Η διόγκωση του ισλαμικού φονταμενταλισμού προκαλεί έντονη ανησυχία, αφού, κατά τις υπηρεσίες της ρωσικής στρατιωτικής κατασκοπείας, οι «ασύμμετρες» απειλές και η τρομοκρατία παγκοσμιοποιούνται επικίνδυνα...
Η διεθνής τρομοκρατία έχει γίνει μια από τις πιο επικίνδυνες προκλήσεις για την ανθρωπότητα και έχει αποκτήσει πλέον παγκόσμιο χαρακτήρα. Αυτή είναι η εκτίμηση του επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριών (στρατιωτική κατασκοπεία - GRU) του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, αντιστράτηγου Ίγκορ Σεργκούν. Μιλώντας στα μέσα Απριλίου στο IV Συνέδριο για θέματα Εθνικής Ασφάλειας στο υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα, παρουσίασε μια...
αρκετά λεπτομερή ανάλυση του προβλήματος. Η RBTH, παρουσιάζει στους αναγνώστες της, τα βασικά σημεία της εισήγησης του αντιστράτηγου, μιας από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στον κόσμο των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, καταγράφεται σταθερά η τάση προς την παγκοσμιοποίηση των δραστηριοτήτων των εξτρεμιστικών οργανώσεων. Αυτό σημαίνει τόσο μια ευρύτερη γεωγραφική εξάπλωση, όσο και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών ομάδων, καθώς και την γρήγορη προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες. Στο μεταξύ, στον χώρο των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων αυξάνεται ο ρόλος των ριζοσπαστών ισλαμιστών. «Οι ηγέτες τους αναπτύσσουν στενή συνεργασία και επιδιώκουν να δημιουργήσουν ζώνες αστάθειας, οι οποίες περιλαμβάνουν, όχι μόνο χώρες, αλλά ολόκληρες περιοχές», υπογράμμισε. «Μια από τις πιο σημαντικές τρομοκρατικές οργανώσεις παραμένει η «Αλ Κάϊντα». Ωστόσο, στις σημερινές συνθήκες, η οργάνωση δεν αποτελεί για τους ισλαμιστές παρά «το λάβαρο του πολέμου κατά των απίστων». Σήμερα, οι σχετιζόμενες με αυτήν περιφερειακές ομάδες, λειτουργούν σχεδόν ανεξάρτητα», είπε.
Στην κορυφαία θέση, το «Ισλαμικό κράτος»
Αναφερόμενος στη γένεση του προβλήματος, ο Σεργκούν, τόνισε: «Δεν είναι μυστικό, ότι με την υποστήριξη των Δυτικών», ο ισλαμικός εξτρεμισμός από τη δεκαετία του 1980 αναπτύχθηκε γρήγορα και βγήκε από τα στενά όρια των τοπικών συρράξεων. Είναι η κληρονομιά που μας άφησαν οι ΗΠΑ, άλλα ΝΑΤΟϊκά κράτη, καθώς και ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας»
Σύμφωνα με το ρώσο αντιστράτηγο, για την αντιμετώπιση των σοβιετικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, οι Δυτικοί εξόπλισαν με βαρύ οπλισμό τις διάσπαρτες ομάδες των Μουτζαχεντίν, οι οποίες «στη συνέχεια συνενώθηκαν σε μεγαλύτερες τρομοκρατικές ομάδες και κινήματα». Πατώντας στο ίδιο –δοκιμασμένο στα βουνά του Αφγανιστάν- μοντέλο, «με την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της, για να εκδιώξουν το ανεπιθύμητο στη Δύση καθεστώς στη Συρία, δημιουργήθηκαν το «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε («ISIS» – ΙΚ) και η οργάνωση Τζαμπάτ αλ-Νούσρα. Σε ανάλογα αποτελέσματα οδήγησε και η στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη».Αναφερόμενος στη γένεση του προβλήματος, ο Σεργκούν, τόνισε: «Δεν είναι μυστικό, ότι με την υποστήριξη των Δυτικών», ο ισλαμικός εξτρεμισμός από τη δεκαετία του 1980 αναπτύχθηκε γρήγορα και βγήκε από τα στενά όρια των τοπικών συρράξεων. Είναι η κληρονομιά που μας άφησαν οι ΗΠΑ, άλλα ΝΑΤΟϊκά κράτη, καθώς και ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας».
Ο αρχηγός της GRU τόνισε ότι «οι τρομοκράτες έχουν κηρύξει τα κατεχόμενα από αυτούς εδάφη ως «Ισλαμικό χαλιφάτο» και προχώρησαν στη διαμόρφωση των δικών τους «κρατικών θεσμών», περιλαμβανομένων του οικονομικού και δικαστικού συστημάτων. Οργανώθηκε επίσης, μια σταθερή κεντρική δομή διοίκησης των ένοπλων σχηματισμών».
Σοβαρό πρόβλημα σε Αφρική και Ασία
Την ίδια στιγμή, η ενίσχυση του ΙΚ έχει αποσταθεροποιήσει σοβαρά την κατάσταση στην Αφρική. «Οι ντόπιοι εξτρεμιστές λαμβάνουν από τον ΙΚ σημαντική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια, ενώ ενισχύονται με ενόπλους από τους μαχητές της Συρίας και του Ιράκ». Ειδικότερα, τη στήριξη αυτή, όπως σημείωσε ο Σεργκούν, απολαμβάνει η ομάδα «Ανσάρ αλ-Σαρία», που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Αφρική και η «Μπόκο Χαράμ», στα δυτικά της ηπείρου. Στην Ανατολική Αφρική, τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής αποτελεί η σομαλική τρομοκρατική οργάνωση «Αλ-Σαμπάμπ αλ-Μουτζαχεντίν», υπεύθυνη για μια σειρά «ηχηρών» ενεργειών.
Το ίδιο ανησυχητικά εξελίσσεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία. Εκεί, σημείωσε ο αρχηγός της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις μαχητικές τους δυνατότητες εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως οι «Ταλιμπάν», η «Χιζμπ ουτ-Ταχρίρ» και το Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν. «Σήμερα, μόνο στο Αφγανιστάν πολεμούν περίπου 50 χιλιάδες μαχητές. Στο έδαφος τόσο του Αφγανιστάν, όσο και του Πακιστάν, έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο στρατοπέδων εκπαίδευσης τρομοκρατών, συμπεριλαμβανομένων και μαχητών αυτοκτονίας».
Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Σεργκούν, η ενεργός διάδοση των ιδεών του ριζοσπαστικού Ισλάμ «έχει αρνητική επίδραση στην εξέλιξη της κατάστασης στη Νοτιοανατολική Ασία». Ειδικότερα, οι δραστηριότητες της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Τζαμάγια Ισλαμίγια» («JI») μπορούν να επιφέρουν απρόβλεπτες συνέπειες για την περιοχή. Κύριος στόχος της JI είναι η δημιουργία ενός ενιαίου κράτους με θεοκρατική μορφή διακυβέρνησης που θα περιλαμβάνει τις επικράτειες του Μπρουνέι, της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, της Σιγκαπούρης και τις μουσουλμανικές επαρχίες της Ταϊλάνδης και των Φιλιππίνων», δήλωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Στην Ευρώπη και την Αμερική
Τα τελευταία χρόνια, αυξήθηκε το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται κυρίως στην επιστροφή από τα «καυτά σημεία» του πλανήτη μαχητών οι οποίοι είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν την αποκτηθείσα εμπειρία «ασύμμετρων» κτυπημάτων στο έδαφος της πατρίδας τους. «Μόνο στη Γερμανία τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν επιστρέψει πάνω από 600 τζιχαντιστές», είπε ο Σεργκούν.
Τέλος, σύμφωνα με τον αντιστράτηγο, στη σφαίρα ενδιαφέροντος των εξτρεμιστών έχουν μπει προσφάτως και ορισμένες περιοχές της Νότιας Αμερικής. «Σαν βάση τους στην Λατινική Αμερική, οι εξτρεμιστές θεωρούν την περιοχή του «τριπλού συνόρου» στη ζώνη που τέμνονται τα σύνορα της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Παραγουάης», είπε ο Σεργκούν.
Ναρκωτικά και ΜΚΟ
Αναφερόμενος στα οικονομικά της τρομοκρατίας, ο Σεργκούν σημείωσε ότι «ανάμεσα στα αξιόπιστα κανάλια εισροής πόρων περιλαμβάνονται διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και αρκετά Ιδρύματα. Για παράδειγμα, στα κράτη της Αραβικής Χερσονήσου λειτουργούν περίπου 200 τέτοιες δομές». Επιπλέον, «σημαντική πηγή εισοδήματος είναι ο έλεγχος της παραγωγής και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών. Έτσι, οι ισλαμιστές στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία έχουν απ’ αυτόν τον τομέα δραστηριότητας κέρδη της τάξης των 500 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως».
Στην ουσία, είπε ο αντιστράτηγος, η διεθνής τρομοκρατία, υπό το σύνθημα του «αγώνα για καθαρό Ισλάμ», γίνεται μια ακόμα μορφή του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος. «Στην πραγματικότητα, η διεθνής τρομοκρατία έχει γίνει μια επικερδής υπερεθνική επιχείρηση με τζίρο δισεκατομμύρια δολάρια, που δραστηριοποιείται, ανάμεσα στα άλλα, στο εμπόριο ναρκωτικών, στις απαγωγές ομήρων, στο λαθρεμπόριο όπλων και πολύτιμων μετάλλων», είπε. Επίσης, προσπαθώντας να βρουν πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης, οι τζιχαντιστές αναπτύσσουν δεσμούς με εθνικιστικές οργανώσεις, πειρατές και αυτονομιστές.
«Έτσι, προβλέπει ο επικεφαλής της GRU, θα πρέπει να περιμένουμε ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στον κόσμο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Η διεύρυνση της κλίμακας δράσης των εξτρεμιστικών ομάδων, ανάμεσα στα άλλα και με τη «βοήθεια» των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, ειδικά στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, δημιουργεί μια πραγματική απειλή για την εξαγωγή της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, στις δημοκρατίες της ΚΑΚ και στην περιοχή Ασίας –Ειρηνικού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου