Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Επικίνδυνα παιχνίδια της El Doranto με ασπίδα εργαζόμενους που αυτοεξευτελίζονται

Με αφορμή τις "κινητοποιήσεις" των εργαζομένων της Eldorado Gold, οι οποίοι μετά την πρωινή διαμαρτυρία τους έξω από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κατέληξαν με πορεία στη Βουλή και πήραν το απόγευμα της Πέμπτης (16/4) το δρόμο της επιστροφής, το υπουργείο ΠΑΠΕΝ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία έστειλε σαφέστατο μήνυμα:... 


«Η Eldorado Gold δεν είναι κράτος εν κράτει και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως «ασπίδα» τους εργαζόμενους και τις ανησυχίες τους για να διεκδικεί «ασυλία». Για να διεκδικεί να παραμένει εκτός ελέγχου προκειμένου...
να συγκαλύπτει αυθαιρεσίες και καταστροφικές επιλογές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω κινητοποίηση έτυχε πρωτοφανούς προβολής από το σύνολο των συστημικών ΜΜΕ, τα οποία επέδειξαν στη συγκεκριμένη περίπτωση επιλεκτική «ευαισθησία» για τα εργασιακά δικαιώματα των μεταλλεργατών της Eldorado Gold και το δικαίωμα τους στη διαμαρτυρία. 

Στο πλαίσιο αυτό, το οψίμως «φιλεργατικό» του πρόσωπο επέδειξε ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων και ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Αδ. Γεωργιάδης, ο πλεόν ένθερμος υποστηρικτής των απολύσεων την περίοδο των μνημονιακών κυβερνήσεων προκαλώντας ακόμα και την κοινή λογική.

Είναι προφανές ότι η Eldorado Gold χρησιμοποιεί συστηματικά ως «Δούρειο Ίππο» στις επικίνδυνες μεθοδεύσεις της τους εργαζόμενους στην ίδια την επιχείρηση. Η εταιρεία επενδύει στη δημιουργία σκηνικού «εμφυλίου πολέμου» προκειμένου να προωθήσει με όποιο κόστος τα συμφέροντα της, εκβιάζοντας την κυβέρνηση που έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο θέμα της εξόρυξης χρυσού, με γνώμονα τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την προάσπιση της νομιμότητας απέναντι στην αυθαιρεσία των «χρυσοθήρων».

Εντωμεταξύ, λίγο μετά τις 8μμ το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκε και η μαζική πορεία αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, στο κέντρο της Αθήνας.

Με σύνθημα "αυτός ο αγώνας είναι και δικός μας αγώνας", η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής) είχε απευθύνει κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής, με την πορεία να πραγματοποιείται και να ολοκληρώνεται ομαλά παρά το επεισοδιακό ξεκίνημα.

Μεμονωμένα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 6μμ όταν διμοιρίες των ΜΑΤ επιχείρησαν να παραταχθούν ανάμεσα στους συγκεντρωμένους και την είσοδο της Πρυτανείας που παραμένει υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις που εξελίχθηκαν σε επεισόδια ανάμεσα σε μερίδα διαδηλωτών που αποκόπηκε από την πορεία και δυνάμεις των ΜΑΤ που έκαναν χρήση χημικών και κρότου λάμψης. Η συγκέντρωση αρχικά διαλύθηκε, αλλά στη συνέχεια τα μπλοκ διαδηλωτών ανασυντάχθηκαν και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου