Χωρίς καμία αναφορά στις γνωστές αλυτρωτικές ανθελληνικές θέσεις και με παντελή απουσία αναφορών στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας, δημοσιοποιήθηκε χθες η Έκθεση της Κομισιόν, η οποία συστήνει μάλιστα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Αλβανία, επιβεβαιώνοντας με τον χειρότερο τρόπο τους τραγικούς χειρισμούς που έχουν γίνει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών...
Στο ίδιο κείμενο μάλιστα, όπου εξαίρεται ο περιφερειακός ρόλος της Αλβανίας, γίνεται ειδική αναφορά στον μηχανισμό που συμφώνησε ο κ. Κοτζιάς με την αλβανική κυβέρνηση για την «επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων» όπου, όπως είναι γνωστό, η αλβανική πλευρά έχει...
συμπεριλάβει και το Τσάμικο ζήτημα.
Παρά τους λεονταρισμούς και τις δημόσιες δηλώσεις και προειδοποιήσεις περί μπλοκαρίσματος της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας, ο κ. Κοτζιάς τόσο με την επίσκεψή του στα Τίρανα στις αρχές του καλοκαιριού, όσο και με την παντελή αδράνεια και απουσία από τις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της Κομισιόν και των ευρωπαϊκών θεσμών, επέτρεψε να μην υπάρχει καμία «ενοχλητική» για τον κ. Ράμα αναφορά, δυσκολεύοντας έτσι κάθε σκέψη για προβολή βέτο στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, εφόσον τελικά τεθεί προς έγκριση η έναρξη Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως η αναφορά στις σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα:
«Οι σχέσεις με την Ελλάδα παραμένουν συνολικά θετικές με συχνές υψηλού επίπεδου επισκέψεις. Η συνεργασία σε θέματα διαχείρισης της μετανάστευσης έχει ενισχυθεί συμπεριλαμβανομένου του επιχειρησιακού επιπέδου για να δοθεί απάντηση στην μεταναστευτική κρίση, με τριμερείς συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας και Αλβανίας. Με την ευκαιρία της 25ης επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού εξωτερικών στα Τίρανα οι δυο χώρες συζήτησαν την θέσπιση ενός κοινού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των “εκκρεμών διμερών ζητημάτων».
Έτσι, για πρώτη φορά και ως αποτέλεσμα των λανθασμένων χειρισμών της Αθήνας με την γνωστή ανταλλαγή non paper μεταξύ Κοτζιά και Μπουσάτι, τα οποία γνωστοποιήθηκαν και στην Κομισιόν, καταγράφεται σε κοινοτικό κείμενο η ύπαρξη διαδικασίας για αντιμετώπιση «εκκρεμών διμερών ζητημάτων», οπού δίπλα στα υπαρκτά ζητήματα της εφαρμογής της Συμφωνίας για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και της προστασίας της αναγνωρισμένης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, η Αλβανία θέτει στο ίδιο πακέτο ζητήματα όπως η άρση του Εμπολέμου, το Τσάμικο ζήτημα και ζητήματα για διδασκαλία της Αλβανικής για τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα, τους οποίους ουσιαστικά επιχειρεί να αναβαθμίσει σε μειονότητα (βασιζόμενη κυρίως σε όσους έχουν λάβει την ελληνική υπηκοότητα).
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά σε «Ελληνική Εθνική Μειονότητα» ενώ αντιθέτως υπάρχουν εκτενείς αναφορές για θέματα δικαιωμάτων των Ρομά και των Αιγυπτίων στην Αλβανία.
«Το νομικό πλαίσιο της προστασίας των μειονοτήτων είναι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνο με τα Ευρωπαϊκά στάνταρτ. Η Αλβανία έχει υιοθετήσει τις περισσότερες διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα , παρ’ όλα αυτά πρέπει να ενισχυθεί η εφαρμογή των μηχανισμών προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων...
…Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, η εφαρμογή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας πρέπει να διασφαλιστεί καθώς επίσης και η διαδικασία χορήγησης τίτλων ιδιοκτησίας και αποζημιώσεων πρέπει να ολοκληρωθεί».
Ενώ όμως γίνεται ειδική αναφορά σε Ρομά και Αιγυπτίους, δεν υπάρχει καμία αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και μήνες οι Έλληνες μειονοτικοί στη Χειμάρρα και σε άλλες μειονοτικές περιοχές, που έχουν σχέση κυρίως με τις περιουσίες τους.
Στην Έκθεση υπάρχει χλιαρή αναφορά για την Αλβανική Ορθόδοξη Εκκλησία, με την επισήμανση ότι «εξέφρασε ανησυχία σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας με την κυβέρνηση για την επιστροφή των περιουσιών που είχαν κατασχεθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς».
Πέραν όλων αυτών η Έκθεση της Κομισιόν εξαίρει τον εποικοδομητικό ρόλο της Αλβανίας στην περιφερειακή συνεργασία και στην διατήρηση σχέσεων καλής γειτονιάς με τις γειτονικές χώρες, αλλά και στην συμμετοχή της σε περιφερειακές πρωτοβουλίες όπου, εκτός των άλλων, περιλαμβάνεται και η συνεργασία των Δυτικών Βαλκανίων για το μεταναστευτικό, ο μηχανισμός δηλαδή που επιβλέπει την διατήρηση του στεγανού κλεισίματος των συνόρων με την Ελλάδα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου