Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Νέα επεισόδια στο σίριαλ των σχέσεων Ντουτέρτε – ΗΠΑ

Κόμπαζε η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, ότι ο ολίγον γραφικός πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, θα αρχίσει να αισθάνεται ότι οι πράξεις του θα έχουν συνέπειες, επειδή στενοί συνεργάτες του άρχισαν να «πηδούν από το καράβι», ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ακυρώνουν την παράδοση τυφεκίων εφόδου για τις ένοπλες δυνάμεις της ασιατικής χώρας...
Πρώτο πλήγμα ήταν η παραίτηση του πρώην προέδρου, Φιντέλ Ράμος, από τη θέση του απεσταλμένου των Φιλιππίνων στην Κίνα, τέσσερις μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον Ντουτέρτε, δημοσίευσε άρθρο στο οποίο...
αναφέρει ότι ο νέος πρόεδρος ακολουθεί αυτοκαταστροφική τακτική, λόγω της εκτόξευσης προσβολών προς τους συμμάχους του, χρησιμοποιώντας ακόμα και… «γαλλικά».
Τον Ντουτέρτε όμως «πυροβόλησε» και το δεξί του χέρι στη Γερουσία, ο οποίος τον προειδοποιεί να αρχίσει να δίνει σημασία στις διεθνείς ανησυχίες που διατυπώνονται από κάθε πλευρά, προσθέτοντας και την ακύρωση της παράδοσης των τυφεκίων εφόδου στις ένοπλες δυνάμεις της Ινδονησίας, παρότι τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι ο μοναδικός διεθνής προμηθευτής αξιόπιστων τυφεκίων, καλώντας για τη διενέργεια έρευνας στη διεθνή αγορά.
Οι ΗΠΑ θα παρέδιδαν 26-27.000 τυφέκια εφόδου τύπου M4 των 5,56 χλστ., μικρότερου μεγέθους και ελαφρύτερο από M16A2 και αποτελεί κύριο τυφέκιο εφόδου για τον αμερικανικό Στρατό και το Σώμα των Πεζοναυτών. Σε όλα αυτά πώς απάντησε όμως ο Ντουτέρτε; Επί της ουσίας με ένα μεγαλοπρεπές… «σκασίλα μου», ενημερώνοντας ότι θα αγοράσει τυφέκιο από τη Ρωσία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου