Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Βερολίνο: Η συνθήκη της Λωζάννης παραμένει σε ισχύ

Η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί για την «ρεβανσιστική» ρητορική της Τουρκίας - Δέος και φρίκη: Αυτά τα συναισθήματα προκαλεί στους γερμανούς διπλωμάτες η τρέχουσα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας – αρχίζοντας από την στρατιωτική επέμβασή της στο Ιράκ έως την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από τον Ταγίπ Ερντογάν και τις συνακόλουθες αναφορές του στις «χαμένες πατρίδες» σε Ιράκ, Συρία και Ελλάδα...

 

«Δεν υπάρχει ο παραμικρός ειρμός σε αυτή την πολιτική» έλεγε την Τετάρτη ένας από αυτούς. «Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, αν πρόκειται για λόγια του αέρα, για ρητορικό ρεβανσισμό, ή για την αρχή μιας καμπάνιας με στόχο τη διεκδίκηση ελληνικών εδαφών στη...

Βόρεια Ελλάδα και το Αιγαίο. Ότι και να είναι όμως, πρόκειται για παιχνίδι με τη φωτιά». 


Πιο διπλωματικά εκφράστηκε την ίδια ημέρα στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου είπε: «Η αίσθηση που έχουμε είναι, ότι ο τούρκος πρόεδρος έθεσε πολιτικά την Συνθήκη της Λωζάννης υπό αίρεση, όχι από την άποψη του διεθνούς δικαίου». 

Η συνθήκη αυτή, κατά τον ίδιο, παραμένει πλήρως εν ισχύι – αυτό ισχύει και για τις διατάξεις της, που ρυθμίζουν τα σύνορα. «Δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να τίθενται υπό αίρεση τα σύνορα σε μια περιοχή, στην οποία έχουν συμβεί τόσες φρικαλεότητες και στην οποία μεμονωμένες συγκρούσεις, όπως αυτή την εποχή με τους Ισλαμιστές στη Συρία, τείνουν να πάρουν γενικευμένη μορφή» είπε. Η στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι: Δεν μπορεί ανακύπτουν τώρα εκ του μη όντος θέματα, «για αυτά ισχύουν ήδη διεθνείς ρυθμίσεις».

Κατά τα άλλα, η γερμανική κυβέρνηση υψώνει τους τόνους της κριτικής για την καταπίεση των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία. «Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού» δήλωσε στο ίδιο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Σάιμπερτ με αφορμή τις συλλήψεις έντεκα δημοσιογράφων της εφημερίδας «Γκουμχουριέτ». Ταυτόχρονα αυξάνει τις πράξεις αλληλεγγύης με τους διωκόμενους δημοσιογράφους. Χαρακτηριστικό γι αυτό ήταν η επίσκεψη του γερμανού πρέσβη στην Άγκυρα Μάρτιν Έρντμαν στα γραφεία της εφημερίδας. 


Κυρώσεις όμως εναντίον της Άγκυρας δεν προβλέπονται. «Δεν κάνουμε προς το παρόν συζήτηση για κυρώσεις» δήλωσε ο κ.Σάιμπερτ. «Η Τουρκία είναι και θα είναι ένας ασύγκριτα εταίρος της Γερμανίας και της Ευρώπης» πρόσθεσε και επαύξησε ο κ.Σέφερ. «Την χρειαζόμαστε για να λύσουμε μεγάλα προβλήματα, όπως τη σύρραξη στη Συρία και τις άλλες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή». Σε έναν τόσο σπουδαίο εταίρο, κατέληξε, μπορεί κανείς να κάνει «συστάσεις», ή να ασκήσει πίεση για την αλλαγή της πολιτικής του – όχι όμως να του επιβάλλει κυρώσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου