Τα παραμύθια έχουν πάντα τέλος, η γοητεία εξαερώνεται και η πραγματικότητα σε προσγειώνει. Η επίσκεψη Obama ήταν ένα γοητευτικό παραμύθι επικοινωνίας...
Ο χαρισματικός πλανητάρχης που επιλέγει την περιθωριακή αποτυχημένη ευρωπαϊκή χώρα γιατί αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του λαού της να επανέλθουν στη χορεία των κανονικών χωρών του δυτικού ημισφαιρίου.
Η επίσκεψη εμπεριείχε: Μία ένδειξη συμπάθειας προς την πληγωμένη χώρα, μια υπόμνηση του γεωπολιτικού της ρόλου και...
της ανάγκης να διαφυλαχθεί η σταθερότητά της μέσα σε έναν φλογισμένο ανατολικό περίγυρο, και μια προσωπική ανάγκη, στον κατάλληλο τόπο, να απευθύνει τις ριζοσπαστικές του - για αμερικανό πρόεδρο - ιδέες επί θεμάτων σύγχρονης δημοκρατίας, επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης, οικονομικών και φυλετικών ανισοτήτων (αυτονόητα για μας αλλά όχι για αμερικανούς προέδρους. Τη διαφορά θα τη δούμε σύντομα).
Αυτοπαγίδευση η έφεση για προπαγάνδα
Την επίσκεψη θα μπορούσε να την είχε εισπράξει πολλαπλώς η κυβέρνηση, και να αναβαθμίσει με αυτή το πολιτικό της πλεονέκτημα, αν για μια ακόμη φορά δεν έπεφτε θύμα της ανεξέλεγκτης έφεσης που επιδεικνύει στην προπαγάνδα.
Όλοι γνωρίζαμε ότι η συμβολή του Obama στο θέμα του χρέους θα ήταν μικρή έως ελάχιστη για τους γνωστούς λόγους που έχουν και από μας έχουν αναφερθεί: Είναι απερχόμενος, δεν μπόρεσε να κάνει κάτι για το χρέος στον καιρό της παντοδυναμίας του, πόσο μάλλον τώρα που σε εβδομήντα μέρες εγκαταλείπει. Κυρίως όμως γιατί δεν είναι δανειστής. Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να διευθετήσει το δικό μας χρέος με τα λεφτά των άλλων.
Η κυβέρνηση όμως τροφοδοτούσε με παράλογες ελπίδες τον κόσμο της και ευρύτερα την κοινωνία. Προδιέγραφε μια επιτυχία που - θα έπρεπε να - γνωρίζει ότι δεν έχει πιθανότητα πραγμάτωσης. Παρόλα αυτά «φέρνει στη βαλίτσα του το χρέος» έγραφε χαρμόσυνα, ένα φιλικό προς την κυβέρνηση μέσο, δίνοντας ελπίδες και θνησιγενή επιχειρήματα στο πολιτικό προσωπικό το ΣΥΡΙΖΑ.
Τώρα που έφυγε και βρέθηκε στο κέντρο των αποφάσεων, εκεί όπου είναι η πηγή δύναμης για την τύχη του χρέους και της χώρας, έγινε κατανοητό ότι η βαλίτσα του ήταν αδύνατο να εμπεριέχει ένα τόσο ευφρόσυνο δώρο.
Οι γερμανοί φρόντισαν αυτοστιγμής να μας βγάλουν από τον μύθο του… ιππικού που κατέφθασε για να μας απαλλάξει από το βραχνά. Ο Steffen Seibert, κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, δήλωσε πως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι βιώσιμα δημοσιονομικά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι η θέση του Βερολίνου σχετικά με το χρέος δεν αλλάζει.
Ο γνωστός… «κακός μας δαίμονας», υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, νωρίτερα είχε τονίσει ότι όσοι λένε στην Ελλάδα «εμείς θα μειώσουμε το χρέος σου, της κάνουν κακό»! Παράλληλα εκπρόσωπος του υπουργείου διαβεβαίωσε αναφερόμενος στην γερμανική θέση: «η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Η επίσκεψη Obama δεν άλλαξε κάτι».
Επίσης η Bild, επικαλούμενη πηγή της γερμανικής κυβέρνησης, αναφέρει πως «αν ο Obama μας φέρει το χρέος της Ελλάδας, το Βερολίνο θα το απορρίψει» - ενώ και Dijsselbloem δήλωσε: «το Δεκέμβρη τα βραχυπρόθεσμα, μετά το 18 τα υπόλοιπα»!
Σέρνεται η αξιολόγηση
Ως εκ τούτου η ελληνική πλευρά αναμένεται να έχει μια «εύκολη νίκη» στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, που θα μπορεί να την προπαγανδίσει, μια και αυτό την ενδιαφέρει. Οι Γερμανοί προφανώς θα συμφωνήσουν για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που ούτως ή άλλως δεν αφορούν σημαντικά ποσά, είναι δάνεια από τον ESM και όχι από τα κράτη.
Το πρόβλημα είναι κατά πόσο θα κλείσει σε δέκα μέρες η αξιολόγηση - ήδη είναι 17 Νοεμβρίου - και δεν θα μετακινηθεί η συμφωνία για τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο, προκειμένου να ροκανίσουν τον χρόνο και τα μέτρα να εφαρμοσθούν περί το Πάσχα. Εκείνη τη εποχή ίσως και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.
Όλα αυτά δηλούν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά για την κυβέρνηση, η ευφορία της επίσκεψης δεν θα κρατήσει παρά ελάχιστες μέρες, στο μέτρο που ο Obama δεν ήταν... ο Αη Βασίλης με το χρέος, και η κυβέρνηση θα εισπράξει μια ακόμη διάψευση.
Και όλα αυτά γιατί; Για δυο ημερών επικοινωνιακή ευφορία, επειδή δεν είχε την μετριοπάθεια και την ωριμότητα να δώσει στην επίσκεψη το πραγματικό της βάρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου