον αφελή) επίσημη εκδοχή της κυβέρνησης, ότι μια ‘χούφτα προδότες’ μέσα στην μυστική υπηρεσία (UBK) ήταν χειραγωγημένοι και διενήργησαν παράλληλες επιτηρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου