Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Ιταλία υπό χρεοκοπία …την άμυνά της όμως ΔΕΝ την ξεχνά

Η Επιτροπή Άμυνας του ιταλικού Κοινοβουλίου προχώρησε στην έγκριση δαπάνης ύψους 487 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό τη σχεδίαση και την ανάπτυξη από την εταιρία AgustaWestland του διαδόχου του επιθετικού ελικοπτέρου AW129 Mangusta, που πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1980 (πέταξε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1983) και επελέγη ως πρότυπο για την κατασκευή του τουρκικού T129...
Προτού αναφερθούμε εκτενέστερα στην απόφαση, δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε με αφορμή αυτή την απόφαση, σε συνδυασμό και με άλλες, όπως για παράδειγμα τις ναυπηγήσεις δισεκατομμυρίων για φρεγάτες τύπου FREMM και για το...
εκπαιδευτικό αεροσκάφος M-346 Master που σημειώνει μεγάλες εξαγωγικές επιτυχίες, ότι η Ιταλία είναι μια χώρα η οποία αντιμετωπίζει οξύτατη οικονομική κρίση και πολλοί αναλυτές προβλέπουν την αποχώρησή της από την Ευρωζώνη εν ευθέτω χρόνο, ακόμα και σε 12 μήνες.
Την ίδια στιγμή, ενώ οι Ιταλοί κοινοβουλευτικοί αποκαλούν την απόφαση ως «σημαντική επένδυση σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία», η Ελλάδα έχει σηκώσει τα χέρια, κάθεται και ακούει τους δανειστές που προβάλλουν και παράλογες απαιτήσεις και δεν πηγαίνει να θέσει ευθέως, όχι απλά στο πλαίσιο μιας κουβέντας, αλλά με οργανωμένο τρόπο και όλες τις μελέτες υπό μάλης.
Όλη αυτή η προετοιμασία που πολύ αμφιβάλουμε ότι έχει γίνει, θα εξηγούν ποιες είναι οι απόλυτα άμεσες ανάγκες εάν δεν θέλουμε να διαλυθεί κυριολεκτικά η χώρα διά του αφοπλισμού της, ζητώντας να ξεκινήσουν προγράμματα που θα φέρουν δουλειές και αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα, σε συνδυασμό ασφαλώς με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τον εξορθολογισμό μιας παρανοϊκής κατάστασης δεκαετιών στη χώρα.
Στη σχεδίαση και την ανάπτυξη του νέου ελικοπτέρου θα αναμιχθούν τα ιταλικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα (εδώ αν το αναφέρεις και μόνο, επαναστατούν καθηγητές και συνδικαλιστές φοιτητές, περιφέροντας γελοιότητες περί «φιλειρηνισμού) και φιλοδοξεί να αναπτύξει ένα υπερσύγχρονο προϊόν, προς επιχειρησιακή αξιοποίηση από τις ιταλικές ένοπλες δυνάμεις, μετά το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου