Την ίδια ώρα, επιταχύνονται οι αντιλαϊκές διεργασίες και οι διαβουλεύσεις σχετικά με το «σκληρό πυρήνα» των μέτρων που θα εφαρμοστούν την «επόμενη μέρα», για το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά, τη διαμόρφωση των κρατικών προϋπολογισμών (έσοδα - δαπάνες), τις «χρηματοδοτικές ανάγκες»...
Με προπομπό το σάρωμα, με τη μεταφορά και συγκέντρωση της όποιας διαθέσιμης ρευστότητας ασφαλιστικών ταμείων, ΟΤΑ και κάθε είδους κρατικών φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδας, για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες όλων των κρατικών πληρωμών, τόσο η...
συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ), «στρώνουν το χαλί» για το κλείσιμο της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας, της επόμενης δανειακής σύμβασης και βέβαια του νέου μνημονίου που θα τη συνοδεύσει, ανεξάρτητα από την ονομασία που θα αποδώσουν σε αυτό.
Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε άλλο παρά τυχαία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, με χτεσινή δήλωσή του σε τηλεοπτικό σταθμό, «αποκάλυψε» ταμειακά ελλείμματα ύψους 350 - 400 εκατ. ευρώ και μάλιστα για τις άμεσες ανάγκες του κρατικού μηχανισμού, τσουβαλιάζοντας σε αυτές τις αξιώσεις των δανειστών μαζί με τις συντάξεις του τρέχοντος μήνα. Λίγο αργότερα, ο κυβερνητικός παράγοντας, «ανασκεύασε» λέγοντας ότι το ποσό «καλύπτεται», όμως «εξακολουθούμε να ψάχνουμε χρήματα, έτσι ώστε να έχουμε ένα μεγάλο μαξιλάρι γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί και το Μάιο».Οπως είπε, «υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία που μας έστειλαν μήνυμα ότι έχουν την πρόθεση να καταθέσουν κάποια χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδας». Στόχος, όπως αναφέρεται είναι η συγκέντρωση ποσού ύψους 2,5 δισ. ευρώ,προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης για το Μάη.
Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνδυασμό με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εντείνονται οι κυβερνητικές πιέσεις και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να αποδώσουν «εθελοντικά» τη διαθέσιμη ρευστότητα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «παιχνίδι» με τα αποθεματικά των Ταμείων έχει εμπλακεί και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ο οποίος ζητά να ενημερωθεί άμεσα (μέχρι την Παρασκευή) σχετικά με τα διαθέσιμα που οι διοικήσεις των Ταμείων σκοπεύουν να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Υπόγειες διεργασίες στις πλάτες του λαού
Για την ύπαρξη έκτακτου σχεδίου του ΔΝΤ σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας κάνει λόγο υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού. Το «ανώνυμο» στέλεχος, μιλώντας στο Euro Insight, εμφανίζεται να δηλώνει ότι«πάντα εργαζόμαστε σε πιθανά σενάρια» και ότι πρόκειται «για συνήθη πρακτική». Παράλληλα, επισήμανε πως η πιθανότητα χρεοκοπίας εντοπίζεται για το Ιούνη - Ιούλη, όταν η Ελλάδα έχει να αποπληρώσει δόσεις πολλών δισ. ευρώ και μάλιστα χωρίς «κινδύνους» μετάδοσης της κρίσης στην Ευρωζώνη, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, «έχει συντελεστεί μεγάλη δημοσιονομική πρόοδος και χώρες, όπως η Ιταλία, είναι σαφώς πιο σταθερές». Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ώρες, διακινούνται ανάλογα σενάρια γύρω από το ενδεχόμενο «βραχυπρόθεσμης χρεοκοπίας» του ελληνικού αστικού κράτους, δηλαδή της αδυναμίας να αποπληρωθούν στο ακέραιο και εγκαίρως οι δόσεις για το χρέος.
Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι θα εκδηλωθεί κλίμα κάθε είδους απειλών και απροκάλυπτων εκβιασμών, προκειμένου να διευκολυνθεί η κατάληξη της αντιλαϊκής συμφωνίας με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Αλλες πληροφορίες, φέρουν τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη να έχει ζητήσει την παραίτηση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κ. Μποτόπουλου, ο οποίος δήλωσε, πρόσφατα, ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους δεν επαρκούν παρά έως τις αρχές του Μάη, στην πραγματικότητα, δηλαδή, αναπαράγοντας αντίστοιχες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.
Σε «καλό δρόμο» τα αντιλαϊκά παζάρια
Σε καλό δρόμο έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις των «θεσμών» (της τρόικας) με τη συγκυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης. Σε αυτό το φόντο, συνεχίστηκαν χτες οι συνεννοήσεις, τόσο σε επίπεδο της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (EuroWorking Group) όσο και σε επίπεδο Brussels Group(Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ). Ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας, Τόμας Βίζερ, επανέλαβε χτες ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει «φερέγγυα», μέχρι το τέλος Ιούνη, δηλαδή μέχρι τη λήξη του μνημονίου στη σημερινή μορφή. Να σημειωθεί ότι η αρπαγή των διαθέσιμων όλων των δημόσιων οργανισμών και των ασφαλιστικών ταμείων, αποτελούσε «πάγιο αίτημα» της τρόικας, ενώ μετά και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ο Βίζερ τόνισε πως η «κατάσταση της ρευστότητας είναι λίγο πιεστική, αλλά μπορεί να είναι επαρκής μέχρι τον Ιούνιο». Είναι φανερό το γεγονός ότι η τρόικα έχει αναλυτική ενημέρωση και σε ό,τι αφορά τις συνθήκες ρευστότητας, την οποία και αξιοποιεί, από κοινού με τη συγκυβέρνηση, προκειμένου να επιταχυνθεί το κλείσιμο της αντιλαϊκής συμφωνίας.
Σε «πολιτικό επίπεδο», ανάγει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Ν. Θεοχαράκης,μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ελλάδας που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group. Οπως δήλωσε «πρόκειται για πολιτική απόφαση αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία με τους δανειστές ή όχι», λέγοντας ότι «οι διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν είναι πολλές και οι ημέρες που έχουμε στη διάθεσή μας είναι λίγες». Σήμερα, εξάλλου, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Σε ό,τι αφορά το Γιούρογκρουπ (24/4) στη Ρίγα της Λετονίας, σύμφωνα με παράγοντες της Ευρωζώνης, οι υπουργοί θα αποτιμήσουν την κατάσταση, η οποία είναι «λίγο καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα», αλλά θα ζητήσουν επιτάχυνση και μεγαλύτερη συγκεκριμενοποίηση. Μάλιστα, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, θα συζητηθεί ο «οδικός χάρτης» με τα πιο σημαντικά ζητήματα, προκειμένου να προχωρήσουν σε αποφάσεις στο Γιούρογκρουπ στις 11 Μάη. Aδιευκρίνιστο παρέμενε χτες αν θα κατατεθεί στο Γιούρογκρουπ αναλυτικό υπόμνημα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Μπ. Κερέ, επισημαίνει ότι η απόδοση των κερδών (από τα «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα), ύψους 1,9 δισ. ευρώ θα γίνει μόνο με την «επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Επίσης, η ΕΚΤ αύξησε κατά 1,5 δισ. ευρώ, στα 75,5 δισ. ευρώ, (από 74 δισ. ευρώ την περασμένη βδομάδα) το όριο της χρηματοδότησης προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, μέσω του «έκτακτου μηχανισμού» (ELA).
Το επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ («πακέτο Γιούνκερ») θα συζητηθεί στο πλαίσιο της επίσκεψης του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Γ. Κατάινεν, στην Αθήνα, αύριο, Παρασκευή, μαζί με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλο. Ο Γ. Κατάινεν θα συναντηθεί επίσης με τον αρχηγό της ΝΔ, Α. Σαμαρά, ενώ θα μιλήσει στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει ο ΣΕΒ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου